Friday, November 20, 2009

Adil, Samarata, Kuota dan Meritokrasi

PECAHAN 32 PASUKAN KE PIALA DUNIA MENGIKUT BENUA

Benua Afrika- 53 negara, 6 tempat

Benua Asia- 43 negara, 4.5 tempat

Benua Eropah- 53 negara, 13 tempat

Benua Amerika Utara- 35 negara, 3.5 tempat

Benua Amerika Selatan- 10 negara, 4.5 tempat

Benua Ocenia- 10 negara, 0.5 tempat


Ramai yang mahukan kesamarataan (equal). Bagi mereka biarlah adil dan saksama. (Fair and equal).

Kalau ikutkan konsep kesamarataan, kenapa benua Afrika yang sama banyak jumlah negara dengan eropah tetapi hanya diberikan 6 tempat? Benua Asia yang paling besar kat dunia pun dapat 4.5 tempat. Tapi Amerika Selatan yang lagi kecik dapat jumlah yang sama? Tak campur lagi benua Amerika Utara yang sama besar dengan Amerika Selatan tapi dapat tempat lagi sikit.

Ini adil ke tak? Ini samarata ke tak?

Jawapannya- ia adil kerana negara-negara Asia, Amerika Utara bukan kuat mana pun. Itupun nasib baik ada kuota baru boleh masuk. Kalau ikut meritokrasi je tanpa kuota- silap-silap semua tempat diisi negara eropah dan Amerika Selatan.

Kesimpulannya- nak adil tak semestinya kena sama rata. Kadang-kadang sebab sama ratalah yang buatkan jadi tak adil. Fair but not equal.

Kesimpulan lagi- meritokrasi dan kuota boleh berjalan seiring. Meritokrasi 100% tak boleh nak bagi adil. Ia akan membuatkan yang kuat sahaja dapat dan yang lemah akan terus ketinggalan. Tapi kalau guna kuota semata-mata ia akan membawa kepada tidak produktif sebab malas dan lembap. Semua benda nak kena sediakan. Jadi di akhirnya ialah kita perlu kuota dalam meritokrasi.


ps: ini baru contoh bola sepak. Sebenarnya dalam ekonomi pun boleh diguna pakai 'kesimpulan' ni. Tapi itu cerita lain kalilah. Gua nak main bola dulu. Kot-kot terpilih masuk team Malaysia ke Piala Dunia.

21 comments:

mud said...

tak pernah terfikir, but it does make sense. saya rasa post ni hebat :)

z i z o u said...

ya, stuju dgn format yg dttpkan.
act kualitas team yg bezakan kuantiti pasukan dari benua.

but weird coz Australia & New Zea terlepas kali ini kerana hijrah Down Under plus stupid Mddle East teams!!

Anonymous said...

Saya tak pernah terfikir,but it does make sense.saya rasa post ni hebat?

Tak pernah fikir ke tak pernah tengok bola?Sistem ni dari tahun 1998 zaman France dulu daa...

koolmokcikZ said...

tahniah!!! perbandingan yang hebat menggunapakai subjek yang mudah pada tahap yang mampu digapai oleh minda hatta yang hanya minat bola saja.

biasanya, untuk menjentik minda baik yang muda mahukan yang dewasa supaya 'memikirkan' konotasi perkataan seperti meritokrasi dan kuota amat sukar dilakukan.

memasing takut sel otak mati bila guna minda untuk fikir soal abstrak.

tahniah!

Ez Puella Sapiens said...

Yang penting u jangan gol pakai tangan.Nanti kena sumpah suwei seumur hidup.Dah la gemuk,penagih dadah,jadi manager terus rosak team.

Maradona dah buat,I tunggu Henry je..

Mikhail Yusof said...

hahaha..basuh baju tak abes-abes pasal bola..

perbincangan meritrokasi, ekualiti pun dipercampur-adukkan dgn bola :)

nanti IKHLAS basuh lu kang asek sebut pasal bola jer :)

Anonymous said...

bodo la bdk nie.otak cm mahadet,ske nk berbelit2.bntu yg lemah bkn dgn cr kuota bodo!!!!!!smpi bile2 pun lemah mcm nie.

yat said...

Anonymous said...

bodo la bdk nie.otak cm mahadet,ske nk berbelit2.bntu yg lemah bkn dgn cr kuota bodo!!!!!!smpi bile2 pun lemah mcm nie.

anon,

if u r a muslim, adil means 'putting something in the right place', if not u r free to select any selective 'adil' term that fits ur purpose..

it has nothing to do with mahadet, btw, i suggested u watch mahathir in history channel, available in youtube

cheers

Johan said...

anonymous n yat,

ada point tu si anonymous tu..cuma ayat cm apa je haha..

the best way to put "something in its right place" is by letting the competitive edge to develop through trials and tribulations..

btw yat,i suggest that you watch Mahathir on BBC's Hard Talk with Riz Khan,also available on youtube..probably Mahathir at his most honest,possibly reluctantly..haha

Basuh Baju said...

Masuk Mahathir pulak. The fact is kuora ni satu bentuk perlindungan. And even every country ada type of protectionnya. Ia bukan sekadar Mahathir shj.

C'monla, kalau korang dah include pasal mahathir ni- perbincangan kita tak akan ke mana. Balik2 akan ckp mahathir betul, maahthir salah, anwar itu, anwar ini,etc..

Point aku ialah we must be pragmatik. Adakalanya kuota shj tak guna. Kena juga meritokrasi dimasukkan. Tp merit 100% pun ada masalah sbb dunia ni mmg tak adil.

Ambik cth ekonomi: kalau nak sgt meritokrasi, so Amerika patut dibenarkan masuk menjarah berniaga di setiap negara. Even di Malaysia, tak payah nak protect industri pertanian kita, perladangan kita, etc. Semuanya boleh la kan sebab ikut merit Amerika paling layak.

cuba buka sedikit pemahaman ttg kuota dan meritokrasi. ambik cth2 yg ada di sekeliling dlm setiap bidang. Jgn asyik terperangkap ttg 30% DEB.. :)

Johan said...

BB-dua ekor tu buka citer Mahathir,gua masuk jela..haha

yat said...

i already watched that long time ago, interviewer kena counter balik, there are thousand mahathir quotes in you tube etc, malysiakini and all those...

point is we can differ in opinions, but pse dnt name calling...

imho, meritocracy n quota system must be ran paralelly, step by step until the balance can be reach, then we can totally wipe out the quota system...

i live in OZ, there still have quota for indigeneous people here, eventhough they are minority, tht's a different story..

basuh baju, good writing, keep on mate!!!

Ez Puella Sapiens said...

Response to yat:

if u r a muslim, adil means 'putting something in the right place', if not u r free to select any selective 'adil' term that fits ur purpose..

Hello,you ingat kalau jadi Muslim you boleh jadi baik ke?Hey,yang letupkan building during September 11 tu Muslim.Yang massacre kat Fort Hood tu Muslim.

To be a good human being,you don't have to be Muslim.You have to develope your nice attitude.Itu je.

Kalau you tengok la Wahabbi freaks kat Saudi Arabia tu,you ingat tu nice ke?Idiots ada la.

Tak kisah la you Muslim ke,Christian ke,Jedi religion ke,atheist ke,if you nice to people,you're nice person.

I have to admit I'm not that nice.

Ez Puella Sapiens said...

And about quota and meritocracy,this is my opinion.

Cut the crap,ada yang kata kalau World Cup keep on going macam ni,sampai bila Malaysia will never enter World Cup.Sampai bila World Cup will be at Europe or South America je yang champion.

For me,meritocracy is a nice thing.It's shows that you perform well,you earn to enter the biggest football competition.For that,akan membuatkan World Cup competition will be attractive and people will enjoys it.

Tapi how about the 'lemah and lemau' team like Malaysia?Takkan they all tak nak masuk kot?Here FIFA should play the role,Sepp Blatter patut turun padang(I mean,turun padang bola di Afrika and Asia,padang bola sekolah and taman perumahan,or kalau Sepp tak boleh,wakil yang serious) looking for developement in football.Lepas tu,team mana yang kuat,FIFA kena urge them untuk hantar coaches untuk train these kids in third world ni untuk developement.

Kalau you tengok Jose Mourinho,Alex Ferguson,or Arsene Wenger,they all look forward nak tengok talent luar dari Europe or South American ni.Tapi masalahnya,in Asia or Africa ni,talent dorang ni ada,cuma still raw lagi.So masa ni technical officers dari negara kuat ni dihantar ke negara lemah untuk memperkuatkan team,so they all boleh compete each other.

Now that's a spirit of meritocracy.

yat said...

Ez Puella,

I'm not stating merotocracy was bad, but what i'm saying is, be run specsifically in malaysia, there have to run together, to totally abolish quota system, imho, is not fair (u can disagree with me on this), but i also believe one day, we have to put meritocarcy above quota system, and perhaps abolish it...

and fair in islam meaning 'putting thing in right place', if u open webster, britannica, oxford dictionary or whatever encyclopedia, there will have different menings altogether...so choose whatever you like, or you have agree with...

we live in majority democartic country, which majority rules, cast ur vote to whoever u like, politicains in power will make policy for us...

did i said non-muslim is bad? no...never say that, u jumping to conclusion too soon mate...i can say some non-muslim country is better managed and un-corrupted than most of the muslim country...

i belive BB is just presenting his argument to justify quota system at the moment malaysian goverment is practicing, and plus meritocracy system, using a WC qualifications method...nothing to do with quality of malaysia football team, tht's a different story mate...

just present ur arguements dah ler....

hans said...

setiap benda dekat dunia nih sama ada baik atau buruk tak akan dapat memuaskan hati manusia....
itulah sebabnya si anonymous dan lain2 tu tak bersetuju
cuma cara meluahkan tu xmelambangkan pemikiran masing2 sudah matang
tapi ada jugalah fakta2 yg menyokong apa diorang kata tu
apa2pun artikel nih bagus cuma saya taklah sokong bulat2...
dan teruskan menulis

nami o fish said...
This comment has been removed by the author.
nami o fish said...

bagi aku la,senang je.

kalau nak betul2 meritokrasi,cuba tengok list FIFA 1 sampai 31.Lagi satu tu reserve kat tuan rumah.Kalau tuan rumah termasuk dalam senarai,baru masuk 32.

Pastu baru buat final World Cup.

Agihan benua?Pergi mati la,siapa nak tengok Zimbabwe lawan Costa Rica?

Penduduk dunia sume nak tengok Cristiano Ronaldo,Lionel Messi,Kaka,Thierry Henry main.Takkan nak tengok Indra Putra dengan Bambang Pamungkas kot..

Ez Puella Sapiens said...

did i said non-muslim is bad? no...never say that, u jumping to conclusion too soon mate

And perhaps you too jump into conclusion from my statement as well.

What I try to say,you don't have to be Muslim to be a good person,and if you're Muslim,it's not a gurranty that you're good person.

Sorry maybe both of us mislink the source of information,and it seems input and output from both of us maybe disconnected from each other.

Cheers.

Anonymous said...

Point aku tentang kuota; kalau takde kuota, semua budak kecik akan makan nasik yang sama dengan semua orang dewasa. Atau semua orang dewasa akan minum susu tetek. Tak boleh kan? So kenala meletakkan sesuatu pada tempatnya, putting things at their rightful place. It has nothing to do with being Muslim or not, or whether Muslims are bad or good. It's an idea originating from Islam the religion not Muslim the practitioners. The example, nasik dan susu, are pretty much simplistic I must admit, but I must also say it's just to deliver a point. We have quota for milk (for children) and rice (for adults). Call it common sense, call it nature, but it's NOT EQUAL, is it?

Ramai akan berhujah betapa kita perlu beri pancing dan bukannya ikan untuk pastikan manusia mampu mendapat makanan (dalam kes ni, ikan). Tapi kalau, KALAU nanti tiba masa kelompok manusia tersebut pandai memancing, dah takde ruang di tepi sungai untuk memancing, boleh dapat ikan ke? Itulah pentingnya kuota. Nak pastikan tebing sungai ada ruang untuk memancing. Pandai ke tidak memancing, peralatan apa nak digunakan, itu bolehlah dianggap meritokrasi.

-Naj

peninjau said...

kelaka gak anon2 ni. lain yg encik basuh baju nak terjemahkan, lain pula yang sampai ke otak mereka. bukalah pintu hati kamu.