Saturday, December 12, 2009

Cukai dan Subsidi

PETRONAS PROFIT FALLS- Business Times

PETROLIAM Nasional Bhd, Malaysia’s state oil company, said first-half profit dropped 48 per cent because the global economic slowdown sapped energy demand and reduced fuel prices.

MALAYSIA MAY END SUGAR SUBSIDY- Straits Times

KUALA LUMPUR - MALAYSIA may scrap a costly sugar subsidy in a move to save at least RM720 million (S$298 million) annually.

GOVT TO INTRODUCE NEW FUEL SUBSIDY SCHEME- The Star

KUALA LUMPUR: The Government is looking to introduce a new petrol subsidy system using the MyKad that would shave RM2bil off its annual fuel subsidy bill.

GST WILL BE IMPLEMENTED BY 2011- NST

KAJANG: The government plans to impose a goods and services tax (GST) of four per cent, Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah said yesterday. The government expects an additional RM1 billion in annual revenue.

*

Cukai- walau apa pun namanya bukanlah satu perkara yang digemari oleh rakyat. Cukai adalah sumber pendapatan bagi sesebuah negara. Dari cukailah, modal dikumpul untuk menggerakkan agenda ekonomi. Namun yang kaya atau yang miskin tetap menganggap cukai adalah satu bentuk bebanan. Setiap tahun ada sahaja yang cuba membayar cukai kurang dengan liciknya meng'claim' itu ini. Tidak kurang juga yang diburu kerana tak bayar cukai langsung. Biasalah- siapa yang suka membayar cukai. Malah Cristiano Ronaldo pergi ke Real Madrid pun sebab cukai pendapatan di England terlalu tinggi.

Subsidi adalah benda yang paling digemari di dunia selepas bola sepak. Ia ibarat 'sacred cow'. Siapa yang berani sentuh (baca: hapus) memang dijamin kalah pilihan raya.

Subsidi pada asasnya adalah satu bentuk bantuan untuk meringankan beban rakyat. Subsidi boleh dianggap sebagai campur tangan kerajaan ke dalam sistem pasaran bebas dalam menentukan harga sesuatu barangan. Seliberal mana pun ekonomi sesebuah negara itu- subsidi tetap akan diberi. Malah di Amerika pun subsidi diberikan kepada golongan petani.

Cukai dan subsidi. Analoginya macam good cop dan bad cop. Keduanya menjalankan tugas yang sama iaitu antaranya menjaga nasib rakyat. (giler klise ayat). Cukai memastikan ada dana/modal berterusan untuk meneruskan kelangsungan segala kemudahan seperti hospital dan sekolah. Subsidi pula memastikan kos pengeluaran dikurangkan supaya dapat meminimumkan harga barangan. (Ini pemahaman mudah bagi seorang pelajar architecture. Kalau nak pergi teknikal boleh tanya economist la ye)

*
Ia adalah open secret bahawa Petronas menyumbang lebih 40% daripada pendapatan negara. Jadi apabila kita dikejutkan dengan berita keuntungan Petronas jatuh mendadak, kita wajib berasa risau kerana ia bermakna pendapatan negara berkurang.

Sebenarnya ini adalah kesan akibat terlalu bergantung kepada Petronas. Ini menjelaskan mengapa kerajaan perlu untuk mempelbagaikan sumber pendapatan. Langkah memperkenalkan GST (Good Services Tax) adalah satu cara yang mungkin boleh dipertimbangkan. Sememangnya ia langkah yang tidak popular, tetapi ada cara lain untuk mempelbagaikan sumber pendapatan negara?

Lagipun bukankah GST bermakna- beli banyak bayar banyak? Ini cara yang kena dengan budaya konsumerisme.

*
Peruntukan untuk subsidi di Malaysia sangatlah tinggi. Bukan sahaja ada subsidi bahan api, tetapi ada juga subsidi gula, beras, gas, baja dan sebagainya. Subsidi tidak perlu dihapuskan tetapi perlu distrukturkan. Bila kita kata pengstrukturan- ia bermaksud kita beri kepada yang layak sahaja. Dan kadarnya berbeza mengikut tangga pendapatan. Dengan cara ini rakyat kelas bawahan akan terima lebih daripada kelas atasan. Bukankah ini langkah populis yang bijak? Popular di mata rakyat dan bijak kerana dapat mengurangkan perbelanjaan.

Langkah menghapuskan subsidi gula adalah mengarut. Lagi mengarut bila alasan untuk memastikan amalan hidup yang sihat digunakan.

Setakat yang saya tahu tidak ada negara yang memperkenalkan sistem subsidi petrol yang berpilih. Semuanya guna pakai sistem pukul rata atau sama kadar. Mungkin jika kerajaan Malaysia berjaya- barulah wajib untuk kita berasa bangga dengan menjadi 'pertama di dunia'.