Friday, July 2, 2010

Mengapa kadangkala kuota itu perlu?

PSD Scholarship distribution- The Star

Minister Datuk Seri Nazri Abd Aziz disclosed for the first time the racial breakdown of recipients of the 1,500 scholarships to pursue degree courses overseas this year. He said they were allocated under four categories.

Under the first category, 300 scholarships were given based on merit, with bumiputras getting 20% and non-bumiputras receiving 80%, of which 59 were bumiputra, 209 Chinese, 30 Indians and two others.

Of the 900 scholarships given based on racial composition, 557 went to bumiputras, with 480 Malays, 74 East Malaysians and three others benefiting. Non-Muslims got 343 scholarships with Chinese getting 247, Indians 88 and others eight.

Under the third category for East Malaysia, Sabah and Sarawak got 75 each while the final category based on grounds of social disadvantage, 77 went to bumiputras (73 Malays and four from Sabah and Sarawak), 35 to Chinese, 18 to Indians and two to others.

*

Begitu ramai yang mahukan meritokrasi. Bagi mereka tanpa meritokrasi kita tidak akan maju. Segala bentuk perlindungan seperti kuota wajib dihapuskan. Ini hanya membawa malu kepada bangsa.

Mereka terlupa Amerika- sebuah negara perdagangan terbesar dunia juga mendapat segala macam perlindungan daripada WTO apabila berdagang.

Di Piala Dunia juga- pasukan seperti Afrika Selatan, Korea Utara, New Zealand, Honduras sepatutnya tidak akan layak bertanding jika kuota tidak digunakan.

Kembali ke Malaysia, sesetengah perkara yang mempunyai kuota akan dianggap diskriminasi dan rasis. Is it so?

Seperti yang kita faham- meritokrasi menobatkan mereka yang layak tanpa mengira latar belakang dan kaum. Tetapi kita terlupa bahawa masyarakat kita berbilang kaum. Tidak semua kaum mempunyai kebolehan yang sama. Mereka ini memerlukan sedikit perlindungan untuk bersaing. Sekiranya tidak diberi, pasti mereka akan terus ketinggalan. Bukankah ini dikatakan diskriminasi? Adakah memperjuangkan nasib mereka yang ketinggalan juga wajar dikatakan rasis? Kita bukan bercakap soal melayu sahaja. Malah ia membabitkan juga bumiputra Sabah Sarawak, Mereka=mereka ini juga adalah golongan yang ketinggalan.

Meritokrasi tanpa kuota menyebabkan kita tidak dapat mengagihkan sesuatu dengan adil kepada semua kaum. Yang layak akan terus dapat manakala yang serba kekurangan akan terus ketinggalan. Sedikit ketidakseimbangan di dalam masyarakat boleh membawa kepada ketidakpuasan hati antara kaum. Oleh itu, kuota diperlukan untuk menyusun kembali masyrakat secara adil bukan saksama (equal).

Sememangnya ada benarnya juga kuota akan menyebabkan seseorang itu menjadi malas dan berasa selesa. Sebab itu dalam pengagihan kuota, kita juga memerlukan meritokrasi. Biarlah kita pilih yang benar-benar layak dalam mengisi kuota tersebut.



Kepada mereka yang sering mahukan kuota dihapuskan- sila baca statistik pengagihan biasiswa di atas. Hanya 20% bumiputra yang layak apabila meritokrasi digunakan. Selebihnya 80% milik bukan bumiputra. Kita boleh mendakwa biarlah yang layak sahaja yang dapat. Peduli apa kalau 100% pun milik bukan-bumiputra. Tetapi persoalannya- Can we afford the price?

13 comments:

.alie. said...

sangat setuju.

orang selalu memandang kuota sebagai suatu yang tradisional yang perlu diubah.

tanpa sedari ada golongan bumiputera kuota setuju ia dimansuhkan demi kepentingan diri sendiri.

Holden Caulfield said...

for me - it's a "chicken or egg" punya dilemma la - to be or not to be.

kalau nak buat meritokrasi - konfirm tiga suku dari kaum melayu takkan masuk universiti - sebab ramai budak melayu fail to speak english."first,burn the meat and then smash egg to cook" lebih kurang begitu ayat dorang nak describe nak goreng burger.

tapi kalau tidak ada meritokrasi - lama-lama sampah-sampah semua akan masuk akan dropkan kualiti.

nko nak cakap pasal bola - macam nko cakap,ikutkan negara yang tak layak masuk world cup tapi power macam sweden or colombia nak banding ngan korea utara or new zealand,memang la - tapi cuba nko bayangkan world cup dengan penuh meritokrasi.

takkan ada negara-negara lain kecuali eropah dan amerika selatan je.

the best thing is nko ambik jalan tengah - and in the same time,mantapkan yang lemah.development kat negara-negara so-called "tak power tapi layak world cup" ni pun ada progress.tak caya nko pegi tengok new zealand la - makin progress sekarang ni.

squesha said...

meritokrasi sebenarnya sangat bagus, untuk menggalakkan persaingan.tapi dengan situasi sekarang,kuota sangatlah diperlukan.

penduduk sabah,sarawak kebanyakkannya masih jauh ketinggalan dalam pelajaran.bagaimana mereka ingin bersaing sekiranya fasiliti,kemudahan sekolah,guru,tidak sebaik dengan tempat lain?

bagi saya,padang harus sama rata kalau meritokrasi ingin dilaksanakan.mungkin kita boleh laksanakan kuota dulu,dalam pada masa yang sama,kita mantapkan dan seimbangkan pendidikan dan prasarananya di semua tempat.barulah kita laksanakan meritokrasi.

muzikri said...

meritocracy?
quota?
education...
simple,bear in mind that education should be for all,and available.
in malaysia,education is to score political mileage,and that is stupid.
even yaman can provide their citizen with free education,from kindergarten to university,and the country is deem to be more backward than our country
and klu x ske cntoh yaman,tgk UK cukup,education is never a problem,even for their immigrant.
conclusion is that,education should be made available, holistically,for all people,of all races.

tu pun if we ever wan to be affront,sbb principle ak,education,healthcare and social awareness,should never be tolerated to be politicized.

meo188 said...

erm, sebenarnya pemberian biasiswa nie telah dijadikan mainan politik.

bg sy patutnya biasiswa seharusnya melihat kepada pencapaian dan pendaptan.

org miskin lebih berhak dpt pertolongn. org kaya dan pandai dh ada kemampuan byr sendiri.

Marniyati Mohd. Nor said...

Salam, Basuh Baju.

Ramai orang melihat keadilan daripada perspektif yang salah. Keadilan ditafsirkan sebagai hak sama rata. Hakikatnya, keadilan adalah meletakkan sesuatu itu benar pada tempat dan keperluannya. Mana mungkin kita memberikan baju bersaiz S kepada dua orang anak atas prinsip keadilan (dua-dua mesti dapat yang serupa) sedangkan seorang daripada anak itu memiliki badan bersaiz XL..

Melihat merotokrasi dan kuota sebagai asas keadilan adalah sesuatu yang sangat salah.

Anonymous said...

aku ingat masalah pemberian biasiswa ni boleh settle kalau tak beli kapal selam dengan komisen yang berjuta, buat projek dengan rasuah berleluasa

kalau duit buat F1 tu aku ingat boleh bagi biasiswa kepada rakyat miskin pandai tak kira kaum selama 10 tahun...tak pun boleh bagi education percuma kepada rakyat....effectnya lagi berganda

Anonymous said...

all human are made equal and all benefit must be equal. kalau rasa melayu should ada kuota, kalau tiada orang melayu kurang masuk universiti, this menunjukkan orang melayu memang dilahirkan bodoh dan tidak boleh berubah selamanya. probably this is a generation curse on you all.

Average Joe said...

@ Anon 4 july 2010

you chinese were all BODOH as well when your ancestors first came to Malaya UNINVITED, yet the fuckin british helped your super-bodoh ancestors with gambling licences, sponsored chinese triad gangs, mining licenses, commodity crop licenses, business premise licenses, and everything all at the expense of the Malay natives as well as Sabahan and Sarawakian.

if the PENJAJAH helped your BODOH chinese ancestors for more than 150 years, then why can't the independent Malaysian government as a form of compensation helps the Malays, Sabahans and Sarawakians more?! care to answer, you bodoh-berlagak-pandai type of chinese bloke?!

even your current chinese towkays won't survive without government-given "tongkat". example: how come vincent tan of Berjaya Group can have a business in hotel (tanjong jara resort) and IPP since Berjaya actually have NO prior experience in both fields?! Malaysian govt can choose more credible international hotel chains and more experienced international energy conglomerate instead of Berjaya Group but why Berjaya is chosen instead? it's all because of the TONGKAT, which you tend to associate the Malays with!

go to hell with your so-called equality! chit-poodah!!

Fyzal said...

agree!

kok said...

The real extremists and terrorists in multiracial Malaysia are born, bred and indoctrinated by none other than Umno, especially under the reign of Mahathir.

Average Joe said...

@ 3 EKOR BABI - San, Oversee and Kok

3 ekor babi seperti kamu itu sendiri adalah contoh FAILURES yang paling teruk dalam negara ini!

melayu juga, tp islam said...

engkau melayu cakap untuk melayu demi melayu...
mentaliti 1st class la nie!
BRAVOOOOOOOOOOOOOO! -