Sunday, May 16, 2010

Democracy and condom

Ini adalah percubaan pertama saya memasuki pertandingan short film. Democracy Video Challenge adalah pertandingan yang diadakan di seluruh dunia. Penganjurnya adalah US Embassy.

Video yang saya arahkan ini hanya mengambil masa 8 jam untuk siap. Itupun di hari akhir submission baru buat. Muzik background tak berapa kena malah terlalu banyak aspek teknikal yang boleh diperbaharui.

Senang cerita video ini bertaraf amatur.

Tanpa dijangka, video saya telah memenangi tempat kedua di Malaysia. (Hanya kalah kepada Linus Cheong yang saya kenal sebagai professional filmmaker dan juga krew Yasmin Ahmad.)

Malaysia merupakan negara kedua selepas China yang paling banyak menghantar penyertaan. Keseluruhan video berjumlah 900 lebih.

Saya bersama-sama 2 lagi wakil Malaysia telah menjadi semifinalist peringkat Asia Tenggara.

Namun, ketika saya sedang berjogging dari Sydney Opera House ke Harbour Bridge, saya diberitahu video saya gagal memasuki ke peringkat akhir.

Saya ingin tujukan kepada semua pembaca blog BasuhBaju yang secara tidak langsung memberi saya ilham kepada makna demokrasi.

Walaupun kecewa kerana terlepas peluang ke New York, Wahington dan Hollywood- saya tetap berbangga di atas pencapaian ini. :)

Ini adalah video saya: Sila enjoy dan kritik. Ok, chow dulu. Sekali lagi gua online dari CC. Damn...




16 comments:

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

syabas BB.

Shahrul Tanaka Safeai said...

woi ajar budak kecik pegang kondom?bagus2 sex education.

Mr. Shcomey™ said...

BB. baru dapat tgok. b4 ni asyik terlupa tajuk video kau kasi tu. hehe

Holden Caulfield said...

kondom adalah ciptaan manusia paling genius.

populasi penduduk dunia sudah meningkat,bahan mentah untuk survival speisis homo sapiens makin berkurangan,maka adalah wajar condom dijadikan wadah perjuangan untuk meneruskan survival kita dalam dunia ini.

Holden Caulfield said...

shahrul tanaka:apasal tak boleh pegang kondom kalau budak kecik?

bagus la dah dididik awal2 untuk pegang kondom.

hans said...

is more to storyboard right?
ekau snap sekeping2 n combine kan?
wah,aku tak tahu lak ada pertandingan macam nih
ku minat juga
nanti kalau ada ko gtau
aku nak kasi idea n ko snap kan
ku takder camera digital or dslr

apa2pun nice concept n idea
best

squesha said...

nice!

z i z o u said...

no sex edu but selling condo in public??
confuse pupils la

hebat bro!!

Marniyati said...

Tahniah, anak muda. Anda lebih hebat daripada ribuan anak muda yang membanjiri Hari Belia di Putrajaya semalam. Berikan makna sebenar kepada belia negara!

una210 said...

weyh!weyh!,,
ak x paham konsep kaw,,,hahaha
cepat2 la skit balik msia tuh,,
bawak ole2 2,3 kati kat sini jak,,:)

tengku_fir21 said...

dari segi sudut kreatif itu video anda mempunyai konsep yang cukup baik namun pemilihan muzik maaf saya setuju dengan anda ia tidak selari dengan penceritaan.
Cerita ini memerlukan muzik yang mempunyai karekter angkuh dan keras dan bukan elemen elitis
walaubagaimanapun saya kagum dengan konsep yang tonjolkan tahniah untuk kejayaan yang dikecapi untuk hasil kreatif anda

Basuh Baju said...

Fatah: tq

Shahrul: adik aku tu. dia pun tak tau apa benda tu smpai skrg.haha

Schomey: kau ni dah berapa kali aku ckp.haha

Nami: setuju. kondom mmg ciptaan yg hebat spt tinted screen..haha

hans: ok, akan dipertimbangkan. contact aku nnti ok?

squesha: tq!

zizou: ini bukan pasal sex edu tau. ini about demokrasi...haha

again, tq!

marni: owh di melbourne takde hari belia hr tu tp ada hari buddha..hehe

tq! :)

una: kau mmg budak architcture yg tipikal. itu pun tak fhm ka?haha

tengku: yup, aku pon bengang dgn muzik tu. tp apa yg aku blh buat. aku buat pun hari last dateline.

nak cari muzik yg kena dan ada copyright tu sikit punya payah la.haha

una210 said...

ceh..smalm ak tgk sparuh,malas nk tgk abes,hehe,,:P..
tu pon ak dok discuss makna demokrasi dengan tengku yang komen bawah komen ak tuh.

Wan Ahmad Fadzil said...

Wah, bagus sekali! I'm so proud u bro.

hans said...

insyaallah bro
kalau boleh emailkan balik no phone ekau
nanti den check balik email ari tu
ada ker tak lagi
takut terpadam lak

fadz said...

wah, bagus betul.. bawak masuk Maskara Shorties lah..