Friday, July 31, 2009

I.S.A.- Satu Pandangan Untuk Semua


Ada yang kata kita perlukan ISA untuk keselamatan negara.

Kalau begitu apa fungsi PDRM? Bukankah tugas polis untuk mengawak keselamatan rakyat? Sejak bila ISA digunakan memerangi jenayah? Bagaimana pula dengan TLDM, TUDM dan TDM? Habis tu undang-undang jenayah tu untuk apa? Untuk perhiasan? Tak payah sembang pasal keselamatan negara. ISA ada pun, orang mati dalam tahanan. ISA ada pun, orang mati ketika siasatan. ISA ada pun, kes jenayah semakin meningkat.

Ada yang kata kita perlukan ISA kerana negara kita berbilang bangsa dan agama.

Lupakah yang kita sudah mempunyai akta hasutan untuk mendakwa mereka yang rasis? Yang hairannya, ISA digunakan kepada wartawan yang melaporkan kes rasis. Tetapi ahli politik rasis seperti Ahmad Ismail tidak ditahan ISA? Lagi pelik akhbar rasis seperti Utusan masih boleh bebas menghasut orang ramai! Jadi, di mana fungsi ISA?

Ada yang kata kita jangan berhimpun esok kerana perhimpunan itu haram.

Haram kerana apa? Sebab tidak ada permit? Maknanya nilai halal haram kat sini hanya berlegar pada sehelai kertas yang bertulis 'dibenarkan'? Atau haram kerana yang datang esok tidak bersunat?

Ada yang kata kita jangan berhimpun esok kerana ini bukan budaya kita.

Aiyyo.. berhimpun beramai-ramai ni merupakan budaya manusia zaman berzaman lagi. Tak kiralah warga Asia ke, warga eropah ke, zaman gelap ke, zaman ICT ke- semuanya turun berhimpun. Kalau nak kata ini bukan budaya kita- sila renung sebentar. Masa Tanah Melayu nak mencapai kemerdekaan, masa tu ada perhimpunan besar-besaran kan? Maknanya atuk nenek kita dulu pun berhimpun jugak. Masih bukan budaya kita?

Ada yang kata kita jangan berhimpun esok kerana ia akan menghuru-harakan keselamatan negara.

Yang huru-harakan perhimpunan ni siapa? Peserta atau pihak polis dan FRU? Masa tahun 2001, kerajaan pernah anjurkan perhimpunan aman di stadium Bukit Jalil. Hampir 200,000 orang datang. Tak ada apa-apa yang berlaku. Masa Condolizze Rice datang Malaysia, Pemuda UMNO buat perhimpunan di depan KLCC. Ribu-ribu juga yang datang. Tapi ada apa-apa yang berlaku? Maknanya apa? Maknanya rakyat Malaysia yang berhimpun bukannya jenis merusuh tak tentu hala. Tapi yang buat kacau ialah pihak berkuasa macam polis dan FRU. Itu je.

Mengapa kita menentang ISA?

it's draconian law- undang-undang yang zalim. Apa yang kejam? Mereka yang ditangkap tidak dibicarakan di mahkamah. Malah merengkok di dalam tahanan bertahun lamanya. Even perogol dan pembunuh pun dibicarakan!

Esok akan ada dua kumpulan yang turun. Satu pro-ISA. Satu lagi anti-ISA. Difahamkan kumpulan pro-ISA terdiri daripada NGO-NGO melayu.

Saya amat yakin jika saya bertanya kepada melayu-melayu yang pro-ISA ini adakah mereka melayu dulu atau muslim dulu, pastinya mereka akan menjawab mereka Muslim first, malay second. Ini memang pschye atau cara orang melayu berfikir. Mereka akan meletakkan agama dulu kemudian barulah bangsa. Tidak kisahlah se-UMNO atau serasis mana pun orang melayu itu, agama tetap datang dulu.

Tetapi walaupun mereka ini bersungguh-sungguh meletakkan agama sebagai kepentingan utama mengatasi segala-galanya, mereka juga adalah yang terakhir dalam mengamalkan ajaran agama Islam. Mengapa saya katakan begini?

Islam menegakkan keadilan. Islam mengharamkan kezaliman. ISA adalah undang-undang yang zalim. ISA tidak mengikut prinsip yang ditetapkan oleh Islam. Islam tidak membenarkan tahanan tanpa bicara kerana ia tidak adil dan zalim. Maka sangat jelas ISA tidak Islamik.

Kepada NGO-NGO melayu yang akan berhimpun untuk pro-ISA esok, ISA adalah salah di sisi Islam. Mereka yang menyokong ISA samalah seperti menyokong undang-undang yang haram. Jangan jadi munafiq muslim. Kerana munafiq adalah insan yang cakap tak serupa bikin. Mulut kata muslim tapi tindakan menyokong kepada sesuatu yang bertentangan Islam. (BB)