Tuesday, November 3, 2009

Pandangan yang Ikhlas...

Ada yang kata bola sepak adalah hiburan yang melalaikan. Walaupun ia adalah sejenis sukan yang sama seperti badminton, tenis dan lumba lari. Mungkin kerana bola sepak merupakan sukan yang sangat popular, maka ianya dikira melalaikan.

Ada benarnya juga. Bola sepak melalaikan rakyat Brazil untuk tidak berfikir tentang kesusahan hidup mereka. Bola sepak juga melalaikan penduduk Argentina untuk bersatu sebagai sebuah negara. Paling penting bola sepak melalaikan warga Afrika untuk berhijrah ke negara eropah bagi mencari rezeki.

Namun begitu, lalai tetap melalaikan. Kerana itu kita tak boleh tonton bola sepak. Apatah lagi jika kita seorang pemuda Pas..ops silap, pemuda Islam. Ia akan menghalang umat Islam daripada menakluki Masjid Al-Aqsa.

Nampaknya hampir berpuluh tahun umat Islam di seluruh dunia selama ini tidak menyedari bahawa bola sepaklah yang menjadi dinding penghalang kepada keamanan di Palestin.

Kita perlu haramkan hiburan melalaikan ini aka sukan bola sepak. Langkah pertama perlu diambil dengan segera.

Mungkin kita boleh mulakan dengan meminta JAIS menangkap semua pemain, peminat dan penonton bola sepak di negara kita. Atau sekiranya mereka masih ingin berbola sepak- sijil pentauliahan perlu dikeluarkan untuk mengelak daripada ditahan pihak JAIS di banglo ketika asyik menonton MU lawan Liverpool bersama keluarga tercinta.notakaki: bola sepak berjaya mengurangkan sifat rasisme di kalangan manusia. Ini adalah antara apa yang dituntut oleh Islam. Agaknya boleh membantu di akhirat tak? Entahlah- bab syurga neraka ni bukan kita yang tentukan. Betul tak?