Tuesday, December 14, 2010

Singapura- Kisah 2

Singapura adalah a 'fine' country. Dan semestinya tidak begitu demokratik jika dibandingkan dengan Malaysia. Begitu ketat undang-undang negara ini sehinggakan hendak mengunyah chewing-gum dan meludah juga akan didenda.

Ini menunjukkan betapa 'grip'nya pengaruh kerajaan terhadap rakyatnya.

Kenapa perkara ini penting?

Singapura adalah negara yang kecil. Bagi sesebuah negara yang tidak mempunyai sumber asli seperti minyak, kayu balak, etc, Singapura amat bergantung kepada pelaburan asing masuk untuk menyediakan pekerjaan kepada rakyatnya.

Lee Kuan Yew amat memahami hakikat bahawa hanya kestabian politik yang boleh menjamin kelangsungan pelaburan asing untuk terus masuk. Dalam erti kata lain, Singapura can't afford untuk mempunyai keadaan kacau bilau dan disruptive. Sudah pasti keadaan negara yang subur demokrasinya hanya menyuburkan juga politiking. Dan politiking menyebabkan negara tidak stabil. Negara yang tidak stabil iklim politiknya susah untuk tarik pelabur masuk. Kita boleh melihat Malaysia sendiri selepas 2008 sebagai contoh jika tidak percaya.

Jadi apa kaitannya dengan undnag-undang tak boleh makan chewing-gum dan meludah?

Jawapannya ialah ia memberikan mesej kepada rakyatnya bahawa kerajaan boleh berbuat apa sahaja yang mereka mahu. Kalau makan chewing-gum boleh kena denda, apatah lagi jika hendak berdemonstrasi. Jauh sekali mempunya blog dan laman web insider/kini/today untuk menghentam kerajaan. Hakikat bahawa begitu ramai ahli pembangkang dipenjarakan sudah cukup membuktikan Singapura sedikitpun tidak boleh tolerate terhadap dissent.

Keduanya ia memberikan jaminan kepada para pelabur bahawa kestabilan politik di Singapura adalah perkara yang numeru uno. Kerajaan Singapura mempunyai strong grip terhadap rakyatnya.

Adakah perkara ini salah?

Tidak. Ini adalah cara Singapura. Malah Singapura tidak akan menjadi seperti Singapura hari ini jika mereka begitu mementingkan kebebasan bersuara, penyuburan demokrasi dan doktrin pengasingan kuasa. Tetapi Singapura memilih untuk memfokuskan terhadap pembinaan negara melalui perkembangan ekonomi.

Di Malaysia- di mana negaranya sering dianggap failed state dan even worse dari Zimbabwe- kita sebenarnya did very well. Di sebalik era strong government oleh Tun Dr Mahathir, kita tidak sampai ke tahap parti pemerintah terpaksa melantik ahli pembangkang for the sake of mempunyai pembangkang. Malah selepas 2003, kita menjadi semakin demokratik. Kita tidak lagi mempunyai strong government. Obviously we're better than Singapore when it comes to democracy.

Bagi rakyat Malaysia yang sering mengimpikan keadaan ekonomi seperti di Singapura, sila tanya diri anda adakah anda sanggup melalui apa yang berlaku di Singapura. Kita boleh menjadi seperti Singapura jika kita mahu. Tetapi at what price?

Di sinilah kita terpaksa membuat pilihan di antara kemajuan ekonomi ataupun kebebasan bersuara. Bagi sesebuah negara yang membangun- kita tidak boleh mempunyai kedua-duanya. Jika mahupun, kita terpaksa berkompromi terhadap hasilnya. Dan Malaysia sebenarnya negara yang cuba berkompromi di antara keduanya.

Di akhirnya saya kira sesekali rakyat Malaysia wajib ke Singapura dan belajar memahami hakikat ini. Saya tidak katakan cara Singapura salah- it serves them very well. Tetapi pada masa yang sama belajar juga menerima hakikat Malaysia juga mempunyai cara sendiri dan of course- it works very well.

Terima Kasih.

21 comments:

Anonymous said...

yes ! Headshot lah. tdiam sy sekejap.

atiQah raDzal! said...

yes.i agree. we're better than singapore in a way. :)

kepatuhan rakyat terhadap rules mereka juga patut di beri pujian kan ? it's easier for them to control maybe sebab mereka small country. :)

philsof said...

Hmm..no wonder la Singaporean masuk Malaysia sewenang-wenangnya langgar peraturan Malaysia tp di negara sendiri mereka jaga adab pula.
-Org Malaysia yg gemar melihat org asing-

Anonymous said...

bagaimana pula tahap penguatkuasaan undang-undang?

faziz ar said...

yang salahnya
pemimpin yang berkuasa mengenyangkan diri dan kroni...
lihat apa jadi pada Felda, PKFZ dan lain-lain
Apa jadi dengan Empangan Bakun,
banyak buat projek mega yang tidak menguntungkan rakyat...hanya untuk keperkuan ego pemimpin...
wang negara lebur..
bila ditegur...tak mahu menjwab...

tuduh itu dan ini buat fitnah itu dan ini tapi tak ada bukti...
Malaysia perlukan langkah pembetulan...melakukan perubahan yang drastik...kalau tidak ..negara akan hancur...dibaham kroni...digadai pemimpin yang tamak...

Kehoe Cheong said...

What an awesome blog you own! I just can't stop myself from scrolling down.

Well,keep on writing because I'll keep reading!

Hambali ® said...

Saya juga baru balik dari temasik minggu lepas sebab menziarahi ipar di sana.

Takmau ulas panjang. cukup saya katakan saya amat bersetuju dgn pandangan dan ayat brader "sesekali rakyat Malaysia wajib ke Singapura dan belajar memahami hakikat ini..."

I went there and i did learn a lot.

yoy said...

If only the malays are a bit smarter, then BN won't win. The problem is malays are too damn stupid that they keep voting for BN. I don't know what poison BN gave to make them in this state.

aston said...

It is a sad story for both Sabah and Sarawak for joining Malaysia. Just look at Brunei and Singapore to see the answer.

Sabah and Sarawak is being raped by Barisan till dry, all the oil and timber from the two states is being used to finance all the failed projects and also to feed all the Umno zealots.

Ask the Iban and Kandazan, they are being marginalized. Now the government even want to make the country into an Islamic state, did Sabah and Sarawak agree to join an Islamic state in the first place?

September 16 is a day for mourning, a day of shame for Malaysia.

San said...

Hey, you pathetic cow and all the babiputras who have the same feeling/thinking like them. You don't feel shame being spoon feed by government using the taxpayers money?

I guess all the protection policy make you all even more lazy and narrow minded and stupid. The majority of you once step out of the Malaysia soil will sure starve to death.

Hoy, I think you should try some pork meat once a while to make you more intelligent a bit. Look at around the world region, anti pork meat countries are mostly rippled with starving and war or worst, non-stop crying for government policy protection.

Fact is fact when you babiputras are stupid is always stupid - although it can be help by consistent protection and nourishment policy but the end result will not go far because the quality of gene is there.

Bumiputra said...

this is why we can't build harmony malaysia. Its all because of this faggot racist. You call babiputra? what is wrong with u man?? if u dont like malaysian way, then just go away...it is your choice. to be, or not to be. Especially to san aka racist, if you dont believe the system, then just get the hell out of here. find another place that can satisfy you..

Ariffin Khomeini said...

idea ko bernas; nak maju kena patuh. COntoh lain adalah spt negara China slps Revolusi.

Tapi situasi di Malaysia lain. kenapa kita nak patuh kpd pemimpin yg korup? Kita dapat lihat betapa angkuhnya pemimpin kita bangga dengan kekayaan masing2.

Aq ingat nak tembak je org yg korup spt Khir Toyo.

Aq ingat sebab utama Malaysia nk maju ialah kerajaan yang x bersih dan Rakyat yang malas.

Anonymous said...

oh oh oh.. u r thru damm right

okthis iis my comment on ur post... well thats the price that sporean need to pay...

my comment to other commentor..
Hmmm

Aston.. at least the CM still orang bumi sabah and sarawak but look wht happen to spore even bumi become minoriti now.. i think u want tt to happen to Sabah n swak right.. so all the chinese can rules and do what ever they want..

Yoy
Malays are always smart .. tts y we vote for BN.. instead of DAP or PAS.. bcoz we want to live in harmony..

San
U already shown how pathetic u r
U mean eat pork can be intelligent..
What i can see it make sporean chinese more kiasu ada lah... hahahaha
San oh San pity u with the way u think

Anonymous said...

saya dibesarkan disana lebih dari sepuluh tahun..

read more brother before u start praising Singapore..

For a start, google Singapore Eugenics and learn how the racist government did to control the Malay masses from breeding ..under the guise of meritocracy.

Junah said...

Malaya no place for extremist immigrant, extremest immigrant go back to communism.

worthy read:

http://www.malaysianmirror.com/media-buzz-detail/41-opinion/51319-softening-up-students-to-islam-with-history

Org Singapura said...

Anon 29th Dec
No way this article is praising Sin. Rather it is an
analysing article.
U should stay on in Sin and basked in the glory of God. LKY is humanlah. Sin is his baby and I come to conclusion, he is not racist just realistic (to the detrimental of others)
Life here is challenging but then so is everywhere. Its how you manipulate it ;) Penting hati mesti bersih.
BB, if u hv the opptnty, come work here (kalau rindu kat keluarga, sbrang aja causeway atau terbang) Malaysia ada share kat Marina/Rochore suruh PM masuk clause aggrement incl Malaysian interns.

sharkpitt said...

Although this is a late comment I would like to correct San.BN is made up of a few component parties.UMNO holds approximately 70 seats the other seat are made up of their gang MCA,MIC,Gerakan etc.The total seat are about 130-140 seats.It is very stupid to label the Bumiputras as Babiputras when you have non-bumis as cohorts all the time since the establishment of NEP policy.Please get your facts right.I do hope you will mature and look at the bigger picture.These symbiosis is for the people in power to hold on power by "pecah & perintah".Thank you.

ken said...

politik di jepun lagi tidak stabil...setiap tahun tidak kurang dari tiga perdana menteri akan ditukar...tapi ekonomi mereka sangat stabil..

pengusaan mereka dari industri automotif dan elektronik numero uno in the world...

kenapa Malaysia tidak?? rasuah, kronisme, pembaziran dan penyalahgunaan kuasa adalah numero uno..

apa cer bila isteri seorang pemimpin belanja hingga jutaan ringgit di UK...

melancong ke disneyland dan hadiah penyapu untuk mickey mouse...

multi billion RM duit rakyat lesap dalam PKFZ..

perwaja steel berapa kali tukar CEO..

projek gajah putih IPP yg dikatakan nak tolong TNB..sekarang ni TNB Port Dickson guna diesel pasal tak cukup supply LNG (liquid natural gas dari terengganu)..mana pi IPP punya power supply???

saham MAS beli pada harga yang sama dan jual pada harga yg sama walaupun ketika itu nilai saham sudah hampir diapungkan...

Eurocopter, scorpion apa cerita??

belanjawan sukan komanwel mana?

stadium yg menelan belanja jutaan ringgit runtuh...buat ngan plastesin ker??

dikuala sungai limau kedah dah buat jambatan sampai pulau bunting kononya nak buat refinery...tapi mana?? last sekali jambatan ratus ribu ringgit cuma jadi pot mancing ikan..

no hard feeling...

Anonymous said...

nk maju tumbagkn bn y merencatkan tumbesaran manusia...malaysia ialah malay di asia...so xde bangse laen di malaysia...xde bangse indon xde bnagse bangla xde bangse china xde bangse spore xde bangsa filipin xde bangse thailand yang akan ade rumah dan mendapatkn kemudahan dan hak seperti rakyat melaysia...e2 la negara yang maju...tukar rakyat maelaysia semua jd bangse melayu yang berbagai keturunan dan belbagai agama...segalanya berbangsa dan berhubung cara malay di asia...1 sekolah xde jenis2 sekolah macam spore..1 parti xde parti komponen..kluar je rumah y kite jumpe hanya bahasa malay di asia ...MALAYSIA YANG MERDEKA...
retropyanza

bangchik said...

salm dek
nice observation.singapore is what i called nany state.everything dictated by the emperor the dynasyy of lky.success yes but it comes with a price ISA.
wise man say when come absolute power it is absolute corrupt.government knows best.they will come time when the singaporeans the so called smart chinese will wonder in the name of the so called meritocracy is lky son lee hsiem loong is the best candiadate for prime minister. his wife head of temasek ala khazanahlah.anak lky dok kat singtel.kalu kat malaysia org dah jerit nepotisme.problem kat malaysia is rhe unchecked n unpunished corruption. at least singapore gaji minister gilabab tinggi dah x motivasi nak songlap.tapi minister jelah hehe.civil servant gaji 10 less than private ialah kutu ade pencen so sgain dia org pikio 2 x nak rasu.. coz dia lg rugi kalu kantoi kat sini hmmmm

Anonymous said...

masaalahnya undi diorang xtipu n xbleh tipu e2 sebab ad sesetengah kawasan yang tlah dirampas oleh rakyat melalui pilihan raya..jgn nk dibandingkan dengan melaysia klau pilihan raya x tipu akan ad demonstrasi rakyat klau ad pun budak2 underground y memang dah jadi makanan diorang demonstrasi n memberontak nie n xde sebab nye ad org y dalam waktu kerja sanggup turun berdemo semata nk berdemo n masuk kerja blik...2 memenatkan...semua 2 kje sia2 lbih baek kje cari duit tuk anak bini...seriux buyer...game over...