Saturday, April 18, 2009

Nak selesai masalah tol?

NAJIB ARAH EPU CARI PENYELESAIAN TOL- Berita Hairan

KLANG: Kerajaan telah mengarahkan Unit Perancang Ekonomi (EPU) supaya mencari satu penyelesaian yang komprehensif untuk menangani isu kenaikan tol yang perlu dilakukan setiap tiga tahun sekali, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini.

Najib nak selesaikan masalah tol? Wow! Bagus-bagus.

Lebuh raya kat Malaysia ni memang kurang ajar. Nak bina jalan, mintak pinjaman dari kerajaan. Kerajaan bagi duit. Ingat, duit tu duit rakyat. Dah siap, kutip duit dari orang ramai melalui tol. Nak pastikan rompakan ini berterusan, ada perjanjian konsensi antara kerajaan dan tokey tol. Kalau kerajaan langgar perjanjian ni, kena bayar ganti rugi.

Ini tak kurang ajar ke? Kalau tau awal-awal, kenapa kerajaan tak bina lebuh raya sendiri je?

Nak selesaikan masalah tol? Senang je. Kosnya hanya RM4 billion untuk beli balik semua syarikat tol. Ada berani?

3 comments:

nami o fish said...

Tu la,kalau dimiliknegarakan tol ni,mana dorang nak dapat pulus beb.Ini sumber income ni.

Kau baca blog aku pasal hutang Manchester United "Gali Lubang Tutup Lubang,Bayar Hutang Dengan Duit Korang" tu.Basicly same principal la.

Baginda Reformasi said...

thailand... -minyak mahal
malaysia... -minyak mahal

thailand... -tol takde
malaysia... -tol bersepah

thailand... -roadtax free
malaysia... -roadtax pun kena bayar

malaysia sume kaut.... tapi kite dipakse bayar je...

Basuh Baju said...

nami: aku tau tu sumber income. kalau aku bisnesman pun aku akan tabik spring sape nyer idea yg wat konsep tol ni.

susah2 sgt kalau nak income, kenapa tak kutip je sejumlah amaun dari setiap pengguna jalan raya setiap tahun. ala macam bayar langsam..

cthnya: bayar RM100 setahun. gunalah jalan tu banyak kali pun. Pastu duit yg kerajaan dapat tu, gi buat jalan lain dan juga bayar gaji2 pekerja dan juga nak repair jalan lama ke..

Baginda: Thailand pelacur pun murah..hahaha (gurau2 je)

Thailand, makanan murah, kereta murah. berbeza sgt dgn malaysia ni..