Thursday, April 16, 2009

Letak jawatan lagi!

PULAU PINANG 16 April - Mohammad Fairus Khairuddin hari ini mengumumkan perletakkan jawatannya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Penanti berkuatkuasa hari ini bagi menumpukan lebih perhatian kepada usahanya untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat pasca siswazah serta untuk memberinya lebih masa bersama keluarga.

Kali ni wajib kesian. Bukan kat mamat ni. Tapi kesian kepada rakyat.

Tak habis-habis nak berpilihan raya ke? Berapa kali mahu buat? Sebulan sekali?

Cukuplah tu. Kalau asyik berpilihan raya sampai bila hendak urus tadbir ekonomi? Kilang banyak ditutup. Pekerja mula dibuang. Rakyat tak cukup duit nak beli beras.

Masih tak sedar-sedar lagi keadaan ekonomi di Malaysia? Sila baca berita ini:

EKONOMI MALAYSIA DIJANGKA MENGUNCUP LAGI 2.2%-2009

KUALA LUMPUR, April 15 (Bernama) -- The Malaysian Institute of Economic Research (MIER) has predicted the country's gross domestic product (GDP)forecast this year could be to -2.2 percent.

The private think-tank said it was almost certain that Malaysia's growth would slide into a technical recession in the first half of 2009.

"The crisis has not hit the bottom and if exports shrink adversely, the downturn could be more harmful," MIER's executive director, Professor Datuk Dr Mohamed Ariff Abdul Kareem.

MASIH NAK BERPILIHAN RAYA LAGI? INGAT DUA PESANAN:

- THEY PLAY, WE PAY-
- WHOEVER WINS, WE LOST-

Enggan beri markah kasihan- Letak jawatan

KUALA LUMPUR - Gara-gara hanya meluluskan empat daripada 157 pelajar jurusan undang-undang, seorang pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mendakwa 'dipaksa' meletakkan jawatan demi menjaga reputasi universiti.

Nor (bukan nama sebenar) memberitahu,

"Bagaimana hendak memberi markah jika itu merupakan markah sebenar yang mereka peroleh. Malah saya sudah memberi markah yang boleh diberikan meskipun mereka (pelajar) tidak layak mendapatnya,''

Kesian.. markah kasihan? Hahaha selalunya markah kasihan ni ialah markah kedatangan. Paling tak pun markah 'penglibatan dalam kelas'. hahaha

Kadang-kadang tu markah kasihan boleh jugak dapat kalau kipas dan bodek pensyarah. hahaha Nak lagi best, ajak pensyarah mengumpat kawan sendiri. Konfem dapat markah kasihan..hahaha

Kesian... Kalau tak bagi markah kasihan, pelajar marah... Kalau bagi markah kasihan, kualiti pulak tarak..hahaha

Satu pertanyaan: Kenapa perlu diwujudkan markah kasihan? Tak boleh ke hanya ada markah peperiksaan dan markah projek?

Jangn keluarkan kenyataan menghasut- mStar

KUALA LUMPUR: Polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba melampaui batas perundangan dengan cuba menimbulkan kekacauan atau mengeluarkan kenyataan yang boleh mengganggu ketenteraman awam.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan mengulas kenyataan Setiausaha Agung PAS Pusat, Datuk Kamaruddin baru-baru ini yang didakwa menghasut orang ramai.


Bagus-bagus. Tangkap sesiapa yang cuba menghasut. Basuh Baju dah jumpa satu pihak yang menghasut. Terang lagi bersuluh. Nak bukti pun boleh. Tak percaya, sila baca berita di bawah.

BANGKITLAH MELAYU- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 14 April – Orang Melayu perlu bangkit dan bersatu dalam berhadapan dengan tuntutan kaum lain yang kini dilihat semakin keterlaluan.

Mereka juga perlu sedar dan insaf dengan situasi politik semasa yang menyaksikan pelbagai tuntutan hingga boleh menjejaskan kekuatan politik orang Melayu.

Sehubungan itu, orang Melayu diminta tidak tunduk kepada tuntutan keterlaluan tersebut sebalik bangkit bersatu bagi mempertahankan hak dan kepentingan mereka.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali berkata, pemimpin bukan Melayu dalam hal ini perlu sedar yang sesebuah kerajaan itu boleh sahaja untuk tidak ‘melayan’ tuntutan mereka.

Katanya, jumlah kerusi terbanyak di Parlimen adalah milik Melayu dan ia cukup untuk membentuk sebuah kerajaan berasaskan wakil rakyat Melayu semata-mata di negara ini.

Katanya, justeru, dari segi politiknya kerajaan itu sepatutnya memenuhi apa sahaja yang menjadi kehendak Melayu kerana mereka adalah majoriti dan bukan asyik bertolak ansur dengan bukan Melayu.

MASIH TAK CUKUP MENGHASUT LAGI????

Jangan politikkan konsep Satu Malaysia- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 15 April – Konsep Satu Malaysia yang diutarakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak boleh diketengahkan sebagai retorik politik bagi mendapatkan sokongan politik semata-mata.

Pengerusi Majlis Amal Islamiah Malaysia (MAIM), Datuk Mohd. Nakhaie Ahmad berkata, konsep itu melibatkan persoalan besar dan persoalan teras dalam pembentukan negara.

Hahaha kenapa tak boleh dipolitikkan? Kalau politikkan nanti jadi apa?hahaha

Mestilah nak dipolitikkan. Najib tu ahli politik. Bukan tukang gunting rambut. Bukan diver kapal selam. hahaha

Tujuan Satu Malaysia ini pun memang untuk mendapatkan sokongan politik. hahaha Kalau bukan nak dapatkan sokongan, nak buat apa dengan konsep ini? hahaha

Akhbar, bodek dan beratnya...


Jika saya diberi peluang menjadi editor akhbar di Malaysia, ada satu perkara yang akan saya lakukan. Perkara itu ialah JANGAN BODEK.

Mengapa saya katakan begini? Kalau kita perhatikan di Malaysia, akhbarnya bukan masyuk lagi mendakwa mereka 'menyebar fikiran manusia'. Malah ada yang bermimpi sebagai 'the people's paper'. Tetapi cuba kita baca muka pertama di akhbar Utusan, Berita Hairan, The Star dan NST- semuanya akan menyiarkan ucapan PM seperti '4 langkah menjadi negara perkasa', 'PM garis 5 panduan mengembalikan kegemilangan umat Islam', dan sebagainya.

Selepas PM, giliran berita ucapan TPM, menteri-menteri dan seterusnya. Kadang-kadang saya hairan, ke mana pergi garis-garis panduan yang telah berdegar-degar diucapkan itu? Mengapa Umat Islam masih tidak gemilang? Mengapa negara tidak perkasa? Sedangkan berita-berita itu telah saya baca bertahun-tahun yang lalu.

Rupa-rupanya berita itu diletakkan kerana si empunya akhbar ini ingin dilihat sebagai mengampu PM dan mereka yang berkuasa. Cuba kalau yang berkata itu ialah sarjan polis atau guru tadika, sampai Altantuya hidup pun tak akan disiarkan di muka depan. Pertama kerana berita itu berita bodoh. Kedua kerana mereka tidak berkuasa.

Tidak cukup dengan perkara bodek ini, ada juga bodek yang datang dalam bentuk iklan. Selalunya yang melakukan bodek ini ialah politikus-politikus dan juga syarikat-syarikat kroni. Contoh terbaik yang dapat dilihat ialah ketika Najib menjadi PM baru-baru ini. Berpuluh-puluh iklan mengucapkan tahniah di akhbar. Bila diteliti di bawahnya, akan tertera nama syarikat dan juga nama ahli politikus yang berselindung di bawah nama kerajaan negeri.

Saya hairan, mengapa tidak diucapkan sahaja tahniah melalui telefon atau email? Adakah kerana mereka mempunyai terlalu banyak duit sehingga tak tahu nak buat apa? Dan salah satu cara untuk membuang duit ialah dengan membeli slot-slot iklan di akhbar yang mencecah berpuluh ribu ringgit? Kalau syarikat-syarikat yang lakukannya bolehlah diterima lagi kerana itu hak mereka. Tetapi yang paling tak boleh diterima ialah kerajaan negeri dan juga agensi-agensi kerajaan.

Mengapa perlu bazirkan wang berpuluh ribu semata-mata ingin mengucapkan tahniah dan terima kasih? Rakyat dah cukup makankah? Atau semua sudah ada rumah sendiri? Harga untuk ucapan penghargaan tidak pernah semahal itu malah percuma sahaja. Rupa-rupanya barulah saya faham mereka mengucapkan terima kasih di akhbar bukan kerana ikhlas tetapi mengharapkan sesuatu.

Kalau syarikat-syarikat, mereka dahagakan kontrak-kontrak kerajaan. Dengan iklan bodek ini, mereka menjual nama syarikat kepada pemimpin. Rupanya ini taktik perniagaan yang baru, mudah dan untung. Bagi saya, ia wajib dimodulkan di sekolah perniagaan Harvard.

Kalau kerajaan negeri dan agensi kerajaan pula, mereka inginkan hubungan politik. Kononnya mereka ini rapat dan baik dengan pemimpin. Kini barulah saya faham hanya dengan iklan, kita sudah boleh berbaik-baik dengan pemimpin.

Semalam saya tidak jadi membeli akhbar. Saya perhatikan di dalamnya penuh dengan gambar Rosmah di ruangan iklan. Jangan salah sangka, saya tidak beli bukan kerana gambar itu ada tetapi kerana akhbar itu sudah menjadi TERLALU BERAT untuk saya mengangkatnya. Lain kali taruklah gambar Maya Karin. Baru ringan. (BB)