Sunday, December 13, 2009

Biro Tata Negara- versi tidak rasis



41 comments:

jane said...

ah...
versi rasis itu ada dlm fikiran org2 yg berfikiran rasis

aishah_conteng_je said...

err..yang saya ingat tentang btn adalah jatuh di dalam hutan sebab ada abang ngorat..saya kontrol cun dan tak pandang depan.


btn?
apakah?

Redz da Tsar said...

Hehe.. Bagus2... Aku tak tau nak komen ape.. Hari Ahad slow skket

a kl citizen said...

assalammualaikum

masing2 ada alasan untuk menjadi warganegara mana2...
dunia tanpa sempadan...
apa yang kita ada , kita jaga elok2

Nafastari said...

BTN mungkin berjaya. tetapi target mereka hanya kepada pelajar dan kakitangan awam supaya terus menyokong UMNO.

Firol said...

Kalau dilihat modulnya lebih berpaksikan pendekatan utk bersama kerajaan...

BB try tgk modul dia..

Kalau tak ambik gaji tak naik terutama yg lulus ptk...

macamana nak kait dengan patriotisme dan penundaan gaji

Firol said...

No BTn No Gaji

joegrimjow said...

jumpe ngn mb perak smlm
xbangkit lak isu ni

Xpuasati said...

BTN ni gua dah 3 kali pegi, first ngan second masa sekolah menengah dulu, ketiga ni untuk confirm kan jawatan dalam kerajaan ni.

Macam ni la... korang tengok PLKN cukup, modulnya hampir sama ngan BTN tu.. PLKN 3 bulan, BTN cuma 3 hari.. PLKN berkesan tak?

Kalo PLKN x berkesan inikan lagi BTN yang cuma macam taik kat celah gigi je...

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

BTN best kalau,
- fasi fasi tidak fasis akan daya kebebasan pemikiran anak muda.

- fasi fasi tidak bercerita tentang sebelah pihak.

- fasi fasi membenarkan janggut. apa salahnya janggut? come on la.

hans said...

hurm....
ramai yg rasa malaysia nih bukan negara yang bagus jadi diorang amik keputusan untuk berhijrah dan tukar kerakyatan
dan ada yg langsung tidak menyesal kerana negara baru mereka memang betul2 bagus dan ada juga yg menyesal
entahlah
BTN mungkin gagal

mamai said...

politik kot

MMH said...

Satu perspektif yg harus difikirkan dgn serius ialah adakah BTN telah "outlive its usefulness", iaitu sudah tidak berguna dlm iklim politik baru yg sudah byk berubah. Sama seperti DEB yg sukar dipertahankan lagi dlm iklim ekonomi global yg sarat dgn gelombang persaingan.

Anonymous said...

omg. what a good point u made here.

everyone seems to talk about racist. but no one have different view regarding about btn.

BB- just keep it up ur good work.

Raj

Radzee Tajudeen said...

Welcome to Umno,BB

yat said...

yg hijrah tu x pegi BTN kot, haha...

bab belajar sejarah best BTN, bab kait anwar ngan amerika yahudi gua jadi ngantuk tapi bab scholarship pnya pasal, tahan je la...

masih lagi ramai yg x tau parlimen, dun, dewan rakyat, negara, KDNK dll, bab2 tu BTN bagus ajar, sekali ngan perlembagaan fasal2 153, 152 dll, dapat bersenam, sembahyang jemaah tiap2 waktu dll....
bab x best yg gua cakap kat atas tu...

Baju Kotor said...

Aku rasa kau ni dah makin rosakkan minda orang la.

3,800 warganegara sahaja tukar warganegara-apa kau nak kecoh, kau ingat proses nak tukar warganegara tu senang? Kalaulah proses nak tukar warganegara tu senang dah lama 27.9 juta warga Malaysia ni tukar sebab dah tak tahan dengan lawak bodoh politikus yang kau nak simpan-simpan tu. Lagi 0.1 juta tu adalah orang-orang yang pathetic macam kau.

Basuh Baju- seorang yang jujur dalam menyuarakan pemikiran. Percaya kepada konsep 'Dilarang Melarang'. Sedang bereksperimentasi dalam mengahwinkan naratif humor dalam tulisan politik dan kehidupan. Seorang yang N.G.I- Non Governmental Individual.

Apa yang kau kahwin naratif humor kau? Tak kelakar pun tulisan kau. Aku rasa yang lawaknya adalah kau. Konon NGI, konon suara dari non partisan.

Kau adalah 'tragic comedy' bagi warga Malaysialah. Lawak tapi sedih tengok blog kau dah jadi bacul kepada kerajaan.

Tukar Tiub said...

kau ni baru kena brainwash ye?

Ez Puella Sapiens said...

response to Baju Kotor:

No offense Basuh Baju but where's the joke that you trying to experiment?

And telling about citizenship,I'm one of 3,800 Malaysian who changed citizenship and it won't come easy.I have to stay here around 5 years and I have to be here as a students or professionals.And within this 5 years,I should not have criminal records,and the hardest among all,is you have to pay a lump of money,and which is most of Malaysian abroad don't capable to doing that.

The thing is,if changing citizen is easy,people will change their citizenship.Not everyone has patience like me to change my citizenship,because it's simple,I rather do anything to ensure that I don't belong with a bunch of bonehead clowns who call themselves as politicians in Malaysia.

Anonymous said...

Ez Puella Sapiens, does that mean that by NOT renouncing my citizenship, I BELONG to the bunch of politicians (and hence am a bonehead clown)? Either I misunderstood your writing, or you have a level of arrogance that surprises me.

Dan Basuh Baju, ada statistik ke yang mengatakan berapa ramai antara yang melepaskan kewarganegaraan ni pernah menghadiri BTN? Atau, adakah semua yang memohon untuk lepaskan kewarganegaraan akan diwajibkan hadiri BTN? Please enlighten me. Betul-betul tak tau.

Dan Baju Kotor, kalau tak kutuk kerajaan maksudnya bacul kepada kerajaan, bukan ke kutuk kerajaan akan jadi bacul kepada para pengutuk kerajaan (yang bilangannya begitu ramai dan tulisannya begitu pedas di alam siber)?

Kita nampak apa yang kita pilih untuk tengok. Apa ke halnya nak cakap orang lain 'dibasuh fikiran', 'bacul' dan sebagainya sebab dia nampak benda yang lain daripada yang kita nampak?

-Naj

Duniaku said...

aku tumpang lalu aje kali ni BB...

Ez Puella Sapiens said...

response to Naj:

My answer is yes,pure arrogance.

You're part of a bunch of bonehead clowns because you're choose in the system that shaped those bonehead clowns.And you're choose NOT to against it.

Thank you.

Anonymous said...

Baju Kotor,

Adakah hanya bila seseorang itu menyokong pembangkang dan kutuk kerajaan baru boleh dipanggil non partisan?

Jika begitu, then the joke is on you, man!

Maj

Anonymous said...

Ez Puella Sapiens,

Not choosing the opposition does not automatically means condoning the bonehead clowns.

Anyway, by the look of things, the oppositions are proving to be bonehead clowns themselves.

... talk about reinventing wheels!!!

btw, I guess you are made to wait 5 years before being accepted into your country of choice because they need to be sure of your language competence. I am sure there'll be no vernacular schools there.

Taj

Oh Me said...

Aku cuma terkejut PKR ambil masa yang agak lama untuk banned BTN ni....

-:: zeNGoth ::- said...

BB,

304,358 berhijrah ke luar negara & 3800 telah melucutkan hak kerakyatan. Diorang semua ni pernah ikut BTN ke ?

Basuh Baju said...

kat sini kita boleh lihat siapa yg berbahas dengan baik atau sekadar menjadi bacul dlm memberi komen.

Baju kotor:

1- apa yg dikatakan 'merosakkan' minda? adakah rosak minda bila kita mempersoalkan BTN? adakah merosakkan minda bila kita tak sokong pakatan? Atau merosakkan minda bila kita tidak sependapat?.

2- 3,800 org melucutkan hak kerakyatan- anda kata ini perkara kecik. Ok- kau mungkin betul sebab besar dan kecik ni perkara subjektif. Bagi aku ia perkara besar. Tp bagi kau ia perkara kecik. So tak perlu nak argue benda ni sbb akhirnya tak ke mana.

3- 27.9 juta rakyat Malaysia akan lucut kewarganegaraan kalau prosesnya senang? wow! are u one of them? kau skrg rakyat negara mana? atau kau adalah insan2 yg tak jadi tukar kerkyatan sbb prosesnya susah?

Basuh Baju said...

Ez: "You're part of a bunch of bonehead clowns because you're choose in the system that shaped those bonehead clowns.And you're choose NOT to against it."

you live in Canada. And I'm very sure you oppose politicians and capitalism.

But yet, in canada pun ada politicians dan sistem ekonominya adalah sistem kapitalis.

are u part of a bunch of bonehead clowns?

Basuh Baju said...

Naj, zengoth: a good rebuttal. As always be.

Aku mengaku yg aku tak dapat pastikan kesemua 304 ribu yg keluar dari Malaysia pernah pergi ke BTN ke tidak. Even aku tak ada or tak dapat statistiknya.

Apa yg aku buat ialah pemahaman aku ttg statistik ini dengan program kerajaan iaitu BTN.

Btw, aku sangat pasti sebilangan besar 304 ribu ini pernah mebgikuti BTN. Pertama kerana kebanyakan golongan 304 ribu pastilah golongan professional.

dan mereka ini terdiri daripada pemegang biasiswa kerajaan ataupun pelajar IPTA.

BTN diwajibkan ke atas pemegang biasiswa kerajaan dan pelajar IPTA.

So logiknya merek a pernah mengikuti BTN. (ini belum dikira mereka yg pernah kerja dengan kerajaan dan agensi2nya). Ya- bukan semua pernah pergi tapi sebilangan besar.

Apapun- seperti yg MMH cakapkan, yang perlu kita nilai adakah BTN telah outlive its usefulness?

Aku cuba tunjukkan ia gagal berdasarkan objektif patriotik yg nampaknya tidak berjaya memandangakan lebih 300 ribu orang keluar daripada Malaysia.

Kalau objektifnya sudah gagal dicapai- apa keperluannya lagi utk meneruskan BTN?

(aku tak berminat nak berbincang sama ada BTN ini rasis atau pun tidak. Pertama kerana pemahaman rasis berbeza bagi setiap orang. Kedua kerana bukan semua penyokong Barisan atau Pakatan yang pernah pergi BTN. Tp masing sokong dan menentang macamlah pernah pergi. Ketiga- ia tidak akan bawa ke mana kerana akhirnya org akan berckp soal siapa rasis, siapa ketuanan melayu, siapa ajen yahudi, etc. Dah bosanlah ttg perkara ni. Balik2 skrip sama.)

Basuh Baju said...

Tukat tiub- brainwash bila mula menentang pakatan? atau brainwash bila tidak mengutuk kerajaan? atau mungkin kau yg brainwash org?

Johan 23.01.84 said...

Lawaklah korang sume..

satu je gua nak ckp,perlu ke ada 'thought control" ni?..negeri2 PR yg ban BTN ni pun nak buat program dorg sendiri,walaupun kita belum tahu apa kandungan program ni..

tapi soalnya,buat apa nak micro-manage hidup org?..bg gua benda2 mcm ni takde bezanya dengan mat2 tangkap khalwat dan penjaga moral lain..

semua ni kerja bodoh yg takkan menyelesaikan masalah rakyat..semuanya pertaruhan politik malaon2 ni sume..

soal kemiskinan,rasuah,etc ape cite??pergi betulkan ni dulu sebelum nak menyalak pasal patriotisme atau whatever bullshit..

Johan 23.01.84 said...

Hormat n ketaatan tak boleh dipaksa,nilai2 ni datang dengan sendiri n jujur jika layak diberikan..dan kadang2 "dissent is the highest form of patriotism"..

-:: zeNGoth ::- said...

“A patriot must always be ready to defend his country against his government”!

huhu btw Johan...some people confuse between dissent & disloyalty

Ez Puella Sapiens said...

response to Basuh Baju:

Although I changed my citizenship to Canadian,I still against my government,I against Stephen Harper and I against those bunch of asshole clowns in Parliament Hill at Ottawa.

But at least,my government does not do stupid things such as create a new F1 team with public funds in economic recession right now,and if they do the same thing like Malaysian government did now,people will openly protest in front of Prime Minister down,or even come to worst,the people themselves will set up the referendum to sack our Prime Minister.We don't simply silent just like that.

But in Malaysia,everything seems agree with this stupidity because they approve this bonehead clowns for everything they done,without concerning whatever happens surrounds you.

That's why I call you a textbook mindset freak.I change my citizenship but doesn't mean I have to agree whatever Stephen Harper say or done for my country,Canada.

My mathematical point on politics is simple,if your leader is a bonehead clowns,and if you as a people don't want to against it,you are a bonehead clowns.

I myself personally join one of the protest because Harper government trying to build a new highway to develope new spaces in this city,which we don't need it at all based on our population.AND I PROTEST IT,GO TO STREET AND FACE THE TEAR GAS.

I'm not a bunch of faceless,feelingless and thoughtless university students who always bimboing themselves in college and act to be clever just because they're entering university,and those university students,or should I call them "faceless fish" are waiting to be cooked by your government.

It's up to you whether you want to agree or disagree with me,but on my point of view,these thoughtless university students a.k.a. fishes are not deserved in university at all.

If all students in Malaysia have a thought and not just be fishes,they won't agree the stupidity of what their leaders had done.

ina mail said...

Aku ni tak belajar tinggi.rakyat kita ni tak payah nak di biro tatanegarakan. salurlah duit tempat sepatutnya. pleaseee

DeeN said...

Tidak semestinya semangat nasionalism berjaya dibentuk melalui BTN. Kan?

Anonymous said...

I love this country. Tanah Melayu, Malaya, Malaysia or whatever you want to call it. It is pure. It is a country borne of the will, strength, sweat and blood of my forefathers. OUR forefathers. Should politicians rape her, again and again, I will still love her.

Words such as loyalty and faith, they mean something to me.

- Naj, the bonehead clown with a heart

gascoigne said...

Kadang2 aku rasa non Malay lagi Nasionalist dari Malay sendiri.

kadang-kadang....

tapi itu hanya pendapat akulah.

Daud Mili said...

btn?...tak perlu dihapus, cuma diubah...~

Anonymous said...

Alamak bagus topik ne. Ulam otak pagi sabtu yang mandrom. Aku dah attend 3 sesi BTN. Masa sekolah, masa U then masa keje, semua ok. Silibus ok. Ada banyak perkara yang diberitahu yang aku golongan muda x tahu. Tapi kadang kala fasi yang handle sesi tu overzealous. Kutuk semacam. Pastu tak beri peluang kepada peserta meluahkan pendapat sendiri.
Tak tahu la pasal tukar warga negara. Tapi pandapat aku yg tukar warga negara tu penakut sebenarnya sebb x nak susah kat negara sendiri yang telah beri peluang dia hidup nak cari tnah air lain yg boleh bagi dia hidup. Konon. Mcmana pun kita kena sentiasa taat setia pada negara. Parti kita boleh ubah. Pemimpin boleh kita sanggah.tapi negara mana boleh tukar. Org yg bacul dan tak menghargai keistemewaan saja yg boleh buat cmtu. Nanti semau dia nak jual. Mungkin satu hari org tua dia pun dia nak jual
-anak malaya-

Amin GmbH said...

1st tentang BTN:

MJ berjaye mengubah pemikiran racist antara org kulit putih dgn kulit hitam tetapi lain waqi'nya di M'sia. Seluruh benua (UK, US, Afrika dan Indonesia) di dunia bkn sahaja di M'sia ada saja isu yg dibangkitkan dgn org Cina dan India. Isu perkauman ini sebenarnya satu isu global yg disimpan di benak hati masing2 sebagai slurs . Tiada siapa di dunia ini expressive dlm membicarakan perselisihan antara kaum, setakat yang saya tahu.

Tentang penghijrahan rakyat M'sia keluar negara:

Mungkin mereka perasan hidup mereka sudah terlalu bebas kerana tiada lagi pedigree keturunan yang jelas / atau tidak mengetahui langsung salasilah ahli keluarga lalu mereka mengambil tanggungjawab untuk bermastautin atau meninggalkan kerakyatan mereka terus. Mereka merasakan bahawa adalah lebih elok menjaga kehormatan diri serta keturunan agar tidak dirosakkan. argument ini pernah diutarakan cume saya nk refresh memori kita balik supaya tidak berprasangka negatif dgn mereka. Migrasi ini hanyalah trend yg tidak dpt tidak kita terpaksa sustain and clean the collateral damages. Mungkin tidak adil bagi kita rakyat negara ini mengambil terlalu byk info dan mengkaji mengapa dan kenapa sedalam-dalamnya sebab mereka berhijrah. Kita bukannya seperti US atau free world country yg tidak kisah rakyatnya mahu berhijrah ke NZ,OZ atau EU. Akan tetapi sekiranya kita masih lagi berhubungan dgn mereka, adalah lebih baik saya menasihatkan agar kita semua berlagak lebih kritis (bukan pandai) dan matang dlm mendepani orientasi mereka seberapa lama mereka di perantauan/negara itu. Biarkan mereka terlindung di dunia mereka sehingga mereka sedar kesemua yang mereka kejar di negara orang itu juga terdpt di M'sia dlm situasi yg hampir sama.