Saturday, October 2, 2010

Apa Ideologi Terbaik?

Kerajaan Barisan Nasional adalah kerajaan yang tidak mempunyai sebarang ideologi. At least, UMNO, MCA, MIC, UPKO, etc,etc tidak mewakili ideologi kapitalisme, sosialisme mahupun komunisme.

Sebaliknya ideologi mereka adalah pragmatik- sentiasa berubah mengikut keadaan dengan meminjam elemen yang berkesan di dalam apa-apa ideologi bagi membantu mereka mentadbir negara.

Memang benar, Malaysia adalah negara kapitalis. Kita tidak pernah menjadi komunis ataupun sosialis. Rakyat bebas untuk berniaga- mencari rezeki dengan menjual burger di tepi jalan atau menceburi industri ratusan juta ringgit. Mereka tidak perlu risau kerajaan akan merampas harta mereka untuk dimiliknegarakan.

Tetapi ini tidak bermakna sosialisme ditolak 100%. Pengagihan kekayaan negara secara saksama yang diajukan oleh sosialisme dilihat mempunyai meritnya dalam membetulkan blatant inequities di dalam masyarakat Malaysia terutamanya golongan Bumiputra yang jauh ketinggalan berbanding dengan kaum lain.

The fact that Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilaksanakan semenjak 1970 adalah bukti elemen sosialisme digunapakai. Malah dasar affirmatif inilah membuktikan kerajaan Malaysia selama 53 tahun ini bersikap pragmatik- tidak terikat dengan mana-mana ideologi.

Disebabkan tidak terikat dengan mana-mana ideological dogmatism, Malaysia bebas menggunapakai apa sahaja yang dilihat berkesan dan menolak apa yang tidak. Kita boleh ceduk dari sana sikit, culit dari sini sikit. Contoh terbaik adalah konsep penswastaan di Malaysia. Dasar penswastaan di negara kita walaupun selari dengan idea kapitalisme tetapi telah diadun dengan elemen sosialisme. Memang benar air, pos, letrik, telefon dan public traqnsport telah diswastakan. Tetapi yang memiliki saham syarikat ini ialah Government-Linked Company (GLC) seperti Khazanah dan KWSP. Maknanya aset strategik negara tetap milik kerajaan cuma bezanya ia secara indirectly.

Agensi amanah juga ditubuh seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang mana sahamnya dipegang oleh lebih 8 juta rakyat Malaysia khususnya bumiputra. Melalui PNB, secara indirectly bumiputra dapat 'memgang' syer syarikat-syarikat besar. Bayangkan tanpa PNB. Bayangkan jika konsep pasaran bebas 100% digunakan- adakah perkara ini berkemungkinan berlaku? Sekali lagi elemen sosialisme dicampurkan ke dalan sistem kapitalis.

Sememangnya in the process, they made a number of mistakes. But correcting the mistakes posed no problem since they were not fanatical adherents of the ideology which advocated the method.

Inilah yang berlaku ketika Malaysia dilanda krisis mata wang 1997. Pada mulanya memang kita mendapat manfaat daripada currency trading. Tetapi selepas mendapat malapetaka daripada kejatuhan nilai ringgit, kita tidak terikat dengan kapitalisme untuk melakukan tambatan ringgit. Malah kita tidak perlu berasa malu dengan membail-out syarikat-syarikat Malaysia yang menjadi mangsa spekulator mata wang. Simply because kita tidak pernah menganut secara total ideologi Kapitalisme.

Sebenarnya kapitalisme, sosialisme dan komunisme masing-masing ada meritnya. Disebabkan itu penyokong mana-mana ideologi tidak perlu berasa sombong dengan totally reject ideologi yang lain. Mereka perlu bersikap pragmatik bukannya fanatik.

Malah kapitalisme yang dilihat hari ini adalah kapitalisme versi modified. Begitu banyak elemen sosialis seperti gaji minimum, unemployment benefits, old age pensions, union rights dan limit masa bekerja. Kesemua elemen sosialis ini telah mengubah sedikit sebanyak the original kapitalisme yang begitu oppressive dan exploitative.

Oleh itu apa yang berlaku sebenarnya adalah ideologi kapitalisme juga perlu bersikap pragmatik dengan mengambil elemen sosialisme dan even komunisme untuk berjaya.

Untuk itu Malaysia telah mengambil pendekatan yang tepat dengan menjadi pragmatik. Its acceptance of the capitalist free market is not total. It is conditional; an adoption of the system to suit local conditions. In the event it has worked rather well. Still, it continues to be flexible, modifying its practices as it goes along. The absence of rigid ideological tenets frees the government to do what is practical and beneficial rather than what is ideologically proper.

Jadi, apa sebenarnya ideologi terbaik?

Jawapannya: ideologi terbaik adalah dengan tidak mempunyai ideologi. No ideology is good ideology.

9 comments:

eszol said...

flexibility is what we need actually

Anonymous said...

ideologi terbaik?

ideologi terbaik biarlah REAListik,juJur, dan 'masuk AKAL'.

*Por pavor, hypocrisy is not needed here -umero uno

nahmy said...

when it's 'ideology' meaning it still existed from 'idea'. tak payah idealogi ikut Quran je senang.

reverie said...

Apa yang aku belajar daripada discussion bersama pelajar sosialist UK adalah, kita perlukan golongan sosialis supaya dapat membuat check and balance dengan sistem yang ada sekarang. Dan idea socialist country sebenarnya adalah idealistik tetapi tidak praktikal. Why? The answer for me is basically because of human's greed. Ketamakan yang menyebabkan sistem sosialis tidak praktikal.

Dan aku setuju dengan apa kau bincangkan ni. Ramai orang tak nampak sumbangan sistem gomen malaysia secara indirectly. Byk isu seperti air, tol, petrol dan sebagainya yang dimainkan. We need to accept the fact that untuk memberi total subsidi adalah satu suicide untuk ekonomi negara. Apa yang aku nampak, kesihatan diMalaysia masih boleh dikatakan sebagai percuma dan ini amat beneficial. To gain something, do we not need to sacrifice other things?

Memang ada kecacatan dalam apa jua man-made system. But at least I can say that our gomen is still doing something for the benefit of our people. Plus our gomen is only 50+ years old. We're still in the learning process, developing. What we need is support bcos malaysia now is a lot different than during Dr. M time. We are slowly opening up and becoming more and more liberal and like u said, pragmatic. And that'a a good indication.

Cheers!

muzikri said...

ok,psal ideology,btul xde ideology yg perfect...
tp the best ideology is to get rid,anything with races,ethnicity,elements of fascism.
its the classes,nothing less...
n the way u portray DEB is socialist in nature,ak rsa cm xde connection pn,sbb its race based policy,as socialist struggle didnt see races as a priority..its the classes that matter..
n psal the party yg ko list tu xde ideology,yg ak x sure ko nk ckp ideology ape,dri segi ape,economy atau politic?
nape xde plak,nasionalisme kan jiwa UMNO,dan dlm nasionalisme,its kapitalisme thats working,preference for certain types of peoples,races,thats capitalism with the disguise of nationalism...
n psal privatisation,malas ak nk ulas pnjang,tgk dlm sector pendidikan je bagi RMK 10,
20 peratus tempat pembelajaran bagi pelajar universiti akan diserap sebagai full payment university,dan ak nmpak refleksi tu pada proposal d mana UITM tu sindri akan dibiayai oleh private sector, thru private investment fund, so di mana justifikasi bagi semua amalan privatisation nie?
ak fham thru privatisation nie,ntuk kurangkan belanja kerajaan dlm mengurus dan mentadbir,tp seriously,both sides are hopeless,BN n PR,both are pure shit.
dats y we need to be the third force,instead of licking up their balls...ntahla,ak mnx maaf kklu trkasar bahasa skit,
terpaksa,sbb depa mencuri depan kita,thru corruption,nepotism, cronyism,ape bagai,stil kita buta!

Average Joe said...

@ nahmy

"when it's 'ideology' meaning it still existed from 'idea'. tak payah idealogi ikut Quran je senang."

memang ramai yg pandai bercakap, ikut Quran je habis cerita, tetapi berapa keratkah yang bijak mentafsir dan mengupas isi kandungan Quran untuk kebaikan ummah? itu belum lagi dikira golongan tertentu yg ikut Quran whenever it suits their purpose only. Islam tidak salah, bahkan Quran itu sudah cukup sempurna, ajarannya sesuai diamalkan tidak kira zaman, tetapi kita, orang Islam yang gagal mengupas isinya secara menyeluruh.

HEROICzero said...

gahhh... panjang sangat da neh. lu pon nak jadi geng2 nami ka? keh3

persetan dengan semua ideologi yg ada. serius.

Anonymous said...

hehehe... pendapat yang mudah. Boleh di terima isi kata anda. Milik negara bukan milik parti memerintah, cuma perlu point straight to the wrong doing and give them the right thing. Masalahnya, this kind of brain not always knock on your door. Lagi pun, banyak sangat songehnya gomen tu. Baik ambil nasihat si luncai," siluncai terjun dengan labu2nya" "biarkan- biarkan".

...adios....

aida cy said...

hemm tak penah dengar pulak ' not having idealogy is the best idealogy tapi 'fail to plan is a plan to fail' penah la dengar masa sek. men.

setuju dgn nahmy :it is easier said than done tapi memang true. Ikut Quran yang terbaik.