Saturday, April 11, 2009

Penyelesaian dan tak selesai-selesai


Seperti yang diketahui segala benda, masalah, dan perkara di dunia ini pasti berpunca daripada sesuatu. Punca ini kemudiannya melahirkan kesan. Punca dan kesan adalah dua hukum asas dalam kehidupan kita. Untuk kita fahami perkara ini tidak susah. Cuba perhatikan di sekeliling dan berfikir apa punca dan kesannya. Contoh yang paling besar ialah bumi dan diri kita.

Alam semesta berpunca daripada satu letupan besar yang dipanggil Big Bang. Kesannya adalah bumi yang menjadi tempat tinggal kita.

Lahirnya manusia di muka bumi ini berpunca daripada setitis air mani. Kesannya ialah wujud masyarakat yang hidup bersama.

Noktah sebentar. Saya perhatikan di dalam kehidupan ini ramai yang tidak menyedari dua perkara asas ini. Kesan daripada kegagalan memahami punca dan kesannya telah mengakibatkan masalah yang sama berulang kembali.

Untuk menyelesaikan sesuatu masalah, kita wajib kembali kepada dua hukum asas ini- punca dan kesan. Dalam istilah wawasan 2020, punca ialah 'long term solution' manakala kesan ialah 'short term solution'. Bagi istilah yang lebih cool, long term solution ialah 'penyelesaian' dan short term solution ialah 'tak selesai-selesai'.

Di sini saya senaraikan beberapa punca dan kesan. Kemudian sila tanya pada diri, mana satu penyelesaian dan mana satu 'tak selesai-selesai.'

Kemalangan jalan raya berpunca daripada satu mesin yang dipanggil kereta. Kesannya ialah beribu orang yang mati saban tahun. Mengadakan kempen keselamatan jalan raya, mengadakan ops sikap berbelas-belas, menaikkan saman trafik beratus-ratus atau mengharamkan kereta dari bergerak. Tanya pada diri-Mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai?

Kesesakan jalan raya di bandar-bandar berpunca daripada bilangan kereta yang banyak. Kesannya begitu ramai manusia yang menjadi bodoh tersangkut di atas jalan. Melebarkan jalan raya, membina laluan bertingkat, menggali terowong atau menghadkan pemilikan kereta bagi setiap orang. Tanya pada diri-Mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai?

Bil air, elektrik dan telefon yang mahal berpunca daripada satu rompakan siang hari yang dipanggil penswastaan. Kesannya, pemegang saham yang kaya raya sementara orang ramai mengikat perut. Mendesak kerajaan memberi subsidi, mengadakan kempen berjimat cermat, menukar pengurusan GLC atau memilik negarakan entiti tersebut. Tanya pada diri-Mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai?

Kos sesuatu projek meningkat gila-gila berpunca daripada direct nego- runding terus. Kesannya rasuah berleluasa dan bangunan runtuh rantah. Menangkap si perasuah, mengadakan inkuiri awam untuk menyiasat, mendedahkan salah laku pentadbiran atau menukar kepada open tender. Tanya pada diri-Mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai?

Krisis kewangan global berpunca daripada sistem kapitalis yang begitu tamak. Kesannya kilang-kilang ditutup dan pekerja dibuang. Mem'bail out'kan bank-bank, menyuntik dana berbilion kepada syarikat-syarikat, mencetak lebih banyak duit atau menukar sistem kapitalis. Tanya pada diri- Mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai?

Penolakan rakyat terhadap BN berpunca daripada politik perkauman. Kesannya Pakatan Rakyat dipilih orang ramai. Menubuhkan badan bebas untuk mengkaji, menukar pucuk pimpinan, menyiarkan berita-berita mengarut di Utusan atau menolak politik perkauman. Tanya pada diri-Mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai?

Jika masih tidak dapat menjawab mana satu penyelesaian dan mana satu tak selesai-selesai, tanya pada diri- aku ni bodoh ke bangang? Dan kesannya- saya akan terus ketawa dan ketawa. Aiyyah, itu pun tak boleh fikir ka?

Apabila krisis ekonomi melanda...

Seperti yang diketahui, Malaysia sudah mengalami kesan daripada krisis kewangan kapitalis yang berlaku di seluruh dunia. Antara kesannya ialah pekerja dibuang. Kerajaan telah mengambil beberapa langkah seperti pengambilan pekerja asing dibekukan.

Sila baca tiga berita ini untuk melihat kebenarannya:

SYED HAMID MAHU MENULIS BUKU- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 10 April – Tidak lagi menjawat jawatan dalam Kabinet tidak bererti memberikan lebih masa untuk dirinya.

Bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar memberitahu Utusan Malaysia, selepas 19 tahun menjadi menteri sepenuh masa, beliau kini mahu menumpukan perhatian untuk menulis buku.

“Mungkin ramai tidak ingat pun, tetapi saya pernah menerbitkan sebuah novel bertajuk Di Perjalanan ketika usia saya dalam lingkungan 30-an,” katanya.

KHAIRY SEDIA JADI GURKHA UMNO- Berita Hairan

RAWANG: Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin sedia menjadi gurkha Umno bagi memastikan parti berjaya mengembalikan keyakinan rakyat, terutama generasi muda terhadapnya.

" Saya bersedia berkhidmat sebagai gurkha Umno sekalipun bagi memperkukuhkan dan menarik semula minat rakyat terhadap parti. "

TUNGGU PINANGAN UMNO- Utusan Meloya

KOTA BAHARU 10 April - Anggota Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali menunggu 'pinangan' daripada pimpinan UMNO untuk membolehkan beliau kembali menyertai parti yang pernah dianggotainya sebelum dipecat tujuh tahun lepas.

"Saya tidak akan meminang UMNO, kecuali UMNO yang meminang saya. Hingga kini saya tidak ada ilham lagi (bila ia akan berlaku)," katanya

Ini barulah berita

KEMENTERIAN SIASAT UFO- Berita Hairan

KUALA LUMPUR: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi mengarahkan Agensi Angkasa Negara (Angkasa) segera menyiasat laporan mengenai kewujudan pesawat makhluk asing atau UFO di ruang udara Larkin, Johor, kelmarin.

Timbalan Menterinya, Fadillah Yusof, berkata "Kalau betul benda itu masih ada, memang kita akan tengok di sana, bawa peralatan sekali. Siasatan itu penting bagi mengetahui kewujudan makhluk berkenaan, dan sekiranya benar, pegawai Angkasa akan berkampung di kawasan itu,"

DAVUD ARCHULETA KACAK BERBAJU MELAYU- mStar

Diaju tentang baju Melayu yang dipakainya itu, David memuji ‘cool, awesome’ pantas memberitahu yang dia kelihatan seperti orang melayu.

“Memandangkan saya baru pertama kali memakainya, ia memberikan satu pengalaman baru yang berbeza untuk saya,” luahnya yang menghabiskan masa selama empat hari di sini.

Hahahahahaha ada berita lain tak? Macam nak bodohkan minda kita je..hahaha

Bukan tempoh bulan madu- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 10 April – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan tempoh empat tahun mendatang ini bukan ‘masa bulan madu’ seluruh kepimpinan Barisan Nasional (BN) untuk memastikan segala keperluan dan penyelesaian masalah rakyat dipenuhi dan disegerakan.

Hahaha bulan madu? Siapa yang kahwin? Rosmah? hahaha

Woit! Siapa yang kata tukar kabinet ada bulan madu?hahaha Budaya mana ni? hahaha

Kalau nak jugak berbulan madu, sila tanya Khir Toyo. Dia tau port mana best nak pergi..hahaha

Siapa tau jawapannya?