Monday, November 30, 2009

Kisah Polis dan gua

Kejadian ini berlaku tidak beberapa lama dahulu. Waktu ini Arsenal masih belum kena tibai dengan Chelsea 3-0. Liverpool pun masih belum terkeluar daripada Champions League. Tapi Negerei Sembilan sudah menang Piala Malaysia. Ketika di waktu inilah kisah ini berlaku.

*

Entah mengapa gua berasa tidak tenang. Rasa macam nak ambik angin jejalan je. Mungkin banyak sanagt berdebat di UIA sampai gua sesak kepala. Lalu gua start enjin kereta. Kasi panas 2-3 minit baru gerak. Walaupun gua masih tak tahu hendak ke mana, gua pecut je.

Tengah syok memandu, henpon gua berdering pulak. Sebagai pemandu Malaysia yang berhemah di jalan raya, gua pun angkat. Ala, mak gua pun yang telepon. Bukan orang lain. Lagipun bukankah panggilan seorang mak itu lebih penting daripada panggilan makwe? Nabi pun pesan, mak 3 kali lagi penting dari ayah. Apatah lagi jika dibandingkan dengan pihak polis. Gua cuba berfalsafah agama di sini.

*

" Mintak lesen." Ringkas tapi tegas kata-kata abang polis trafik.

Gua tunduk. Ikut tanpa banyak soal macam adik bongsu baru lepas kena marah dengan abang sulung.

" Dah tau salah guna henpon time memandu tapi buat jugak." terus abang polis keluarkan surat saman.

Cilakak, gua kena saman! Waktu ni gua dah baran semacam. Kalau ada ahli pakatan yang cadangkan polis diharamkan sebab menyusahkan rakyat, gua memang turun demonstrasi. Tapi gua rasional. Polis ni hanya menjalankan kerja. Takkan kerana gua disaman bermakna kita perlu haramkan polis. Lagipun dah memang gua yang salah. Kenapa perlu menyalahkan orang lain kalau diri sendiri yang salah. Betul tak?

*

" Ala encik. Dah emak saya call. Takkan saya nak reject call. Jadi anak derhaka la nanti. Cuba kalau encik tepon anak encik dan dia reject. Mesti kecik hati encik kan?" - Gua monolog dalaman je. Tak berani nak cakap depan-depan camni. Karang tak pasal-pasal kena tembak.

19 comments:

Redz da Tsar said...

hehe... Aku dulu nyaris disaman sebab kantoi speed trap... Mujur Pak Cik Polis tue tak saman aku sebab aku kecik lagi... hehe

Pak Cik tu tak buat kerja la yerk?

iyllienaz said...

haha..nape xcakap dpn2 je..monolog dalaman, polis tu xdengar..

IZZUDDIN said...

hahaha... Aku penah jgk nak melawak kat pak polis dulu kot2 dia boleh tarik balik saman. Tapi nervous jgk beb nk ckp dpn2. Bukan apa, tengok muka pun dah garang. Terfikir jugak aku dengan slogan diorng,"mesra,cepat,betul" tu. Mesra mcam mana pun aku taktau?

aishah_conteng_je said...

insya'allah bau syurga nanti ni. anak yang baik~

=)

yat said...

nak ajaq satu skill....

apa2 psal traffic, terus ja cakap, 'mintak maaf tok, memang saya salah, janji x buat lagi....', nescaya dia akan lembut hati...tapi kalo x gak, nasib la, bayar je la saman, jgn bagi rasuah dah....

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

belikan sepinggan nasi goreng ayam, lepas punya. come on lah. hahahaha.

Darus Interferon said...

monolog tu aku suka

bokbon said...

cuba lu cakapkan monolog lu dekat polis tu, agak-agak mengigau malam tak dia? hah..ha..

'AQILAH said...

aku memang muka kene tahan polis jek kalau polis jaga. tak faham.

StingRay said...

tibai loudspeaker je.buat-buat macam mak ada kat sebelah.haha

Shemmi said...

polis..apapun namanya

sgt pelik..apesal kalo org jumpe dorang mesti cam nak tercirit jerk..
padahal kalo pikir balik..
apehal nak takut dgn dorang kn?

hahaha.....

Anonymous said...

propaganda murahan

takde orang suruh haramkan polis

orang suruh check tindakan polis yang menyalahguna kuasa je...macam kesalahan lu telepon masa memandu... tu kira salah guna kuasa gak tu...hentikan peropaganda murahan

cencaluk

Ez Puella Sapiens said...

Your mum sumpah you jadi batu ke kalau you angkat phone that time?

Rules are rules.Kalau takde polis pun,you maybe boleh terlanggar orang or kereta kat depan.

Anggaplah itu bukan untuk undang-undang,tapi untuk keselamatan orang lain.

Anyway,pakailah loudspeaker or hands free kit,kalau nak drive sambil bercakap dalam phone.

tengkorok said...

baru je lepas bayar saman rm70 kat trafik di atas kesalahan cukai jalan tamat tempoh huh..nasib tak kena denga jpj..kalo kena jpj...masuk mahkamahla gua

Anonymous said...

lately...

cara persembahan entri..menyerupai dak pipiyapong..

Anonymous said...

sensitip betul bila ada perkataan 'pakatan' ye cencaluk..?

ada cadangan utk propaganda mahal tak?

-Naj

dandon said...

Salam ... mengapa perlu gunakan Anonymous untuk buat ulasan!!!!

ubi jaga said...

kalau kau lagi berani,jangan mengaku cakap je mana ada,mana ada..tok silap tengok kot tengok dia punya level confidence,kalau ko berani la...dia tak marahnyer engkau, abis2 dia lompang jo...kui3.

Brahim Nyior said...

Bro, aku pun penah kena tahan dgn polis trafik.

Memang salah aku, potong double line, tetiba ada polis terpacak tgh jalan, dgn bendera merah kecil di tangan, dia suh keta aku parkir di sebelah kiri jalan.

Aduhai, takleh nak wat apa dah.

Dia sergah," Double line pun potong ka?"

Aku dah diam, terkedu.

"Bak lesen!"

Aku cari-cari, takde. Aduhai, tertinggal pulak.

"Takde Encik... Tertinggal."

Aku dah putus asa. Dipendekkan cite, aku dilepaskan selepas tadah telinga kena tocer...

Ok lah. Tak kena saman.

Moralnya, jgn potong double line kalu ada polis kat depan.

Hahahahaha...