Wednesday, December 2, 2009

Hapuskan ahli politik?

Ada yang berpendapat dunia ini akan lebih baik sekiranya tiada ahli politik. Kata mereka ahli politik korup. Lebih teruk, mereka tidak boleh dipercayai. Oleh itu, mereka perlu dihapuskan.

Pendapat ini ada meritnya. Malah ini adalah idealisme untuk mereka yang kecewa dengan ahli politik.

Tetapi kita perlu berfikir secara realistik. Dunia tanpa ahli poltik adalah mustahil. Kita mungkin boleh mengharamkan pilihanraya atau parti-parti politik. Tetapi politik bukan berkisar mengenai pilihanraya dan parti politik. Politik ialah kehidupan. Politik ialah perebutan kuasa. Politik ialah bagaimana kita hidup di dalam masyarakat. Kita ke sekolah- itu politik. Kita ke tempat kerja- itu politik. Dan kita di rumah- itu politik. Sebenarnya kita semua adalah ahli politik.

Masih nak hapuskan?

Kalau atas alasan korup ahli politik perlu diharamkan, nampaknya kita bukan sahaja perlu mengharamkan ahli politik. Kita perlu hapuskan juga arkitek, jurutera, doktor, polis, tentera, bomba, cikgu dan...ustaz. Kerana golongan ini pun ada korupnya.

Kepada mereka yang berpendapat begini, dunia bukan lebih baik tanpa ahli politik tetapi dunia akan lebih baik tanpa manusia...atau mungkin lebih teruk?