Wednesday, November 18, 2009

Sistem Pendidikan Malaysia- Edisi Ringkas


"Buku paling best kat dunia tapi tak ramai orang baca tiap-tiap hari ialah Kitab Suci. Buku paling tak best kat dunia tapi r
amai giler orang baca tiap-tiap hari ialah Buku Teks."


PENULIS BUKU TEKS DICARI


KUALA LUMPUR 17 Nov. - Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata DBP sedang mencari penulis buku teks untuk mata pelajaran Sains, Matematik dan Bahasa Melayu sekolah rendah sebagai persiapan menyediakan silibus bersesuaian dengan dasar baru Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI).

ps: industri buku teks bernilai billion ringgit setahun.

20 comments:

aishah_conteng_je said...

saya sangat suka buku teks biologi dan add math.

sampai beli sendiri. taknak amik buku pinjaman.

tak sempat nak bagi adik pakai

dah tukar lagi silibus

ngeh~

Johan said...

buku teks=kitab pembodohan

Redz da Tsar said...

Maka kayalah sapa yang dapat kontrak mencetak buku teks~ hehe

Redz da Tsar said...
This comment has been removed by the author.
asilahmuhajer said...

saya pun tak guna buku teks 100% dalam pengajaran saya. bukan nak kata tak suka buku teks. cuma saya rasa agak sukar utk pelajar buat akses kendiri di situ.

Dari Jalan Kopi said...

carilah blogger.
bolih blogger caru duit juga.
sebab blogger tak berpeluang merebot kontrek buat longkang di kh kerinchi.

woit puad - dengar tak ni?

tinta kasturi said...

Basuh baju menulis..

"Buku paling best kat dunia tapi tak ramai orang baca tiap-tiap hari ialah Kitab Suci."

(paling suka statement ni)

'AQILAH said...

aku tidak sula bace buku teks yang tebal2

sang kegelapan said...

itu buku gua guna...
itu buku gua cari..
itu buku..buku lima lima lima..

Anonymous said...

Apa Sang Kegelapan merepek tu?

Anonymous said...

Kebanyakkan buku² teks yg aku pakai masa sekolah rendah dulu, aku buat animation lidi kecik kat blah bawah...pastu aku main² kertas tu berulang kali huhuhu

- gOTh -

b.tan said...

salam,
buku teks sekarang ini terlalu banyak gambar yang berwarna-warni tapi kurang maklumat menyebabkan budak-budak asyik tengok gambar dari menumpukan kepada isi pelajaran. rasanya buku teks zaman 70an dan 80an lebih mantap isi kandungannya.
wassalamu.

Faridz said...

that the system practices in our education institution....evaluate the policy, change the policy and terminate the policy...they keep repeating this cycle. x caya cuba review past policies....dan cycle ini diguna pakai diseluruh dunia temasuk negara2 maju...

iezat n hobbes said...

kebanyakkan buku teks gua dah macam komik dewata raya

Tookoo said...

lepas ni buat e-book. billion2 juga. kesian orang kampung. eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Tookoo said...
This comment has been removed by the author.
-li.zue- said...

kat mana gua bley dptkan borg nk jd penulis buku teks tu bro??

maw jadi kaya weyy.

nnt kalo gua dh kaya gua kasi belanja makan aiskrim.

ehehehee. xD

BANGSA MALAYSIA said...

asyik tukar jer aliran... sekejap English, sekejap BM.. lepas tu tukar balik dan sebaliknya...

yang rugi rakyat.. billion ringgit dibelanjakan untuk pendidikan kerana salah kerajaan sendiri.....

bila negara nak maju kalau macam inilah keadaannya???

Johan said...

ko kutuk buku teks tapi minda ko sendiri berkiblatkan buku teks,dr ape yg ko ckp kat topik "how to make politicians better"..

emzex said...

sistem pendidikan malaysia mmg memeningkan.guru2 lagi pening.blm habis dasar lama dah tukar dasar baru.setiap kali ada perubahan pemimpin dasar ditukar.apa nak jadi nie?

ppsmi failed.....mangsanya anak2 kite..yg untung mereka yg ada kontrak bekalkan peralatan ict.