Friday, December 18, 2009

GTP- satu harapan baru

kredit gambar untk TMI

Idris Jala wajar diberikan kredit. GTP atau Government Transformation Programme benar-benar cool.

Bayangkan lapan makmal diwujudkan dan setiap satunya ditugaskan untuk tujuan tertentu. Ada makmal untuk memerangi jenayah, ada makmal untuk kemiskinan tegar dan ada makmal untuk pengangkutan awam. Dan dalam makmal itu, pegawai-pegawai kerajaan serta pakar-pakar akan bereskperimentasi dengan data, statistik dan kajian dalam mencari penyelesaian.

Hasilnya ialah lebih 7000 aktiviti, 2000 projek dan 100 program dihasilkan. Dan kesemuanya dipertontonkan kepada orang ramai selama dua hari. Kritikan dan cadangan daripada orang ramai juga diambil.

Selepas melihat sendiri GTP, saya berasa sedikit optimis dan mempunyai harapan baru kepada kerajaan. Oh, ini bukanlah kerana diconvert atau dibrainwash. Tetapi sesiapa yang pergi pasti akan mempunyai perasaan sedemikian.

Menteri-menteri tidak ramai yang turun. Ini bagus kerana akan memberi peluang kepada pegawai kerajaan sendiri untuk menerangkan kepada kita. Kalau menteri atau ahli politik yang bagi talk- memang cakap pusing-pusingla. Last-last asyik ulang benda yang sama.

Buat pertama kalinya kerajaan menggariskan apa yang patut dan akan dibuat untuk transform. Selama ni kalau kita baca di akhbar dan media- semua dasar kerajaan tidak jelas. Setakat atas angin sahaja. Tetapi berbeza dengan GTP yang benar-benar 'go in detail'.

Ramai juga profesional yang turun. Orang biasa pun ada malah rakyat pedalaman turut dibawa datang. Ada situasi yang sangat mengharukan bila melihat sendiri pegawai-pegawai kerajaan bersedia mendengar dengan khusyuk apa yang cuba disampaikan oleh orang kampung. Memang betul era Government Knows Best dah berlalu.

Rasanya inilah yang dikatakan politic of hope. Bukan politic of fear. Kita dapat menilai dan melihat sendiri apa yang di'offer' oleh kerajaan. Alangkah bagusnya jika Pakatan juga tampil dengan idea dan cadangan mereka. Mungkin masing-masing boleh saling melengkapi satu sama lain. Orang ramai pun boleh lihat siapa lagi bagus bukan siapa lagi teruk.

Ramai penulis blog yang mempunyai idea-idea hebat. Rata-ratanya pun golongan muda. Tetapi agak sayang apabila idea mereka tersekat di blog sahaja. Hari GTP adalah peluang untuk mereka menyuarakan idea. Saya tidak pasti berapa ramai yang datang tadi adalah blogger. Tetapi golongan muda agak ramai.

Di akhirnya kita semua perlu menjadi sebahagian daripada penyelesaian bukannya sebahagian daripada masalah. Bukankah ini manifestasi daripada 'kebaikan bersama?'

Tabik untuk Idris Jala.


ps: tahniah juga untuk pasukan bola sepak Malaysia.

32 comments:

hans said...

yups
idris jala memang pandai menjala peluang dan duit
dia bagus
suka kredibiliti dia
pasal dia MAS okay sikit

salam maal hijrah dan selamat berazam baru

Anonymous said...

roti jala?

mamai said...

harap bila dah dapat data masa buat pembentangan jgn pula dipesongkan...

harapan masih ada kepercayaan sudah pudar

det said...

xsgka ade lg org buduh nk caye sume nie

Afifah said...

Sekarang, kena tunggu dan lihat sama ada mereka mendengar atau tidak

radzee tajudeen said...

hidup umno!!!

Asparados said...

jangan la jadi bebal...
idris jala dah bikin MAS rugi...skang dana gomen dah banyak habis nak bail out MAS...

apahal nak salute kebebalan idris jala tu?

tak habis-habis kene tibu dan nak menipu melayu ni..tolong la..orang melayu malas mengjkaji..tu pasal kene tipu je..

ko pon sama otak bonsai...haprak punye student...baik ko transform jadi mesin potostet lagi elok la..

Asparados said...

harapan hape jadah?!harapan nak melingkop???

ni adalah salah satu cara nak menyonglap dana negara...tubuh kan satu badan bertindak..sudahnya nanti satu laporan hapah pon tak kuar...

duit abis kene lahap...wadefakk?!!!
lu punye posting ni lagi bikin org melayu jd bebal dan malas..so hentikanla projek bodohkan melayu ni..dah ramai org melayu bodoh sgt...tolong la jangan bodohkan melayu lagi..aku menyujud sembah pada ko..(jangan harap)plis plis pliss..kamu jangan nakal..~


p/s: nami,lafemmerouse,johan,DJK,ez & soldiers!!!!reinforcement needed..i repeat!!!need back up to storm the enemy's lair!!! mayday3!!!

MMH said...

Kpd semua pengkritik BB, apa korg dah takde modal ke nak berhujah dgn baik dan beradab? Panggil org bebal, bonsai, haprak, dll. hanya menunjukkan anda desperado yg (i) tidak berminat utk memihak kpd kebenaran; sbb org2 yg tak pernah buat salah atau usik hidup kamu pun dimaki-hamun ikut sedap rasa; (ii) mengkritik sesuka hati tapi tak boleh terima kritikan dgn hati terbuka (arrogant mcm politician borgeouis); (iii) bersikap destruktif dan bukannya konstruktif (hanya pandai besar2kan masalah tp tak pernah bagi jln penyelesaian.

BB dah 'berhijrah' drp angry-young-man kpd angelic-young-man. Korg pandai2 la rawat penyakit jiwa korg semua.

MMH said...

ha ha ha acah je

MadeyMunkeeHantu said...

Aku sokong la kata kau BB..ye la,siapa tak nak jadi kaya kalau orang dah bagi lobang untuk bisnes?Bodoh la geng-geng tak berkembang ni,Asparados ni pun satu,songlap jela duit rakyat.survival of the fittest la kan!!!!!!!!!!!!miskin sebab depa bodoh!!!!!!!!!!!

Idris Jala salah sorang bukti bahawa dasar Madey telah berjaya melahirkan seorang Bumiputra yang berjaya,berkaliber dan berwawasan.

Anonymous said...

If
1) you're protesting for the sake of protesting, and/or
2) you're protesting because of hatred (e.g; everything a certain institution do are wrong, hideous, scandalous etc)
then your protest is not worth much I don't think. Instead of raising a point you're merely raising your voice.

-Naj

-:: zeNGoth ::- said...

“Any revolution has to start with the transformation of the individual, otherwise individuals are corrupted by the power they get if their revolution succeeds.”

GTP ? x cukup lagi ke apa yg dah berlaku in the past & current :
- Lingam's tape
- Perwaja
- BMF scandal
- TBH's murder
- RM40k laptops
- and latest the so called missing Jet engine & the list continues...

GTP - Satu harapan baru ? I guess not. Enough is enough.

Ez Puella Sapiens said...

I will be honest with you.I will not hide my profiles and my identity to criticizes you.

I'm honest with you,your article lately sucks!I got my guts to tell you frank,and I don't know what happen to your idealism that makes people who read your blog seems angry to you.

Open up your eyes,dude.Be frank,what is your intention to write?To be popular?To be famous?To be recognize?

Your writing before this were awesome,it's impressive to see 19 years old can discuss about politics,but yes,as I know,you were confused with books.Because you've been surrounded by textbooks and you're just taking the "truth" from textbooks and put it as your words in this blog.

Be honest to yourself,why you write this blog?

It's time for you to think why all of us show our middle finger to you?Why?

Because truth is out there.Everybody knows the truth,the media wants to cover it off.The truth can even smell across the sea,across the mountain,yet,you're trying cover it,just like those fucking media did.

Politic of hope?

Hope is for the losers,dude.Only losers will hope on something they can't rely on.

We don't want politic of fear or politic of hope.We want politic of free.

Free from idiocy,free from ignorance,free from fear and free from hope.Why free from hope?

Because when we hope,doesn't mean we get it.And when we hope,we enslave ourselves,to unknown power that finally makes you hard to think which is right or wrong.

Thank you.

muzikri said...

Ez Puella Sapiens,agreed.

sometimes peoples think they have their own idealism,
but actually they are impersonating, just for the sake of popularity. what a shame.
all the transformations that were being listed are something that all governments in these world got to do.

not just any other political rhetoric or mileage.enough is enough.

Comrade Nami said...

Bercakap tentang berhijrah oleh MMH,aku nak cakap satu je.

Kenapa kau berhijrah?Untuk yang lebih baik?

Aku kenal tulisan nko dari first sekali article nko kat Malaysian Insider,Manusia dan Candu Gian.Aku rasa teruja sebab ada jugak anak muda yang sanggup ambik line untuk tak berbaris dan tak berpakat - sebab dua-dua line macam palat.

Macam ni la,macam aku tulis dalam Manifesto Kebebasan aku dalam blog aku,takde sape yang benar,takde sape yang salah.Masing-masing nak mempertahankan "kebenaran" pada sisi masing-masing.

Tapi pendirian terhadap kebenaran mesti ada asasnya.Apa benda yang nko berdiri,kalau dahulu nko boleh tulis tentang kezaliman ISA,tiba-tiba nko mewajarkan BTN?Nko pernah pergi BTN ke?

Aku pernah pergi BTN,member aku pernah pergi BTN.Aku pernah cerita pengalaman BTN aku dalam blog aku,member aku lagi la - kena kambus dalam tanah sebab nak ajar agama.Dia kata "macam ni la rasanya kematian".Apa kejadahnya benda tu?Pernah nko duduk tiga hari empat malam kat kem BTN?Pernah nko dengar tentang cerita Singapura?Cerita DAP?Cerita Anwar Ibrahim dan agen Yahudinya?

Aku dah tak makan la cerita-cerita macam ni - sebab bagi aku lagi bagus dunia ni tak bernegara.Dari dulu lagi aku dah pegang - dunia tanpa negara adalah dunia tanpa perang,itu sahaja penyelesaian - daripada melabon macam Mahathir Mohammad kat PWTC takda siapa yang ambik pot.Dunia masih lagi membeli senjata dan bom dan peluru masih lagi membunuh.

Kewujudan negara itu sendiri punca manusia berperang.Tapi kenapa nko nak emphasise sangat semangat nasionalisme tu?

Nko dulu sendiri turun kat Perhimpunan anti ISA - nko sendiri kata ISA tu zalim - kalau nko mewajarkan BTN baik nko wajarkan ISA.Nko boleh tulis ISA - versi tidak zalim nko.Nko boleh kata dengan ISAlah Malaysia takde perang saudara.Tapi hakikatnya benda itu menindas.Benda tu zalim.Yang tu nko boleh nampak.

Aku tak pernah tulis pasal ISA sebab aku tak pernah ada experience dengan ISA.Tapi aku pernah ada experience dengan BTN.Bila nko kata BTN tak rasis - maknanya nko menipu orang ramai sebab nko sendiri pun tak pernah pergi.

Aku quote kata Ez,"hope is for the losers" - sebenarnya kita semua ni loser.Kita mengharap kepada sesuatu yang baik berlaku kepada kita - tapi ia tak pernah berlaku.Sebab kuasa bukan ditangan majoriti.1 peratus penduduk dunia kuasai 90 peratus ekonomi dunia.

Sebab tu aku cakap - kita yang majoriti ni macam lidi - dipecah-pecah dan dipatah-patahkan.Kita dikelirukan,kita digaduhkan.

Sebab tu kita jadi loser.Sebab kita selalu berharap.

Angry-young-man kepada angelic-young-man?Haha!Lagi nak tergelak.

Bila nko kena tindas,nko diam - bermakna nko takut.Nko sendiri nampak orang kena makan asap,makan but kasut polis,tapi akhirnya nko kata tu tak zalim selepas selama ni nko kata tu zalim.

Kalau nak berubah,nak berhijrah pun,tengok keadaan sekeliling nko.

Kalau aku jadi nko,aku delete je blog ni.Aku buat blog baru - cari pembaca baru.Sebab artikel awal nko cukup bagus - sayang,artikel nko yang baru ni bak kata Ez,buat orang nak acu jari tengah kat nko jer.

Fikir-fikirkan la kenapa kami semua tulis macam ni.Sebab kalau nko dari awal tulisan nko macam Ketua Pemuda UMNO - kami dah lama takkan singgah dan baca blog nko.Tapi sebab asalnya tulisan nko yang begitu bernas,tiba-tiba jadi begini - aku terfikir - kenapa anak muda cepat lemah dan lemau?

Agaknya sistem pendidikan Malaysia buat semua orang jadi macam ni.

Menyuruh orang tertindas dari segi ekonomi,politik dan fikrah akal untuk bekerjasama dengan borjois,macam nko kata kita kena bekerjasama dengan Idris Jala,sama macam Nik Aziz menyuruh umat Islam bekerjasama dengan syaitan untuk berjaya.

Tulislah dari hati,bukan untuk orang lain.Tak kisahlah nko takde yang comment atau tak,tulis bukan kerana nama,bukan kerana harta - tapi sebab kebenaran yang nko pegang.

Apa kebenaran nko?Tak payah bagitau kitorang la - nko sendiri yang tau.

Comrade Nami said...

Kalau nko rasa nko dah silap,akuilah - sebab manusia semua buat silap.Aku pun mengaku bukan semua tulisan aku betul.Tapi aku tulis berdasarkan hati aku.Tapi yang penting nko jujur dalam tulisan nko.

Sekian bebelan aku.

Basuh Baju said...

Nami: sejak bila aku mewajarkan BTN?

dalam entri BTN- versi tidak rasis- aku cuba cari angle lain selain daripada nak berbicara soal rasis atau tidak.

even, aku cuba nak justifikasikan yang BTN patut dibubarkan kerana matlamatnya yang gagal. Takkan tak boleh faham dan nampak tujuan maksud sebenar entri tu?

Kalau kerana BTN, kau nak cakap aku telah melakukan kesilapan dan perlu delete blog ni, aku rasa itu tidak adil.

Malah, benda yang kau tuduh aku pun salah. Kau telah salah faham. Clearly.

(kalau betul kau benar-benar jujur dan sedia nak mengaku kesalahan, you'll accept this explanation)

Ez: thanks for ur comment. Certainly, ur comment is much better and more civilised compare to Asparados. I accept it with open heart. And even I have to admit, ur comments before this are commendable. But minus the name-calling.hehe

Okey, now before anyone of us start to whack each other (which I believe will only bring us to nowhere), let us be frank.

1) Idealism- I do have my own idealism. My idealism is to see this country moving forward and progress. I don't subscribe to socialism nor capitalism. Actually I don't think there is one system that fit for all. I truly believe whatever that works, will do. So be it socialist, capitalist, free market, state intervention. etc. There are good elements in socialist. So does in capitalism.

So I totally disagree with you when you say I've deviated from what I believe in before.

I'm very critical towards govt and sceptical towards opposition.

Just because when I said I've hope in govt initiative,doent mean that I've changed my side. How about if I said I've hope in Pakatan after Pakatan rakyat launched their 'common policy'?

If you said I wanted to be popular- then I will not write this posting. And of course I'll be popular and all of you would say I wrote something impressive.

Because I chose to write something that is unpopular that make all of you 'showing middle finger' to me.

Lets agree to disagree.

Asparados: lain kali kalau nak bagi komen, tolong bijak sikit macam Nami dan Ez. At least, it shows their maturity not stupidity like you. (siap nak roger2, tak berani nak whack sorg2 ke?)

Basuh Baju said...

Pasal GTP:

Asparados: 1) tunjukkan kat aku, sejak Idris Jala pegang, berapa banyak yang Govt bail out? Kalau sebelum dia pegang, adalah.

2) apa yang tipu melayu? Kenapa tak cakap tipu cina, india, kadazan? Adakah GTP ni untuk orang melayu je? Even GTP ni banyak dihighlight di akhbar bukan melayu.

kalau nak guna Isham Rais pun biarlah bertempat.

3) otak bonsai? haha sape yang bonsai? orang yang tulis pasal GTP atau orang yang komen pasal GTP tp sebenarnya tak tau pun GTP tu apa.

Untuk menunjukkan yang 'pelajar universiti' macam aku ni tak bonsai dan rajin mengkaji, biar aku cerita sikit ttg GTP. Kemudian, kita tgk sama ada GTP ni akan menipu melayu atau menelan berbillion ringgit lagi atau tidak.

1) GTP bukannya projek mega. GTP bukan insititusi macam SPRM. GTP bukan slogan macam 1Malaysia.

GTP ialah satu mekanisme untuk menyelesaikan masalah.

Antara masalah yang ingin diatasi ialah masalah pengangkutan awam.

Masalah yang lebih detail: Perjalanan menaiki bas awam daripada Shah Alam ke Kuala Lumpur memakan masa 1 jam dan berhenti di 30 perhentian.

Solusi yang dicadangkan GTP: Guna KISAS highway dan kurangkan perhentian daripada 30 kepada 4. Jumlah masa perjalanan dikurangkan kepada 20 minit.

Contoh kedua: masalah untuk meningkatn taraf kehidupan rakyat serta memupuk perpaduan.

Masalah detail: tidak ramai rakyat berpendapatn rendah mampu untuk memiliki rumah.

Cadangan: meluaskan diskaun beli rumah daripada bumiputra kepada seluruh rakyat tanpa mengira kaum dan agama. Dicadangkan 7-10% diskaun.

Dalam kedua-dua contoh ini, apa yang tipu melayunya? apa yang bonsainya? apa yang songlapnya?

Tolong komen asparados. Aku nak dengar jugak komen daripada orang melayu yang tak bonsai macam kau. Mungkin aku boleh belajar banyak perkara.

Besi Karat said...

BB,teruskan menulis(menaip) apa yg ko rasa/fikir.aku suka baca pandangan2 yg berbeza,daripada pandangan satu hala ja.Dan paling penting,aku tak fikir semua artikel ko ditujukan untuk orang melayu ja.ehe.

Asparados said...

wah ada lagi mahasiswa melayu yg masih belum pandai menerima konsep sinikal dan sarkastik dalam cara mengolah maksud penulisan..xpe2..dimaafkan..pasal kau kan hensem ddan berketerampilan tinggi,berilmu dan petah berkata2...peserta debat kan..jangan musibat sudah..

chanteks la kawan2!!!cunn...terima kaseh atas bantuan ketenteraan dan sistem pertahanan dikirimkan sebentar tadi...(sila baca dengan cara sarcasm)

meh sini aku nak eksplen kat ko ye...
sebelum tu biar aku betolkan dulu..highway Kesas ye..bukan kisas..juga bukan qisas...u student uia kan?so,no an anta ente unta ye..

hehehe...merepek dah aku ni..macam tun dr mahathir s/o mohamed kutty iskandar (sila rujuk students' enrollment archive records kat raffles college singapura ye kalu xpecaya) yg kau idolakan tu..apa namaa?~apa namaa~masih xpecaya mahadey jahat?lantak ko lah..

memandangkan masa utk mengulas pon agak terhad kerana kekangan kerja dipejabat..maka aku akan huraikan dengan lanjut kpd ko seandainya ada waktu utk kita bertemu kelak...(ko mesti ckp,ekelehh kecut ke penakot mamat asparado ni?sembang bergegar terbakar tebabo!)

aku akan huraikan satu persatu kepada ko nnt...kita table talk dgn nami..johan...bangunberdiri dan darijalan kopi skali...minuman atas tajaan aku selaku penjawat awam...mau?ko student kan xpe aku paham xde duit lagi...klu ko nk claim duit minyak ke tambang utk ko bertemu dgn aku ke, aku bole byrkan..jgn takot..ikhlassss!

lupe nak bgtau kat ko aku ni adalah penjawat awam yg dh merasa bertukar jabatan sebanyak 7 jabatan kerajaan...universiti ada..pejabat tanah dan daerah ada..kementerian kewangan ada..imigraesen ada..majlis perbandaran ada..kementerian pertanian ada..SUK negeri pon ada...

so,aku dah cukup masak dengan modus operandi gomen dalam menyonglap duit melalui kelemahan perundangan dan sistem sedia ada..so,jgn nak cong aku kalu akau ckp ni sume projek tipu melayu..knape bkn projek tipu kaum lain?pasal gomen kita xhormat pon pada budaya kaum lain..semua kaum akan dimelayukan..ni kan negara ketuanan melayu...bangsa kelas pertama dlm negara ni je la...bangsa lain bangsa low classs..cheap sale!

ko blom penah merasa g BTN kan?ni,aku dh bertahun organised kursus BTN dgn JPM utk agensi yg aku pernah ditugaskan utk bekerja dulu dan kini...modul2 dia ada dalam otak ni..nak masuk BTN kang ko bgtau aku ye..

idris jala ceo yg bagos?!tolongla...cmne aku nk bg ko phm ni..BOD MAS dah tensen dgn performance idris jala..so dia sebenarnya dh kne sacked..so najib kutip dia masukkan dlm kabinet dapur dia..

i got loads of info on how many bailed out companies of by malaysian govt dude..since im in MOF...xbole tunjuk sini..nanti aku bwk hardcopy aku print bg kat kau simpan wat rujukan ye...time jumpe nnt tau!

"...biar aku cerita sikit ttg GTP. Kemudian, kita tgk sama ada GTP ni akan menipu melayu atau menelan berbillion ringgit lagi atau tidak."

gtp ni bru nk start..ko xnmpk lg..mcm kurap la..mula2 gatal2 biase..pastu..baru nampak kesan dia pada kulit..so ko xsedar yg ni adalah salah satu cara org berkepentingan utk makan dana negara...

gtp penyelesaian masalah?setelkan dulu agensi kerajaan yg bermasalah sebelum poyo2 nk cuba menjanjikan berkhidmat dan bersetia untuk rakyat..paham?

with my stupidity at least im not in delusion or idolizing a so called countryman like old fag mahadey! yang meninggalkan taik2 kering untuk kita sebagai rakyat tanggung!whre's ur brain gone young boy?

btw, ensem boy... ur nama is radzi or radzee merican?eeeeee.....~sayang sekali..

tulisan hebat dari org berusia 19 tahun mcm kau dh dah jadi tulisan babat...sama ada ko ni dah kne brain wash atau kau dh ready to sign in as a youth blogger of AMeno?!sape tau...tuhan dan diri kau dan third party je yg tau kot...

ape2 pon utk menunjukkan stupidity dan uncivilisation aku,meh aku acungkan jari tengah,kearah surtiii...ehh silap,apahal plak ke arah surti?? kearah kau la!!haaa baru btol..

tq..sekian saya yang menurut perintah..

Asparados said...

bola malaysia menang nasib je..g jahanam!

Asparados said...

Many of those who worshiped Dr Mahathir cannot understand why Malaysians blame Mahathir for the woes of the country. I have compiled excerpts of reports which were published in the media in past years to refresh the memories of Malaysians, as to why many Malaysians feel that Mahathir did more bad than good for the country in his 22 years.

These 22 fiascos were published in the form of questions directed to Mahathir:

(1) Bakun Dam
Why did your administration take over the construction of the dam by bailing out Ekran Bhd by almost RM200 million for 'work done'?

(2) Bank Bumiputra
Why did you allow the mismanagement of Bank Bumiputra, to the extent that it had to be bailed out three times, costing the country a total of RM3 billion? Again, by dipping into Petronas funds?

(3) Clean government
You came to power in 1981 and introduced the slogan Bersih, Cekap dan Amanah (Clean, Efficient and Trustworthy). Did you ensure that chief ministers and ministers not have incomes beyond their legal means? Did you make the Anti Corruption Agency more effective and independent? How many big guns were prosecuted for corruption offences during your tenure? What did you do to further that? What happened to Bersih, Cekap dan Amanah?

(4) Education
Why did you allow our national school system, which is the ideal place to develop ties among young Malaysians, to become so divisive?

(5) Forex losses
Why did your administration dabble in speculation in the international money market which ultimately cost Bank Negara almost RM9.3 billion in losses?

(6) Heavy industries
Why did you push into heavy industries such as cement and steel in the 1980s, ignoring studies which suggested developing natural resource-based industries instead? They caused billions of ringgit in losses and major problems.

(7) Immigration
Why did you allow hordes of people to migrate, mainly from Indonesia, in such an unregulated way that there are as many or more illegal immigrants than legal ones now, accounting for some three million or more people?

(8) Indah Water Konsortium
Could you explain the RM1.4 billion soft loan to Indah Water Konsortium which clearly has irrecoverable losses?

Asparados said...

(9) InventQjaya
What was the basis of inviting Libyan-American Sadeq Mustaffa to Malaysia to set up InventQjaya Sdn Bhd and to also give him a grant of RM440 million?

(10) Judiciary
What was your motive to take action in 1988 to remove the then Lord President and several Supreme Court judges from their positions under allegations of judicial misconduct, a move which was heavily criticised by the Bar Council and other bodies?

(11) Konsortium Perkapalan Berhad
Why did you rescue Konsortium Perkapalan Berhad (then owned by your son Mirzan) and which had debts of RM1.7 billion using funds from Petronas?

(12) LRT
Why did you bail out the light rail transit operators Projek Usahasama Transit Ringan Automatik Sdn Bhd (Putra) which belonged to Renong, and Sistem Transit Aliran Ringan Sdn Bhd (Star) using almost RM600 million from the EPF, which still resulted in EPF having to write off RM135 million with a share loss of RM96 million?

(13) Malaysia Airlines
Why did your government sell MAS (private sale) to Tajuddin Ramli who had no knowledge whatsoever about running an airline? Why did your government then later bail out Tajuddin Ramli by paying RM8 per share, when the shares were trading at only RM3.60 in the open market, costing close to RM1 billion of the publics money.

(14) North-South Expressway
Why did your administration award the North South Expressway concession to UEM (which then formed Plus) and then provide them with a loan of RM1.6 billion which was half of the tender price of RM3.2 billion?

(15) Operasi Lalang
Why did you have to resort to this move in October 1987, when you close down four newspapers, used the Internal Security Act (ISA) to detain over 100 people and cause a wave of fear throughout the country?

(16) Perwaja Steel
Why did your administration allow Perwaja Steel to be mismanaged resulting in RM2.9 million of the publics money being squandered?

(17) Press freedom
Your criticism of the present government got plenty of coverage in the local media whereas during your time, criticisms against you by two former prime ministers were muted in the mainstream newspapers. Editors in Umno-linked newspapers too, were removed for not toeing the line. What did you do to advance the cause of responsible press freedom?

Asparados said...

(18) Privatisation
What was the justification of privatising the government medical stores to Southern Task Sdn Bhd and the resulting increase in the prices of medicines?

Why did you allow privatisation to take place in such a manner that the most profitable parts of government operations were sold away like Pos Malaysia, Telekom Malaysia and Tenaga Nasional?

Tolled roads had guaranteed toll rate increases and compensations in the event traffic projections were not met. Independent power producers (IPPs) had contracts that guaranteed them profits at the expense of Tenaga Nasional.

(19) Proton
You went ahead with the national car project in 1983 despite a number of experts disagreeing with you, especially with respect to the lack of economies of scale.

Isn't it true that Proton's profits over the past 20 years came from the vastly higher prices that the Malaysian public has had to pay to subsidise Proton, resulting in considerable hardship for Malaysians who need cars because of the poor public transport system?

Why was it necessary for Proton to buy a stake in a failed Italian motorcycle manufacturer when it could not even produce cars competitively?

(20) PSC Industries Berhad
Why did your administration in 1998 award a RM24.3 billion contract to PSC Industries Berhad, together with an advance of more than RM2.5 billion to build naval patrol boats?

(21) Putrajaya
What is the justification for spending RM20 billion on a grandiose government city at a time when office space was available in Kuala Lumpur?

(22) Time Dotcom Bhd
Did you not force the Employees Provident Fund (EPF) to buy 81.6 million of the unsubscribed public portion of the initial public offering (IPO) of Time Dotcom Bhd at RM3.30 per share when the shares were trading at only between RM1.95 and RM2.10 and in the process incurring an instant loss of RM100 million?

Why did your administration bail out Time Dotcom Bhd which was saddled with a RM5 billion debt?

Why did your government use RM904 million from Kumpulan Wang Amanah Pencen to buy up 273.9 million of unwanted Time Dotcom Bhd shares incurring an instant loss of RM280 million?

There you are - 22 fiascos in 22 years.

The bad news is that there are actually more than 22. Remember the APs, Maminco, Renong and many more. Those who remember, please add on to this list.

masih tak percaya mahadir jahat?!info courtesy of MOF...

Anonymous said...

Asparados,

Kamu pernah tanya soalan-soalan ni kepada orang yang kamu benci tu sendiri? Dia pun ada blog juga.

Letak soalan-soalan ni di sini, macam nak tunjukkan sesuatu kepada orang-orang di sini. Tunjukkan apa ye?

Dan, adakah kamu ingin menawarkan sebarang penyelesaian? Atau hanya nak merungut? Adakah kamu nak mencadangkan contohnya; semua menyokong pembangkang? Atau kamu nak mencalonkan diri sebagai Perdana Menteri?

Atau patutkah semua penulis hanya menulis yang teruk-teruk dan kutuk-kutuk sahaja?

-Naj

Besi karat said...

Naj,
harus diingat bahawa saudara asparados adalah seorang penjawat awam.tak boleh merungut lebih2.nanti kena buang kerja.dan,biasalah tu macam kebanyakkan penjawat awam yg lain,hanya merungut saja.
ehe.

Johan 23.01.84 said...

Naj,

tak boleh salahkan Asparados..sebab soalan2 yg kritikal TAKKAN diapprove oleh blog chedet.cc

dah bape kali gua tanya valid questions kat blog org tua tu..bukan maki-hamun,mind you but valid questions and critical comments..tak pernah dia or whoever yg jaga blog dia approve..

Oh Me said...

haha..tulah lu BB, luk kutuk puak2 Pakatan Rakyat ni melenting diaorang belasah lu balik.

Kalau lu kutuk Kerajaan ke UMNO ke, rileks je lu....so pengajarannya janganlah lu hentam orang2 Pakatan Rakyat ni, diaorang mmg tak nak mengaku salah punya...diaorang rasa dia je yg betul.

Johan 23.01.84 said...

Oh Me,

ingt dlm negara ni kena ade antara penyokong BN n penyokong PR je ke??

Ir . As - Suhaimi said...

uh lama aku tak bukak blog ko BB.. hemmm... Asparados pendapat ko memang ada benarnya.. tp tak perlulah dgn gelaran2 yang menyakitkan hati nih.. tegur jee dgn fakta, takyah nak guna ayat yang tak sedap didengar, dah nama pun pandangan, kalau kamu tak setuju, kasik tau, HUJAH, bukan dgn maki2.. tak semua org sempurna, Tuhan aja sempurna, mungkin BB silap, tapi itu hak dia, dan hak kamu memberi pandangan kamu. walaupun ko betul tapi kalau cara tak betul jadik tak betol lah.....

I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛