Sunday, January 17, 2010

Isu Kalimah Allah- 2


MEMAHAMI ISU dan TUJUAN SEBENAR

Secara tidak tiba-tiba, pihak Roman Katolik telah membuat keputusan untuk menerbitkan majalah mingguannya Herald ke dalam bahasa melayu. Sekali pandang langkah ini cukup molek lagi tepat memandangkan sains dan matematik pun sudah kembali diajar ke dalam bahasa melayu.

Malah difahamkan langkah ini terpaksa dibuat kerana kebanyakan penganut agama kristian semakin selesa dengan bahasa melayu. Ini semua gara-gara sistem pendidikan di Malaysia yang sudah 35 tahun lamanya menggunakan bahasa melayu sebagai medium pengajian. Nampaknya bahasa melayu semakin mendapat tempat di kalangan rakyat berbilang bangsa dan agama. Alhamdulillah.

Namun sayang sekali niat murni pihak editor Herald telah ditentang oleh Kementerian Dalam Negeri. KDN berasa terjemahan God kepada Allah adalah salah dan telah menghina kedaulatan bahasa melayu. Cis, mana mungkin perkataan bahasa melayu bagi God ialah Allah. Bukankah perkataan Tuhan lebih sesuai? Apa yang cikgu-cikgu bahasa melayu di Malaysia telah ajar?

Nampaknya sia-sia sahaja usaha 35 tahun kerajaan menukar medium pengajian. Oleh itu, KDN tak boleh membenarkan terjemahan ini dibiarkan. Silap haribulan kerajaan akan digelak dan dikahkahkah kan rakyat kerana telah menipu orang melayu.

Sudahlah menghina bahasa melayu, KDN tambah berbulu dengan Herald kerana enggan mencetak perkataan 'TERHAD' di muka depan majalah. Adakah majalah Herald menyimpan niat untuk dijual kepada orang awam terutamya di 7-eleven? Mana boleh. Ini akan mengganggu jualan Utusan Meloya yang semakin hari semakin dibuat bungkus nasi lemak dan diberi percuma kepada budak sekolah.

Herald sepatutnya mencontohi Harakah yang mempunyai tagline dari KDN iaitu 'untuk ahli PAS sahaja.' Bukannya menjejak langkah Utusan yang pandai-pandai tulis tagline 'cetusan hati nurani rakyat'. (bikin malu je)

Dan akhirnya KDN telah mengenakan ISA ops maaf..silap... ISA tak boleh digunakan. Ini bukannya isu keselamatan negara. Tetapi KDN telah mengenakan larangan kepada Herald daripada diterbitkan. Herald yang bengang kerana usahanya untuk mendaulatkan bahasa melayu dihalang oleh KDN telah membawa perkara ini ke mahkamah. Dan mahkamah telah pun membuat keputusan pada 31 Disember yang lalu.

DARI SUDUT PERUNDANGAN

Menurut mahkamah, larangan KDN tidak sah dan terbatal kerana melanggar Artikel 11(3). Ceh, apa kebendanya artikel 11(3)? Sekali baca macam alamat rumah. Artikel 11(3) menyebut setiap agama bebas untuk menguruskan hal ehwal agamanya sendiri. Oleh itu Herald berhak untuk melakukan apa sahaja termasuklah kalau tiba-tiba hendak mendaulatkan bahasa melayu.

Tetapi kebebasan ini terikat dengan artikel 11(4) di mana apa sahaja fahaman dan doktrin agama lain tidak dibenarkan disebar luas kepada penganut agama Islam. Dalam erti kata lain, majalah Herald sepatutnya hanya boleh dijual dan diedarkan kepada penganut agama kristian sahaja.

Oleh itu kita wajib bertanya kepada majalah Herald mengapa mereka enggan untuk mencetak perkataan 'TERHAD' di muka depan majalah itu? Apakah motif mereka? Adakah ingin menjadi the next Utusan yang boleh dijual di mana-mana dan diedar pada sesiapa sahaja?

Dari segi undang-undangnya, majalah Herald tidak salah menggunakan kalimah Allah. (mungkin ada enakmen di setiap negeri yang melarang tetapi Perlembagaan adalah supreme law di sesebuah negara.) Namun majalah Herald sesekali tidak boleh dijual dan diedarkan secara terbuka. Ia menyalahi Perlembagaan. Kalau majalah Herald boleh berkata kita perlu menghormati dan mengikut Perlembagaan, maka mereka perlu ikut secara sepenuhnya. Bukan memilih mana yang patut ikut mana yang patut tidak.


Akan ditulis lagi. Bersambung....