Thursday, December 30, 2010

Singapura- Kisah 3


IDEA UNTUK MALAYSIA

Maaf tertangguh tulisan kisah singapura. Alasan klise- sibuk.

Hari kedua aku berjalan di area Merlion dan Fullerton Road. Apa yang menarik perhatian aku ialah sebuah bangunan lama di seberang jalan. Bangunan ini aku kira cukup otai kerana di sekelilingnya ialah menara-menara pencakar langit yang moden. Tetapi inilah satu-satunya bangunan yang senibinanya berkonsepkan bangunan zaman penjajahan British. Dan ini jugalah bangunan yang dizoom kamera ketika perlumbaan F1 berlangsung.

Lalu aku pun berlegar ke dalamnya.

Ketika aku berlegar-legar di dalam bangunan ini, aku begitu kagum dengan cara bagaimana bangunan ini dipelihara dan yang paling penting- bagaimana bangunan ini di'utilise' sebaik mungkin.

Sedikit latar belakang: Fullerton Hotel (nama bangunan lama ini) asalnya adalah sebuah pejabat pos kerajaan British. Selepas Singapura mendapat kemerdekaan, bangunan ini masih lagi dijadikan pejabat pos. Tetapi pada tahun 1997, ianya telah diambil alih oleh sebuah syarikat Hong Kong. Hasilnya pada 2001, bangunan ini telah diubahsuai menjadi sebuah hotel butik 5 bintang yang sangat ekslusif. Begitu berjaya hotel ini hinggakan ianya dijadikan kediaman rasmi bagi who's who dari seluruh dunia.

(ini adalah gambar-gambar yang sempat disnap)


Lawa kan? Siapa sangka- bangunan yang dah setengah abad ini mampu dibaik pulih dan dipelihara bagi tujuan perlancongan, menyediakan peluang pekerjaan dan paling penting- menjaga warisan negara.

Aku berpendapat kita boleh meniru kejayaan Singapura ini di negara kita.

Kembali ke Malaysia, sebenarnya kita juga mempunyai bangunan yang tidak kurang 'sejarahnya' jika dibandingkan dengan Fullerton. Bangunan Sultan Abdul Samad dan Bangunan KTM di Kuala Lumpur tu jauh lagi besar dan klasik.

Sekarang ini aku berani katakan kebanyakan bangunan-bangunan sejarah di Malaysia macam hidup segan mati tak mahu. Sudahlah budaya memelihara kita agak hampeh. Jadi terbiar begitu sahaja bangunan sejarah ni. Bila tak diuruskan dengan baik, maunya para pemaju hartanah tak terliur nak roboh untuk tujuan pembangunan.

Jadi aku ingin memberi idea bagaimana nak utilise our historic building.

Kerajaan boleh menjual bangunan-bangunan tinggalan British kepada swasta dengan syarat ianya tak boleh dirobohkan. Dengan cara ini pun kerajaan boleh dapat pendapatan yang banyak. (Kerajaan Singapura telah mendapat hampir SG300 juta dengan menjual bangunan Fullerton).

Jika tak nak jual pun boleh. Kerajaan boleh lease out kepada mana-mana syarikat perhotelan yang berminat nak run the business. Tidak kisah mau jual ke, mau sewa ke- bottom line nya hendaklah bangunan ini digerakkan oleh swasta.

Oh, ini memang bunyinya kapitalisme. So what? Kalau nak harapkan gomen juga yang uruskan- memang tak majulah bangunan tu sebab budaya kerja gomen sangatlah berbeza dengan swasta.

Jadi dengan menjadikan bangunan lama seperti bangunan sultan abu samad dan bangunan KTM sebagai restoran mewah atau hotel butik 5 bintang- ia boleh memberi banyak spill-over effect yang banyak kepada ekonomi.

Pertamanya, kerajaan tak perlu nak pening-pening keluar dana nak maintain bangunan-bangunan tu. Keduanya kerajaan boleh dapat duit kalau jual bangunan ini. Pada masa yang sama swasta dapat gerakkan bangunan-bangunan yang under-utilised ini yang kebanyakannya terletak di prime area. Kemudian peluang pekerjaan dapat diwujudkan. (Mind you, we're talking about peluang kerja yang rate gaji swasta okey). Bila orang ramai sudah memeriahkan bangunan-bangunan lama ini, sudah tentu kawasan-kawasan di sekeliling akan terima tempiasnya juga. Sila bayangkan berapa banyak gerai-gerai makan, kedai-kedai perkhidmatan yang akan dibuka. Malah teksi juga akan ada laluan destinasi baru nak bawa penumpang.

Bila ini berlaku- benda paling best ialah bangunan sejarah kita dapat dikekalkan. (selain daripada kerajaan dapat cukai)

Ini hanyalah idea basic daripada aku. Mungkin para pembaca sekalian boleh add-up untuk sama-sama kita mencari solusi bagaimana nak fully utilise bangunan-bangunan lama di negara kita.

Kepada yang masih ragu-ragu terhadap idea ini, adakah anda sudah berpuas hati bangunan Sultan Abu Samad hanya dijadikan tempat untuk amek gambar buat poskad?
:P

11 comments:

hairie said...

wow! penulisan yg menarik & padat..itulah singapura sbnonye kn...

saya pn dh prnh smpai singapore..sangat trtarik dgn view bndr yg kemas n cntik...

hairie said...

wow! penulisan yg menarik & padat..itulah singapura sbnonye kn...

saya pn dh prnh smpai singapore..sangat trtarik dgn view bndr yg kemas n cntik...

Zala Wajik said...

Propose kepada Najib,
tak boleh nak cakap aje, we need human forces to make this happen.

SyDen said...

Bangunan historical...idea ko mmg agak OK, dan dari apa yang aku tengok, fungsi sebagai tempat tourism agak limited. Ramai ke nak jejak tempat2 camni?

But still, aku tau kalau idea camni muncul, MESTI akan ada pelbagai isu. This is Malaysia, too many issues. And I'm tired of it. Nak buat, buat.

khai said...

sangat setuju ar ngn pdapat kamooo..sbb dah tgk pkara2 gini kat UK dulu, mrk mmg sgt mjaga warisan negara. kita?..sob3..

abu muaz said...

inilah untungnya bila jauh perjalanan menambahkan pengalaman.

gomen kita mmg tak serius dalam menjaga khazanah negara....
pudu jail itu pun dimusnahkan atas nama pembangunan...

kecewa, sangat kecewa.

asilahmuhajer said...

i like the idea tentang bangunan bersejarah kat malaysia tu. kalau jd reality, mesti best..

aZRoy said...

idea menarik. kalau penjara pudu belum dirobohkan, boleh juga di proposed jadi hotel ye dak.

bang chik said...

salm dik
restorarion n conversion cam ni dah happen pung kat penang ie suffolk hse.
trylah msi penang plak boleh kena nasi kandag skali huhu

Cik Awesome said...

well done... interest topic.. siapa sngka...pjbt pos leh transform sebegitu. mlaysia pun boleh

Cik Awesome said...

well done... interest topic.. siapa sngka...pjbt pos leh transform sebegitu. mlaysia pun boleh