Thursday, June 11, 2009

Mari Berdiskusi!

SPM: LULUS BI WAJIB?- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 8 Jun – Orang ramai dipelawa mengemukakan pandangan masing-masing kepada Kementerian Pelajaran mengenai isu mewajibkan calon lulus mata pelajaran bahasa Inggeris sebagai syarat lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Basuh Baju ingin mengajak para pembaca berdiskusi mengenai isu ini. Apa pandangan anda?

23 comments:

Rajuna said...

satu perkembangan yang bagus.
bagi masyarakat desa, mereka harus menggandakan usaha biarpun dikekang dengan ribuan masalah yang membabitkan sosioekonomi dan persekitaran mereka.

namun, dalam konteks penyelesaian masalah, kerajaan seharusnya menyelesaikan terlebih dahulu isu ppsmi yang saya kira masih berada dalam kemelut sistem pendidikan negara.

adakalanya,belum pun sesuatu dasar itu mencapai matlamatnya, pihak pucuk pimpinan telah menukar ke dasar yang lain hanya kerana berlakunya pertukaran individu di dalam pentadbiran. sudah terang tetapi sekadar mahu bersuluh, adakah dasar ini sekadar polemik politik?

PenagihAyamGoreng said...

ok juga. tengoklah bdk2 sekarang pon mane mahir sgt bahasa tu.

jowo cacingen said...

INI SATU PROJEK TIPU MELAYU YG TERKINI...

suhaila-ab said...

emm bg aku ok je...cuma kalau nak buat gitu kena ada perubahan cara pengajaran guru,bahan bacaan,kempen,galakan,kalau masih berada di takuk lama...ramai yg sentuhan kecundang...hehehehe...

Zakiah Ponrahono said...

jangan tanya orang yang ada internet.

pi masuk ladang getah. pi kampung nelayan. pi masuk ladang kelapa sawit.

tanya budak-budak yang tak pernah rasa apa tu tuisyen.

tanya mak bapak yang takder kemampuan nak bayar duit yuran periksa.

tanya budak universiti buat apa. sah-sahlah diorang semua mmg nak orang lain sama macam diorang juga.

kononnya pandai tapi kadang-kadang lebih banyak menyusahkan orang saja.

ayampinko said...

elok mana yang tau..tak elok bagi plajar kg..yang memang bahasa inggeris tu bukan bahasa diowng..kene plak owang jawa ker..boyan ker..banjar ker.. kan payah..lagi pun bahasa melayu pun ader yang tak lepas lagi..sekadar exam dah la..pandangan akula..

Xpuasati said...

Gua setuju jugak la... orang melayu dah makin alpa sekarang, kene bagi 1 tamparan supaya bangkit. But the problem is, bila malay dah terer speak english and success, diaorg ni berlagak la pulak, show off, self fish, hidup pun dah x macam orang melayu... kalo pegi luar negara pun x ngaku orang melayu. kita ni mesti pandai adapt je ngan bahasa ni, jangan sampai tukar kulit pulak jadi mat salleh perasan.

fahmi said...

skang ni penguasaan BI dlm kalangan pelajar2 kite lebih2 lagi Melayu lemah dlm BI.. boleh kira dlm satu kelas tu, brape kerat je yg terer.. itu budak2 kelas depan, klu kelas2 belakang tu jgn citer la.. itu budak2 bandar mcm aku & kawan2 aku, tp klu di luar bandar? lagi payah beb..skang ni pun klu banding dgn zaman otai2 kite dulu pun berbeza kaedah pelajarannya

http://katataknak.blogspot.com/2009/06/english-must-pass.html

sila rujuk post di atas, sebab belaiu cikgu BI, jadi lebih tahu akan hal ini.. pada aku, kalau nk buat sesuatu tu, mesti well-planned, bukan cakap, rancang sehari dua, pastu terus buat.. akibatnya, smpai skang ni masih ade yg bangkang spt PPSMI tuh..

selain tu, ni juga mungkin satu lagi 'smokescreen' yg dibuat kerajaan utk alihkan perhatian kita dr isu sebenar? boleh jadi kan encik BB? hehehe

Xpuasati said...

bro wash... lu PLKN mana dulu? Kumplan Berapa? Siri Bape?

Xpuasati said...

Fahmi: Gua pun lemah jugak BI dulu, dapat 7 je but gua still interested nak study BI until now. We need that language to be success. kalo x terer level mana pun atlist bole show derection like comersial breal dulu tu, After 3 stall away, after u get down u follow the signboard. Jgn la sampai jadi sorang budak dlm bas tu, monumen pikir mak enon.

Marniyati said...

Ditelan mati emak, diluah mati bapa... dikulum membunuh diri...

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

ok, setuju.

tapi calon kene juga lulus subject lain.

Subject agama, math dan lain2 juga misalnya!

kuSut said...

ni langkah yg bijak...
bi bahasa no 2 negara...
wajib lulus tu mmg patut...
apa guna belajar bi dari darjah 1 klau stakat nak kenali bi...wajibkan lulus, baru bole nilai impak p&p bi...kalu ini berjaya, baru sesuai kenalkan dasar ppsmi, bukan mendadak spt 6 tahun sudah...

Beejan said...

Belajar byk bahase..lagi byk ilmu boleh dpt..

Orang yang pandai berbahasa melayu dan inggeris sudah tentu lebih mudah menguasai cabang2 ilmu

Berbanding orang yang boleh menguasai satu bahasa saje..

English dah power nnti boleh contribute ntuk islamkan non-muslim ker...

Shemmi said...

inilah penyakit skrg

kerja lama belum sudah...
mau bikin pulak kerja lain..

lama2 jadilah hasil yg lobang2...


-kurang tahu-

Redz da Tsar said...

Haha...
Agak bagus idea tue...
tapi hanya bagus kalau diimplementasi kepada sebahagian golongan pelajar... Bukan semua...

P&P jugak kena ditambahbaik
Macam2 lagi la..
Tanya masyarakat kampung la

noorlara said...

salam kenal dan kunjungbalas. tak berapa nak seruju sebab bahasa sendiripun masih kelamkabut tapi pelajaran BI memangle penting.

kucin tu takde adik beradik lagik tinggal dia sekor jek, nak amikle

j or ji said...

Di Malaysia, setiap kali berlaku pertukaran Menteri Pelajaran, semua guru-guru akan pening kepala,kerana setiap dari Menteri itu akan datang bersama polisi baru.

Guru-guru masih lagi dalam kursus dan mengikuti program baru yg DIPERKENALKAN oleh Menteri pelajarana yg dahulu,kene tukar semula dgn idea baru menteri pelajaran baru.

Aku tau sebab aku ada 4 adik beradik yg jadi Guru.


Dulu mereka perkenalkan alat mengira orang cina..belum khatam lagi belajar benda tu,dah dilupakan.

aku ingat semua subject kene wajib lulus!

nami o fish said...
This comment has been removed by the author.
nami o fish said...

kata 52 tahun merdeka..
pengumuman parking kereta kat Ikano pun bahasa penjajah..
Ikano Power Centre bahasa penjajah..apa salahnya Ikano Pusat Tenaga..

FOS Factory Outlet Store apa salahnya Baju Keluaran Kilang?Apa?Tak standard?

Takde bezanya fish and chips dengan nasi lauk sambal petai.Dua-dua makan proses-proses dalam perut jadi bahan buangan jugak john.

Bak kata orang jowo,toksah jadi klakin klakon*

*nak mempoyokan diri la..

fahmi said...

utk Xpuasati: klu bro minat, teruskan belajar.. mmg bagus jika kite tahu banyak bahasa, lebih banyak lebih bagus.. mudah kite berkomunikasi dgn orang ramai bile mahir banyak bahasa ni...
cume kesian kat mereka yg terlibat secara langsung iaitu cikgu2, pelajar2... dgn x semena2 je dorang ttibe kne lebih.. setiap bnde kne lah dikaji, dirancang..
tp bile nk kjaan nk syaratkan wajib lulus tu, kenalah ada perancangan, kelengkapan yg cukup baru lah dilaksanakan... tau ia akan bagi manfaat, tp xmao ia jadi polemik mcm PPsmi, x abes2 org kutuk sana sini...

Dari Jalan Kopi said...

rakyat Malaysia bukan tak setuju belajar Bahasa Inggeris

bukan tak setuju memperkasakan Bahasa Inggeris

bukan tak setuju lulus bahasa inggeris

yang jadi masalah kenapa nk belajar bahasa inggeris guna ilmu kira-kira dan sains.

untok lulus dan cemerlang bahasa inggeris - harus kenjadi keutamaan

tetapi bukan melalui ilmu kira-kira dan sains.

pmbelajaran bahasa adalah melalui sastera. yang perlu dimajukan ialah kesusteraan. yang perlu diindahkan ialah matapelajaran bahasa inggeris.

sila berhati-hati - ini adalah satu lagi projek untok mengalihkan perhatian.

buatlah apa saja asalkan jangan belajar bahasa inggeris dlm ilmu kira-kira dan sains

kahkahkah.

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

gua dah abis blajo...hehehehe..