Tuesday, June 22, 2010

Dari Australia- Kekayaan 'artificial'


Hari Kelima Part 2- 16 Mei 2010

(ini adalah coretan saya ketika berjalan-jalan di Kota Sydney dan Melbourne bulan lepas)

Sepanjang aku di Sydney dan Melbourne- aku perhatikan kedai-kedai di sana tutup seawal jam 5 petang. Mulanya aku menyangka ini adalah normal pada musim sejuk. (kerana siang lebih pendek berbanding malam). Tetapi rupanya sepanjang tahun juga begitu.

Hampir semua kedai tutup bila malam menjelang. Pasaraya juga begitu. Kedai makan apatah lagi. Hanya pub dan McD yang masih dibuka. Lalu aku terfikir- dengan working hour yang begitu singkat, tidak mungkin produktiviti mereka tinggi. Bagaimana orang nak shopping dan melantak?

Jadi yang menghairankan aku bagaimana negara ini pendapatan rakyatnya begitu tinggi di sebalik produktiviti kurang? Aku boleh faham di negara-negara seperti Jepun dan Korea Selatan- rakyat mereka memang kuat bekerja. Produktiviti di sana cukup tinggi. So memang logiklah rakyat mereka berpendapatan tinggi.

Tetapi di Australia?

Kemudian aku perhatikan kertas dolar yang berada di genggaman aku. Aku masih ingat untuk mendapatkan not 10 dolar ini aku perlu membayar sebanyak RM30. Mengapakah nilainya 3 kali ganda lebih mahal? Kerana negara ini lebih kaya? Tak logik. Macam mana boleh kaya kalau lebih 90% kedai tutup jam 5? Di Kuala Lumpur, kedai bukak sampai 10 malam, tetapi nilai ringgit tak adalah setinggi nilai dolar australia. Mengapa? There must be something wrong.

Rupanya baru aku faham tentang satu perkara. Negara-negara seperti Australia ini sebenarnya menjadi kaya kerana mereka sangat 'pandai' dalam mencipta kekayaan palsu. Memang benar negara ini menjadi pengeluar barangan, pembekal perkhidmatan, dan berdagang dalam dan luar negara. Tetapi kekayaan mereka daripada aktiviti-aktiviti ini tidaklah sebesar sepertimana yang mereka gembar-gemburkan. Jika pendapatan mereka berdasarkan hanya kepada perniagaan sebenar ini, mereka tidaklah sekaya mana.

Apa yang menyebabkan mereka menjadi kaya ialah kecerdikan mereka dalam berjudi dan memanipulasikan kewangan. Ini adalah perniagaan yang tidak menghasilkan barangan dan perkhidmatan tetapi membawa keuntungan yang amat besar.

Kita ambil contoh perdagangan mata wang. Apa yang dijual dalam perdagangan ini? Tak ada apa-apa. Hanya berjudi tentang nilai kertas tersebut. Begitulah juga dengan hedge fund (Dana lindung nilai) dan skim piramid ala Pak Man Telo atau Pak Madoff. Secara mudahnya- ini adalah skim-skim perniagaan yang buat duit atas duit. Tak perlu menghasilkan barangan dan tak perlu menyediakan perkhidmatan. Hanya otak yang cerdik dan licik sahaja diperlukan untuk menipu orang ramai. Yang bestnya, hasil keuntungan daripada skim-skim ini turut diambil kira di dalam pendapatan negara.
Dianggarkan hampir 40% pendapatan kebanyakan negara-negara ini datangnya daripada skim-skim ini.

Inilah yang berlaku di kebanyakan negara yang kita anggap begitu pandai menguruskan ekonomi. Australia adalah salah datu daripadanya. Disebabkan negara-negara seperti Australia terlibat di dalam urus niaga sebegini, kekayaan negara mereka bertambah. Apabila kekayaan bertambah, ini menyebabkan nilai mata wang mereka turut meningkat. Hakikatnya nilai wang mereka tidaklah sebegitu tinggi kalau tidak dicampurkan sekali dengan kekayaan yang 'palsu' ini.

Dan aku pun tidak perlu nak bayar sampai 3 kali ganda untuk dapatkan kertas australia dolar ini.


notakaki: Kekayaan yang sebenar adalah datang dari perniagaan yang menghasilkan barangan dan perkhidmatan.

notakaki: setakat yang aku tahu, kekayaan negara Malaysia lebih 'real' kerana kita tidak terlibat pinjaman sub-prima, dana lindung nilai dan lain-lain.

notakaki: seterusnya, aku akan tulis rumusan pengalaman berjalan di sana.

48 comments:

Idda Hashim said...

My hubby Australian n baru bercadang nk duduk kat sana..alahaiii

Holden Caulfield said...

bukan aku dah cakap ke benda ni dulu?yang akhirnya semua orang termasuk nko sendiri pun bantah?

abis tu - apa yang kekayaan "natural"?

beb - sistem barter beb.Duit/pitih/money/argent/dinero/dolar/dinar/pound/
peso/yen/yuan/dinar emas=ini semua kekayaan artificial.

Sebab manusia berekonomi adalah untuk mencari makan.

Holden Caulfield said...
This comment has been removed by the author.
Basuh Baju said...

Idda Hashim: jauh merantau? hehe

Holden: Yup, memang kau ada cakap. Tapi kau against the whole system iaitu kapitalisme sedangkan aku against perniagaan yg buat duit atas angin ie currency trading, hedge fund, derivative dan skim 'cepat kaya'.

Perniagaan2 yg menghasilkan barangan seperti buat kereta, buat baju, buat alat elektronik- aku tak bantah.

Even perniagaan yang memberikan perkhdimatan seperti firma guaman, konsultan, perunding imej, etc,etc juga aku sokong.

Sebab apa? Sebab ini adalah perniagaan yang genuine. Dalam erti kata lain- inilah yang dikatakan sebagai kekayaan natural.

Tidak salah sekiranya nilai mata wang sesebuah negara itu tinggi kerana kekayaannya berasal daripada sumber2 yang genuine.

Yang salah adalah nilai mata wang tinggi yang datang dari manipulasi sistem kewangan.

Aku rasa jelas kot?

Holden Caulfield said...

Sekarang aku nak tanya nko some simple question.A simple question yang diberi nama "Coke Quiz".

Berapa harga Coke kat Australia masa nko pergi sana?

Masa aku pergi London=1.50 pound.
Masa aku kat Belgium=1.00 euro
Kat Malaysia=RM1.70
Masa aku kat Singapore=$SG 1.80
Masa aku kat Indonesia=Rp.2,500

OK - cuba nko selaraskan harga Coke dengan satu nilai.aku ambik ringgit sebab semua orang boleh faham.

London:RM5.70
Belgium:RM4.80
Malaysia:RM1.70
Singapore:RM3.20
Indonesia:RM1.10

kenapa jadi macam tu?Siapa yang tentukan nilai mata wang?

Macam nko cakap dulu - emas.Tapi nko pernah tau ke macam mana emas itu menentukan nilai matawang?

Jawapannya adalah - negara meletakkan emas-emas ke satu pusat yang diberi nama International Organization of Standardization(ISO) yang beribu pejabat di Geneva,Switzerland.

Macam orang pergi beli nombor 4D letak kat Magnum - kemudian dirollingkan kuda mana yang menang - dalam hal ni - siapa yang paling banyak bid matawang negara tersebut.Let's say gua ni tychoon,gua beli ringgit banyak-banyak dengan gunakan Singapore Dollar - maknanya kalau semua buat macam tu,nilai dolar Singapura akan turun.Ringgit akan naik.macam tu.

Siapa menang di penghujung hari - nilai matawang dia la yang naik.

Now - kalau perniagaan macam gunting rambut,jual sayur atau peguambela macam nko cakap tu,itu business.Tapi macam mana nko nak bayar seorang yang gunting rambut nko?

Dari situ lah barter.Kita semua tahu yang manusia bekerja menggerakkan ekonomi.Jadi let's say nko jadi peguam,nko tidak akan jadi profit oriented tapi jadi social oriented - sebab nko tak perlu profit sebab orang lain guntingkan rambut nko pun,dengan satu hari nko akan bagi khidmat peguam untuk dia.

Kalau nko nak tau,orang billionaire ni,dorang main bagi ke kapal terbang kat sorang lagi billionaire,dan billionaire yang dapat kapal terbang tu bagi pulak balasan dengan belikan kereta Aston Martin atau set home teater 1/2 juta ringgit.Beb - kerja gua jual TV RM300,000.Those rich people gua deal la - memang nampak hipokrit tapi dari situ gua tahu weaknesses dorang.Gua tau muka-muka ni rembat duit rakyat - adalah nama-nama yang gua tak boleh sebut.

Anyway,tu je yang gua boleh kongsilah.

Basuh Baju said...

Yang kau terangkan tu, itulah yang dikatakan currency trading.

Dan disebabkan mata wang boleh dijual beli, sebab tu spekulator mata wang ada keupayaan untuk serang mata wang sesuatu negara.

Ini pun yg berlaku pada 97/98 di Asia.

Sebenarnya konsep mata wang ni berkaitan dgn permintaan dan pengeluaran. Ini adalah hukum asas2 dalam ekonomi. Masalahnya sekarang bukannya pada 'permintaan (baca: beli) dan pengeluaran'. Ttp masalahnya apabila permintaan itu bersifat palsu kerana spekulator mata wang beli duit with no reason dan pengeluaran 'terpedaya' dgn permintaan yg 'palsu' itu.

Soal barter ni- kau rasa la, sustainable ke kalau kau pergi gunting rambut pastu kau ckp kat dia 'pasni, gua akan tulis novel dan blog utk lu'?

Hafiz Zahid said...

Ahaha.. nice one!!

best gak eyh klu boley barter novel, blog dgn brg2 harian.. Nanti nk g beli umah, kereta dah tak pyh mintak loan bank.LOL. So.. not gonna happen..

Holden Caulfield said...

Hafiz Zahid,

because you never met millionaire and billionaires.

That's why you saying,it never happen.

Orang bawah diguna sistem haprak,orang strata atas guna sistem ni.

ZULKIFLI said...

Salam,
Orang ber"barter" bukankah dengan apa yang dia ada, bukan dengan apa yang dia mampu adakan. Misalnya, sang nelayan yang ada ikan ber"barter" dengan petani yang ada beras. Petani dapat ikan, nelayan dapat beras.

Tapi kalau bertukar-tukar kapal terbang dengan home teater, misalnya, bukankah ada pembelian sebelum itu. Si A membeli kapal terbang manakala si B membeli home teater.

Mungkin saya silap tentang hal ini.

Nizam Mahmud said...

Bro,

Engkau kata produktiviti Australia kurang sebab kedai nya byk tutup pukul 5pm Itu alasan tak masuk akal la bro. Itu alasan ala Mahathir tue.

Export Australia jumlah dalam $249 billion. Convert ke Ringgit dah jadi RM 697 billion. Export Malaysia sekitar RM50 billion.

Bila negara lain beli atau guna barangan Australia, maka dah tentulah nilai matawang nya naik. Sebab nak bayar pengeluar kat Australia dalam Australian Dollar.

Bila orang kurang nak beli barangan Malaysia, maka siapa nak tukar dgn matawang Malaysia?

Tak logik kalau nak salahkan spekulator wang semata-mata. Kenapa tak salahkan Malaysia yang cuma mampu export RM50 billion saja?

Siapa yg nak disalahkan bila orang luar tak nak beli barangan Malaysia?

Masalah dengan jaguh kampung adalah contohnya bila aku kata Proton gagal sebab tak dapat buat sales kat luar, dan dapat jual dalam negara pun sebab dilindungi dgn kereta impot di kenakan cukai berat. Ada orang lak defend kata berjaya sebab dapat jual dlm negara & dpt untung.

Jadi sekarang Proton berjaya sebab dpt jual dalam kampung. Tak kisah kalau gagal di luar negara. Jadi tak apalah export Malaysia cuma RM50 billion sementara Export Australia 11 kali ganda dari Malaysia.

Tapi kemudian tuduh Australia tak produktif sebab kedai dia tutup pukul 5pm. Kemudian bangga kata Malaysia lebih produktif sebab kedai mamak bukak 24 jam, macam tue?

Dan atas kesimpulan di atas yg tak masuk akal itu, kemudian tuduh matawang Malaysia dan taraf hidup lebih rendah disebabkan oleh spekulator matawang?

Jangan jadi Mahathir bro. Buat taik lepas tu cari alasan utk cover up.

Cuba engkau bawak 'hujah' kau ini pada student ekonomi kat Australia. Confirm kena gelak.

Nizam Mahmud said...

Mcm aku kata dulu la, kalau bagi engkau jadi jaguh kampung dah dikira sebagai berjaya, terpulanglah.

Aku tetap dgn pendirian bahawa Proton adalah projek yg gagal. Cadangan supaya tutup jer Proton patut dipertimbangkan.

Kalau jadi jaguh kampung dah berjaya bagi engkau, jangan lak dengki bila negara lain berjaya mengekspot barangan mereka dlm jumlah 11 kali ganda dari Malaysia. Lepastu ambik jalan mudah, salahkan spekulator wang bila tak ramai orang luar yang mahu Ringgit Malaysia.

Kan kira berjaya kalau dpt jual dlm kampung jer.

So nak salahkan siapa lagi? Nak salahkan China yg jd pengimport terbesar barangan Australia? Psal apa China tak mau beli barang Malaysia ooo? Mungkin boleh kata China marah kat Malaysia sebab tak bagi Chin Peng balik.

Mesti Mahathir suka idea macam ni. Sentiasa salahkan orang lain kecuali diri sendiri.

Nizam Mahmud said...
This comment has been removed by the author.
Nizam Mahmud said...

Sedikit ralat:

MInta maaf sebab posting awal2 pagi mata dah mengantuk lepas tengok bola.

Export Australia RM697 billion, Export Malaysia sekitar RM 50 billion. Silap bila aku kata Export Australia 11 kali ganda. Sepatutnya 13-14 kali ganda export Malaysia.

Populasi Australia 22 juta orang. Populasi Malaysia 27 juta orang. Dengan populasi yg lebih RENDAH dari Malaysia dapat export 14 kali ganda banyak dari Malaysia.

Masih nak kata Malaysia lebih produktif dari Australia sebab ada kedai mamak bukak 24 jam? Masih nak kata Australia tak produktif sebab kedai tutup pukul 5pm?

Kalau produktiviti bagi engkau adalah jumlah masa bekerja dan bukannya hasil yg diberikan, memang layak engkau jadi peminat mamak kutty penipu dari Kerala tu,

Untuk tambah knowledge sikit. Dulu Australia ada kereta sendiri, Holden. Tapi dah jual jadi subsidiary pada GM dari Amerika. Holden masih byk kilang kat Australia di samping jadi agen kereta utk GM di Australia. Kilang kereta Holden di Australia masih memberikan ribuan pekerjaan pada rakyat Australia dan peluang berniaga utk vendor2 di sana.

Ada diaorg kisah jual Holden pada orang dari negara lain? Ada yg nak bersifat kebangsaan sangat sampai tak praktikal tak tau tak viable keluarkan kereta utk rakyat yg sedikit? Ada diaorg nak jd jaguh kampung sangat sampai x mau jual Holden pada negara lain walaupun maknanya itu peluang nak tembus pasaran luar & utk mengukuhkan syarikat menghadapi persaingan?

Jangan la dengki sgt kat orang lain. Dalam Malaysia dengki dgn Cina, dkt luar dengki dengan Australia. Tak pernah nak mengaku diri sendiri gagal sebab ikut mamak kutty tak nak mengaku kegagalan sendiri.

Melayu oh Melayu.

Maaf posting kasar. Sebab entri ini sifat nya mmg sebijik mcm entri Mahathir - salahkan orang lain kecuali diri sendiri.

Basuh Baju said...

Nizam: what a stupid argument to use export value as a yardstick of economy prosperous.

Untuk lebih tepat, sila guna GDP kerana inilah jumlah pendapatan sesebuah negara.

GDP Malaysia- USD381 Billion in 2009.
GDP Australia- USD1.03 Trillion in 2009.

Macam mana kira pun pendapat Australia tetap 3 kali ganda dari Malaysia bukannya 11-14 kali ganda yang didakwa.

Malah angka RM50 billion jumlah eksport juga diragui kerana balance sheet trade Malaysia lebih dari RM1 trillion.

Utk menambahkan pengetahuan anda, jumlah eksport Malaysia ke China sahaja RM67.2 Billion. (klik sini http://news.alibaba.com/article/detail/business-in-china/100331909-1-sino-malaysia-trade-volume-surges-500%2525.html)

Where is the RM50 billion figure comes from? from football score sheet ke?

FYI juga, go and kaji sejarah Hyundai dan Kia di korea. Tengok berapa lama diorang ambil masa untuk jadi 4th largest automaker skrg. Baca juga bagaimana terukanya 30 tahun pertama Hyundai ketika menceburi bidang automotif.

Nak bandingkan dengan Holden boleh- tp bandingkan juga dengan Hyundai.

dan paling penting ini bukan posting nak defend Mahathir. Ini posting untuk tunjukkan bagaimana sistem kewangan dimanipulasi pakar kewangan dari negara maju untuk tekan negara membangun.



ps: 11 kali ganda? kah3 kalau 11 kali ganda currency kita beza dgn australia pun 11 kali ganda la..kah3 seryes lawaklah kau ni.pernah pergi australia tak guna currency dia untuk tahu nilai sebenar?

Nizam Mahmud said...

BB,

My bad, export 2009 total RM 150 Billion.

http://www.economywatch.com/world_economy/malaysia/export-import.html

Miss out the number seratus. Banyak gak tue. But that is my mistake.

Engkau cakap:
"Nizam: what a stupid argument to use export value as a yardstick of economy prosperous."

Hello la brader. That is to explain why Australian currency has more value than Malaysian Ringgit.

When Australia export more means other countries will seek out more Australian Dollar than Malaysian Ringgit.

So apa nak terkejut kalau nilai currency dia lebih bernilai berbanding RM?

RM150 Billion dengan RM700 Billion. 4-5 kali ganda.

No 2, you can use GDP and you can use export as well to gauge whether the economy is doing well or not.

So kalau kau bagi GDP Australia 3 kali ganda dari Malaysia padahal populasi Australia lebih rendah, apa nak diperkatakan lagi mengenai produktiviti?

Masih nak kata kedai tutup pukul 5pm jadi produktiviti kurang? Kalau export Australia 4-5 kali ganda dari Malaysia, tetapi GDP 3 kali ganda maknanya Australia lebih tertumpu pada dagangan dgn dunia luar.

Psal Hyundai Motors, ditubuhkan pada 1967. Masuk pasaran US pada tahun 1986 (19 tahun kemudian> Kereta pertama di US berjaya memecah masuk pasaran US dengan penjualan sebanyak lebih 100,000 unit. Itu untuk pasaran US saja.

Proton ditubuhkan pada 1983. Mula mengeluarkan kereta pada tahun 1985. Pada tahun 2009 (26 tahun selepas ditubuhkan), jumlah jualan Proton di Malaysia dan seluruh dunia adalah 157,000 unit kereta. Berapa dapat jual kat pasaran US? Malas nak tanya.

So, apa kaitan Hyundai dgn Proton? Hyundai 19 tahun dapat pecah pasaran US dgn jualan lebih 100 ribu kereta di US (tak termasuk negara lain). Proton 26 tahun, juara kampung dgn jualan 157 ribu kereta yg majoriti nya di Malaysia saja. Tak menyumbang pada export dan nilai matawang negara.

So please la highlight sikit psal 'pencapaian' Mahathir nie.

Psal silap figure, aku minta maaf. Tapi 4 kali ganda beza tue masih banyak gak la bhai.

Nizam Mahmud said...

Ralat lagi:

Proton 25 tahun kemudian, jumlah keseluruhan jualan adalah sebanyak 157 ribu unit kereta (di Malaysia dan dunia)

http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry

Hyundai Motors ditubuhkan pada 1967. Pada tahun 2008 yakni 41 tahun kemudian, jumlah jualan kereta adalah sebanyak 2.78 juta unit.

Proton ditubuhkan 1983, pada tahun 2008 iaitu 25 tahun kemudian jumlah jualan sebanyak 157 ribu unit.

Engkau nak kata bagi masa 15 tahun lagi Proton akan dapat jual 17 kali ganda unit kereta yg dia dapat jual pada 2008 ker?

Nizam Mahmud said...

Melihat pencapaian membanggakan Hyundai yg dapat memecah pasaran luar negara sendiri aku cadangkan Proton dijual pada Hyundai jer. Itu pun kalau Hyundai heran la nak beli Proton.

Amacam?

Basuh Baju said...

1. Jumlah eksport Malaysia 2009 bukan RM150 billion. Sebaliknya RM553 Billion. Ini autoriti dari MARTRADE. (http://www.matrade.gov.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.section.Section_727adcb2-7f000010-562d562d-9ea58874)

2. Eksport Australia RM1.5 Trillion. Ini data dari Department of Foreign Affairs adn Trade (http://www.dfat.gov.au/media/releases/department/2010/100604.html)

3. Clearly it is blatant lie to say their export value is 14 times more than us.

4. Apa cerita ni asyik salah fakta? cakap berbelit macam ular. Kata Mahathir cakap berbelit tp diri sendiri asyik bagi fakta yg salah. Dah betulkan pun salah lagi. kah3

5. Jumlah eksport hanyalah salah satu drpd faktor yg menggambarkan permintaan mata wang tersebut. Ada byk lagi faktor spt business activity, nilai GDP, inflasi, job rate, purchasing power, etc. TOLONG JANGAN BUAT KESIMPULAN MUDAH DENGAN GUNA NILAI EKSPORT. it just show your stupidity yg tak faham ekonomi.

6. Dan plg penting permintaan juga boleh ditipu dan dipengaruhi oleh spekulasi. Hello- inilah asas artikel ni. Permintaan mata wang yg tak 'genuine' ini juga dimasukkan dalam menentukan nilai currency.

7. Granted mmg Australia lebih produktif dari kita wlpn buka kedai kejap. Tp untuk kata nilai mata wang mereka 3 kali ganda aku rasa terlalu jauh. Of course kita ketinggalan, tp taklah tertinggal begitu jauh.

8. Ini yg aku cuba pertikaikan. Kau lihat Greece, Portugal, Spain- kenapa diorang mula mengalami krisis sekarang? Kau rajin wiki kan- pergi wiki sendiri. Kau tgk apa beza, keadaan negara tu before and after masuk EU dan guna currency EURO. Dan kau compare dgn level produktiviti mereka.

Kau baca, nanti aku betulkan fakta kau. tq



ps: sekarang ni currency australia dah jatuh ke 2.7 dengan ringgit. adakah ini bermakna kita sudah maju berbanding dahulu? Kalau kau cakap tidak- again kau setuju ini kerana spekulatif. Tp kalau kau cakap ya- baguslah sebab apa yg kerajaan buat skrg on the right track.

Basuh Baju said...

Bhai, baca ni ok.. the simplest way to explain:

http://wiki.answers.com/Q/How_the_rate_of_currency_of_different_nation_is_decided



ps: kau mmg pesimis macam Anwar kan. Semua benda kau tgk tak betul. Sampaikan Petronas tu pun kau cakap gagal.

Aku tak tau lah kau kerja apa dan belajar kat mana dulu. Tapi aku yakin tempat kau belajar dan kerja sekarang mesti superb gila dan bertaraf dunia. Bukan jaguh kampung.

And certainly kau belajar dan kerja bukan di Malaysia
sebab di Malaysia ni semua teruk.

Nizam Mahmud said...

BB,

My source:
http://www.innovation.gov.au/section/aboutdiisr/factsheets/pages/australia%27sexportsfactsheet.aspx

So dari source engkau, tak mengubah pun apa yang aku cakap, permintaan pada barang Australia melebihi dari dari permintaan pada barang Malaysia.

Mmg byk faktor yg menentukan nilai matawang. Export adalah satu indikator yang baik sebab ia melibatkan antara negara dan bukan sekadar penerimaan di dalam negara.

Penerimaan dalam negara boleh saja merupakan ekonomi buih yg telah terlebih dinilai. Aku terangkan selepas ini.

Negara mana yang bodoh bila mahu menerima produk Australia jika matawang Australia telah dilebih nilai?

Jika matawang Australia telah dilebih nilai secara automatik barangan Australia lebih mahal dari sepatutnya, dan mengikut hukum pasaran bebas export Australia akan merundum dengan teruk.

Sama juga dengan matawang Malaysia jika telah di kurang nilai dari sepatutnya, maka barangan Malaysia adalah lebih murah di peringkat antarabangsa. Export Malaysia akan menaik. Buat apa nak beli barang Australia jika barang Malaysia sama nilai dan sama kualiti?

Ini satu indikator yg baik penerimaan nilai matawang antara negara.

Nizam Mahmud said...

jadi sekarang aku terangkan kenapa aku tak mahu ambil GDP Australia berbanding GDP Malaysia.

Macam aku kata penerimaan matawang dlm negara mungkin saja boleh terlebih dinilai.

Mengenai spekulator wang yang kau tuduh sebagai penyebab nilai Ringgit jatuh, yang itu benar untuk satu jangka masa yang pendek (short term).

Spekulator wang bertindak dalam masa yang pendek. Beli hari ini, esok atau minggu depan atau bulan depan jual. Mereka cuma meraih keuntungan apabila sesuatu matawang jatuh, mereka boleh beli semula dan jual lagi apa bila nilainya meningkat.

Berbeza dgn kegiatan spekulatif asset.

Soros dalam jawapan kepada tuduhan terhadapnya menjawab bahawa Malaysia tidak mempunyai fundamental ekonomi yang kuat, memberikan ruang yg byk pada spekulator wang.

Pertumbuhan ekonomi yang 'mengkagumkan' di Asia Tenggara, Malaysia, Indonesia & Thailand byk disifatkan sebagai bubble economy.

Aku bagi satu contoh dalam ekonomi buih ini. Pembeli beli rumah dgn tujuan menjualnya setelah harganya naik. BUkan utk jangka masa panjang. BUkan untuk tinggal di situ, dan bukan untuk sewa. Jadi mereka ambil loan dari bank dan beli rumah tetapi pendapatan tidak cukup selesa utk membayar pinjaman jangka panjang. Mereka cuma berharap agar apabila harga rumah naik dalam masa setahun dua, mereka jual dan dpt untung.

Jadi jualan rumah meningkat, pembeli makin ramai. Harga semakin naik. Di atas kertas ekonomi nampak bertambah dgn byk nya transaksi pembelian rumah. GDP bertambah dgn kadar yg mengkagumkan dan nilai matawang pun semakin meningkat.

Adakah benda ini realiti? Yang realiti adalah pembeli rumah yg sebenar (genuine) utk jangka masa panjang, yg membeli semata-mata atas spekulasi bahawa harga rumah akan naik kemudian jual itu tidak real.

Pembeli ini boleh datang & ghaib dlm masa sekejap. Tetapi mereka inilah yg menyebabkan harga rumah semakin naik, menyebabkan makin ramai nak jadi kontraktor beli rumah dgn fikiran bahawa permintaan rumah adalah tinggi.

Satu serangan dari spekulator wang akan menghancurkan ekonomi buih ini. Bila matawang dikurangkan nilai, nilai asset akan menurun. Hasrat membuat keuntungan atas jualan rumah x kesampaian manakala tak mampu membayar bank utk jangka masa yg panjang. Orang ramai lebih byk menyimpan wang dari gunakan utk beli rumah.

Rumah makin byk, harga makin turun. Kontraktor makin ramai bangkrap atau muflis. GDP akan mengurang dan penerimaan matawang di dalam negara sendiri makin menurun.

Semuanya merundum secara tiba-tiba. GDP yang 'membanggakan' itu pun adalah hasil dari bubble economy. Buih yg menunggu utk seseorang dtg, tak kira siapa utk memecahkannya.

Dah nampak kenapa aku tak mahu ambik GDP antara negara sebagai perbandingan kenapa matawang berbeza?

Jika ekonomi tak berbuih atau berbuih sedikit, serangan boleh berlaku tapi kesannya tidak lah seteruk mana. Cth tadi rumah dibeli utk jangka masa panjang, sebagai asset atau pelaburan eg. sewa rumah utk dpt duit. Pembeli begini mempunyai pendapatan selesa utk membayar pinjaman bank dan kadar faedah. Jadi so what kalau spekulator wang menyerang?

Jadi penerimaan matawang sendiri kalau berdasarkan pada GDP mungkin memberikan nilai yg tidak setimpal. Sama juga dgn mana-mana negara sekalipun. Kalau kau kata nilai wang Australia terlebih dinilai, kenapa pula wang Ringgit pada hari ini tidak dlm keadaan yg sama - masih terlebih dinilai?

Export masih menjadi satu indikator yg lebih baik sebab ia melibatkan pertukaran barang di antara negara. Currency exchange adalah pertukaran wang antara negara. It is fair enough.

Nizam Mahmud said...

Bro,

X payah nak cakap, aku sendiri mmg bercadang nak migrate.

Kawan aku dah kerja kat Dubai. Junior aku pulak tue. Tapi gaji dekat2 RM20,000 sebulan.

Cuma aku belum buat keputusan nak migrate kat mana. Pertimbangan aku adalah 1. susah atau senang nak dpt sekurang2 nya status PR, 2.Tahap pendidikan dkt negara itu - adakah berkelas dunia utk anak2 aku nanti
3. Polisi negara tersebut terhadap peluang perniagaan macam mana. Cth, susah ker nak tubuhkan perniagaan, nak dpt compete kena ada Datuk UMNO ker jadi pengerusi syarikat dsb nya.
4. Dari segi kebajikan. Cth Denmark sponsor student sampai pembelajaran peringkat Master. Perubatan percuma & efisen dll.

Tapi insya Allah, aku akan migrate dlm setahun dua ini.

Nizam Mahmud said...

Last sekali:

1. Aku bukan peminat Anwar.
2. Aku tak pernah kata Petronas gagal. Aku kata nak kata berjaya tidak, nak kata gagal pun tidak.

Antara negara yg paling besar menjalankan crude oil trading adalah Singapura. Walaupun tak ada pun setitik minyak kat negara dia. Perniagaan itu dinamakan oil bunkering. Jadi orang tengah beli dan jual minyak.

Tahu tak Petronas Dagangan bila mula perniagaan oil bunkering ini? 35 tahun dah Petronas kat negara ini so tau tak bila Petronas Dagangan mula terlibat sama?

Malas aku nak cerita.

Basuh Baju said...

Nizam,

EKSPORT DAN NILAI MATA WANG

"...Negara mana yang bodoh bila mahu menerima produk Australia jika matawang Australia telah dilebih nilai?.."

Isunya bukan produk Australia diterima atau tidak. Isunya adalah negara2 maju spt ini mencampurkan sekali keuntungan2 dari aktiviti ekonomi yg memanipulasi sistem kewangan ke dalam GDP mereka dan secara tidak langsung menaikkan nilai mata wang.

Aku tak pernah pun kata eksport australia sepatutnya lebih rendah dari malaysia. ini aku akui la.

Jangan cuba drag kpd isu yg tidak berkaitan dlm memberi pandangan kpd artikel ini.

sekarang ni kau rasa patut atau tak kegiatan ekonomi yg tidak menghasilkan barangan dan perkhidmatan ni diteruskan?

kau rasa kita patut atau tak mengharamkan aktiviti currency trading, short selling dan hedge fund?

dan kau rasa adil ke tak bila negara2 yg terlibat dlm aktiviti2 spt itu menjadi kaya raya dan kemudian berlagak kpd negara miskin yg tidak terlibat sama dlm skim tersebut?

Itu je soalan aku.

Basuh Baju said...

Nizam,

EKONOMI BUIH

"...Jika ekonomi tak berbuih atau berbuih sedikit, serangan boleh berlaku tapi kesannya tidak lah seteruk mana. Cth tadi rumah dibeli utk jangka masa panjang, sebagai asset atau pelaburan eg. sewa rumah utk dpt duit. Pembeli begini mempunyai pendapatan selesa utk membayar pinjaman bank dan kadar faedah. Jadi so what kalau spekulator wang menyerang?..."

Look at what happen masa 97/98. Adakah kau juga nak kata Singapura juga ada fundamental ekonomi yg rapuh? Macam mana dengan Korea Selatan? (assuming Malaysia fundamentalnya rapuh spt yg didakwa).

Now look at krisis kewangan 2008. What happen kat negara2 yg kononya hebat fundamental ekonominya. Apa jadi kat Amerika? Jepun? Singapura? Dan sekarang benua eropah? Just tell me what happen.

And cuba lihat sistem perbankan kita masa krisis 2998 tu- ada tak yg jatuh bankrup sehingga terpaksa diselamatkan?

Cuba jadi jujur dan buka hati sikit- dalam hal ni siapa yg ekonominya tidak berbuih atau berbuih sedikit? The answer is crystal clear.

It seems kau mmg ignorant dan tak peduli lgsg dgn serangan spekulator. kau lupa apa kesannya kepada rakyat2 di negara2 susah di Indonesia, Thailand, dan even Malaysia bila spekulator menyerang currency sebuah negara.

Bila malaysia jatuh ke lembah krisis mata wang 97-98, kau tak salahkan George Soros ttp salahkan pengurursan ekonomi kerajaan.

tp bila kerajaan berjaya pulihkan ekonomi dari krisis itu, (wlpn tak sepenuhnya) kau salahkan kerajaan kenapa tak amik IMF.

Bila Malaysia tak terkena teruk kesan krisis kewangan 2008, kau tak pula kata pengurusan ekonomi kita bagus. Malah undermine lagi.

Semuanya tak betul ke kat negara kita? Negara lain tu perfect sangat ke?

Basuh Baju said...

Nizam,

ISU PETRONAS

"..Antara negara yg paling besar menjalankan crude oil trading adalah Singapura. Walaupun tak ada pun setitik minyak kat negara dia. Perniagaan itu dinamakan oil bunkering. Jadi orang tengah beli dan jual minyak..."

Petronas nak jadi orang tengah kenapa dah kita ada minyak?

Maknanya bila buat oil bunkering baru boleh dikatakan petronas tu maju?

MIGRATE

Aku doakan kau selamat berhijrah di negara orang. Tapi jangan ke Dubai la. Tu ekonomi buih je. Dah nak bankrup dah pun.

Nizam Mahmud said...

Cuba jadi jujur dan buka hati sikit- dalam hal ni siapa yg ekonominya tidak berbuih atau berbuih sedikit? The answer is crystal clear.
----------

Engkau jgn double speak pulak kat sini. Habis tue kenapa engkau kata Export is a stupid way to judge an economy?

Aku dah kata judging dari GDP untuk tentukan nilai matawang adalah tidak jujur. Yg lebih jujur, nilaikan dari segi export sebab melibatkan pertukaran barang dan perkhidmatan.

GDP Aussie lebih besar dari Malaysia tapi aku tak mahu nak pakai. Sebab kita tak tahu bubble di Aussie dan bubble di Malaysia. Bagaimana nak nilaikan?

Kalau bubble di Ausralia tinggi sgt sampai currency over value, kenapa perkara sama tak boleh diperkatakan pada Malaysia juga?

Di mana-mana negara mesti ada bubble. Tahap mana? Kalau ikut contoh aku berikan, buat rumah 10 buah, tapi transaksi 10 buah rumah adalah sebanyak 20-30 buah transaksi. Berpindah randah sebab orang yg di tengah2 nak kaut untung.

Produktiviti adalah 10 buah rumah, tapi jumlah atas kertas adalah 30 transaksi.

Itulah yang Krugman maksudkan apabila dia mengkritik "Keajaiban Ekonomi" Asia Tenggara. Produktiviti kurang tapi atas kertas transaksi byk seolah-olah mewah sgt. Tapi masa itu seorang pun tak nak dengar cakap dia. Yer lah, negara tgh mewah dgn transaksi. Bila 1997, baru orang nak bukak mata.

So kau dapat ker nilaikan nilai matawang sepatutnya dari GDP dua-dua negara? Walaupun GDP Australia lebih tinggi dari Malaysia, aku tak mahu pakai. Berapa byk bubble yg datang dari ekonomi Australia atau Malaysia?

Masih nak kata stupid bila gunakan export sebagai penilaian mata wang? Kalau negara lain sanggup ambik barang Australia dalam nilai matawang nya sekarang, siapa kita nak pertikaikan? Engkau nak kata China bodoh sebab beli barang Australia mahal, kenapa tak kata China jugak bodoh sebab jugak beli barang Malaysia dgn harga yg mahal juga.

Siapa pun boleh guna argument itu. Indonesia pun boleh kata Ringgit Malaysia over value dan Rupiah is undervalue dan tuding jari pada spekulator wang. It is not valid. Spekulasi wang bukan utk jangka masa panjang, it is all short term basis.

Nizam Mahmud said...

Bila malaysia jatuh ke lembah krisis mata wang 97-98, kau tak salahkan George Soros ttp salahkan pengurursan ekonomi kerajaan.
-------

Bila masa aku cakap George Soros tak salah? Cuba paste balik. George Soros mmg salah. Clear tak aku cakap nie?

Sekarang soalan aku pulak, kerajaan uruskan ekonomi bubble ini dgn sempurna ker?

Engkau kaji budaya beli saham yg x terkawal. Kerajaan benarkan beli secara beli dulu bayar kemudian. Budaya pink form yg byk diberikan pada tokoh2 politik siapa yg bagi?

Buat suasana nak beli dgn tujuan jangka masa pendek eg jual bila harga naik.

Macam kita dgn rumah kita. Biasakan tak kunci pagar, biar pagar terbukak, buat budaya biasakan tak kunci pintu rumah.

Bila pencuri masuk. Pencuri tetap salah. Tapi tuan punya rumah tak boleh dikritik ker cara pengurusan rumah dia?

Nizam Mahmud said...

And cuba lihat sistem perbankan kita masa krisis 2998 tu- ada tak yg jatuh bankrup sehingga terpaksa diselamatkan?
--------

Weh, kerajaan tubuhkan Danaharta, ingat ker tak? Tau tak danaharta itu utk apa? Utk beli Non Performing Loan dari bank. NPL ini hutang tak boleh bayar.

Aku ada bank. Bank aku sukahati bagi pinjaman utk org yg beli rumah yg sebenarnya tak mampu, tapi beli gak psal nak jual balik bila harga naik. Bila ekonomi jatuh, ramai yg berhutang dgn aku tak mampu bayar.

Tiba-tiba kerajaan kata dia beli hutang2 tak terbayar tue dgn nilai-nilai yg tertentu. Jadi kerugian aku dah dikurangkan dgn byk.

Jadi aku buat taik, sekarang kerajaan tolong cuci dgn duit pembayar cukai, aku sebagai bank ini boleh dikira sebagai berjaya 'survive' ker?

Nizam Mahmud said...

Petronas nak jadi orang tengah kenapa dah kita ada minyak?

Maknanya bila buat oil bunkering baru boleh dikatakan petronas tu maju?
--------

Ini lah masalahnya dgn negara. Kita ada minyak jd tak perlu bunkering. Minyak kita banyak sgt ker? Setahun dua ini pengeluaran dgn penggunaan dlm negeri dah sama.

Itu setahun dua. Rizab minyak negara byk sgt ker sampai 7 keturunan? Sori lah brader. 15-20 tahun lagi habis la dgn assumption pengeluaran sekrg constant - 600k tong sehari dan rizab negara constant.

Fikir long term la sikit. Singapore dah control aktiviti bunkering ini kat Asia Tenggara, Petronas Dagangan baru nak mula 2007.

Aku marah kat Petronas Dagangan psal aku sakit hati tengok Singapore control. Aku cuma puas hati kalau Malaysia yg menguasai dagangan ini.

Jadi aku ini tak sayang negara ker?

Nizam Mahmud said...

Aku doakan kau selamat berhijrah di negara orang. Tapi jangan ke Dubai la. Tu ekonomi buih je. Dah nak bankrup dah pun.
-----

Tak perlu ke Dubai. Bukannya dapat PR pun. Kawan aku peduli apa ekonomi Dubai buih ker tak? Janji gaji dia tetap masuk Rm18++k sebulan. Kalau ada offer lagi bagus, dah tentu dia pun amik.

Nizam Mahmud said...

Sebelum aku terlupa.

Cek balik simpanan rizab emas Australia dgn Malaysia.

Isu ini sgt relevan jika hendak memperkatakan tentang pertukaran mata asing/serangan spekulator terhadap matawang.

Jangan cek jumlah emas dalam nilai USD atau Ringgit. Cek berapa tan yg kita ada dan berapa tan yg Australia ada.

Anonymous said...

1) ralat typo- bukan 2998 merujuk kpd 1998, ttp 2008..

aku setuju ada danaharta dan sbgnya- ketika itu mmg sistem perbankan kita terpaksa dirombak kesan drpd krisis 97/98- dan hasilnya pada 2008, sistem perbankan kita resilient terhadapar krisis.

2) berapa kali nak kena terangkan- pasal eksport tu mmgla malaysia ketinggalan. Aku tak pernah nak nafikan.

Aku tak ada masalah kalau nilai mata wang tu diukur dari nilai eksport semata2.

tp adakah praktisnya begitu?

Tidak.

Permintaan melalui spekulasi juga turut diambil kira. Ini masalahnya.

Tolong faham.

Yang dipersoal adalah hasil spekulasi turut diambil kira. Bukannya nilai eksport kita.

Tolong jawab-

- beretika atau tidak nak buat duit dari skim2 spt hedge fund, currency trading dan short selling?

- beretika atau tidak kalau kita campurkan kekayaan negara dgn hasil2 dari skim itu?

Ini je aku nak tahu.

Kalau kau kata tak ada masalah spt mana kau ckp tak kesah kalau spekulator mata wang serang negara, maka aku tak boleh buat apalah.

BasuhBaju

Anonymous said...

sekalipun kau cakap kerajaan tak uruskan bubble dgn baik circa 97-98, kau rasa kerajaan uruskan dgn baik tak krisis tu?

NPL tu terhasil sbb suddenly currency jatuh la. Bukan sebab tak reti nak bisnes.

dan aku tak rasa salah kalau kerajaan beli NPL tu. even itulah yg selamatkan ribuan syarikat rakyat malaysia.

kalau tak dibuat begitu- mampus orang asing beli syarikat2 kita amcam pre-fire sale.

basuhbaju

Anonymous said...

Mahathir dah pun kunci pagar spt mana dalam analogi kau.

1) Dia peg ringgit.

2) haramkan currency trading.

3) haramkan CLOB.

to the extent dia siap halang lagi barang2 yg ingin dicuri dari keluar dgn imposed capital control.

no credit to him?

Basuhbaju

Nizam Mahmud said...

Engkau pun mcm penyokong Anwar & Hadi gak. Haishhhh...

1. Pengurusan krisis 1998 - overall aku kata OK. Thumbs up.

2. Pintu pagar dah dikunci. Thumbs up. Aku ingat lagi Mahathir kata dia tak mau short term investor. Aku setuju cuma aku ada cakap 'Baru nak sedar orang tua nie? Siapa yg suka sgt dgn mata KLSE yg naik mencanak2 dulu?'

Tak apa aku kritik macam tue?

3. Psal NPL. Good job. Bank & byk syarikat selamat. Cuma satu benda jer aku nak tau. Currency trader ini bukan Soros jer. Azman Hashim pun jual Ringgit Malaysia, psal apa nak pg selamatkan dia?

4. Ok. Sekarang nie. Financial crisis terbaru ini dtg dari US. Bukan dari spekulator wang. Psal bubble jugak la tue. Sapa suruh tamak sgt, padan muka. Apa yg kita dah buat utk hadapi Financial Crisis terbaru ini? Rizab emas yg menurun selepas 1998 dah cuba hendak ditambah? Atau makin mengurang dari tahun ke tahun?

Berapa duit yg tinggal dlm kantung Petronas? Apa pelan kita kalau jadi net importer? Apa rancangan kita kalau hasil minyak di bumi sendiri dah habis? Mana nak gantikan pendapatan RM60 billion setahun kalau minyak dah habis?

Menteri kata nak potong subsidi sebab kalau x negara akan bangkrap? Ok, no hal. Mahathir kata negara tak akan bangkrap cuma miskin jer.

Tapi jgn lak subsidi kena potong tapi bina Istana baru harga boleh naik dr RM400 juta ke RM800 juta. Tak usah nak potong, makin naik pun ada. Yg tak marah subsidi dipotong pun boleh jadi bengang.

Tak cukup dgn itu, nak buat pula Parlimen baru. Utk 210 orang, tak kan sanggup keluarkan beratus juta lagi? Berbaloi ker?

Jadi kau nak aku cakap apa ttg pengurusan ekonomi negara sekrg nie? Bagus?

Nizam Mahmud said...

Jangan lupa lak Felda. Dulu ada RM4.08 billion dalam rezab simpanan. Sekrg dah tinggal RM1.35 billion.

Tak kan nak sebut Sime Darby jugak.

Hmmmmmmm

Average Joe said...

@ Nizam Mahmud - khas utk awak jer, yg lain2 saya tak nak!

Nampaknya dah banyak kali awak timbulkan pelbagai isu, dan setiap kali itulah juga BB menjelaskan betapa tak betul point2 yg awak timbulkan. Tapi setiap kali itu jugalah awak tak dapat terima hakikat yg pendapat awak tidak 100% betul (in this case not even 50%, unfortunately), lalu awak drag juga perkara-perkara lain yang sepatutnya tidak kena-mengena dengan pokok perkara asal artikel ini. BB berjaya menjawab setiap point awak (atau lebih tepat lagi, mematahkan kebanyakan point awak) dan membawa semula audiens ke pokok perkara asal artikel ini iaitu ARTIFICIAL WEALTH. Tapi awak masih tak sedar diri, nak drag juga isu-isu pengurusan ekonomi Malaysia yang tak sepatutnya berkait dengan point utama artikel ini.

Buat renungan, antara sifat-sifat orang munafiq:

Apabila dia berkata-kata, dia dusta (kalau silap yg tak disengajakan tu takpe itu bukan dusta, tapi kalau banyak sangat silapnya dan boleh dipatahkan lagi dah tu bring up lagi benda2 yg masih terbukti tidak betul, itu dah menghampiri dusta).

Apabila dia berjanji, dia mungkir.

Apabila dia diberi amanah, dia khianat. (kalau jual habis aset2 negara kepada kuasa2 asing melalui pre-fire sale, itu memang sah khianat, tapi Alhamdulillah ia tak berlaku di Malaysia circa 1997-1998, malangnya ia ada beberapa kali berlaku pasca 2003 - sadly this haven't got an equal attention from you, Nizam? atau you tak kisah aset2 negara dijual?!).

Apabila berhahas dan berbeza pendirian, dia melampaui batas. (Terlalu jelas kat sini, dah berkali-kali dibuktikan salah pun masih nak menegakkan benang yg basah!)

Saya tak tuduh sesiapa pun sebagai munafiq, tapi siapa makan cili dialah yg terasa pedas nanti.

Dan kecenderungan awak mengaitkan segala yg bukan2 dgn Mahathir (even for those perkara2 yg berlaku long enough after dia letak jawatan & dah tak logik utk kaitkan benda2 tu kononnya sebagai kesan dasar2 dia dulu, even those happened after pak lah letak jawatan pun kau nak kaitkan direct dgn mahathir instead of pak lah!), menunjukkan awak ni dah mabuk air selipar Nik Aziz campur losyen K-Y Jelly Anwar Ibrahim. Jangan ingat awak sorang je yg ikut blog BB ni. Tak tahu malu ke, setiap point yg awak bring up dipatahkan dan dibuktikan silap one after another, di hadapan para audiens - tu pun still nak tegakkan benang yg basah & drag benda2 yg tak de kait-mengait dgn pokok perkara asal artikel?!

Dan saya harap awak betul-betul migrate ke negara idaman awak n good luck for that, jangan setakat migrate di mulut aje tapi hakikatnya tak ke mana pun sebab kelayakan tak cukup, cakap aje lebih! dan jangan balik Malaysia (negara yg maha teruk pada pandangan awak) selagi awak tak berjaya (berjaya yg betul2, bukan setakat berjaya dapatkan visa n tiket flight lepas tu berjaya dihantar pulang setelah tak berjaya dapat kerja di sana) otherwise we'll put our feet right onto your face!


@ Tuan Rumah

maaf jika saya keterlaluan, tapi saya rasa ianya sudah sampai tahap perlu ditegur berdasarkan sifat2 yg saya sebutkan tadi.

Nizam Mahmud said...

Average Joe,

Seorang tokoh politik Malaysia pernah ditangkap & didakwa kerana membawa matawang RM3.8 juta cash ke dalam Australia.

Mahathir pernah menuduh Pak Lah mempunyai rumah yang bernilai RM60 juta di Australia.

Ini bukan tuduhan pertama bahawa ahli-ahli politik Malaysia mempunyai asset yang berharga di Australia.

Belum lagi tuduhan dari tokoh pembangkang terhadap tokoh-tokoh dalam kerajaan. Sengaja saya tak mau sebut sebab mesti saudara akan kata ini satu pembohongan. Orang fanatik Mahathir cuma akan percaya pada kenyataan Mahathir saja.

Perdana Menteri Australia mana yang pernah dituduh mempunyai satu saja asset di Malaysia yang bernilai RM60 juta? Belum termasuk asset yang lain kan?

Tengok lah hubungan yang tak seimbang ini.

Bukan saja popular sebagai destinasi untuk membeli asset, malah Australia adalah antara destinasi popular utk migrasi bagi rakyat Malaysia.

Apa yang tak realistik tentang kekayaan Australia?

Kekayaan artificial dari segi manupulasi matawang cth nya berlaku di mana-mana negara.

Diantara tahun 1992-1994, Bank Negara dilaporkan kerugian sebanyak RM30 billion dari urusniaga Forex.

Google kan tentang ini utk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Berapa kah yang BNM gunakan untuk Forex hinggakan kerugian berbillion Ringgit? Sudah tentulah dalam jumlah yang lebih besar.

Malaysia bukanlah negara yang putih bersih yang tak pernah terlibat secara aktif dalam kegiatan spekulasi wang.

Sebelum 1997, nilai matawang Malaysia adalah RM2.50 = USD 1. Itu adalah masa nya apabila Bank Negara Malaysia merupakan pemain aktif dalam pasaran spekulasi wang.

Kalau gunakan logik saudara BB, USD1=RM2.50 ini tidak adil dan sepatutnya Ringgit lebih rendah sebab Bank Negara Malaysia sendiri pemain aktif dan salah seorang pemanupulasi pasaran tukaran wang pada tahun 90an.

Itulah antara sebab saya menuduh Mahathir sebagai pandai menuduh tetapi tak sedar kesilapan diri sendiri.

Marah Soros buat apa kalau Bank Negara Malaysia sendiri pun pernah menjadi seperti Soros juga -terlibat dalam pasaran spekulasi wang.

Marah spekulator wang buat apa kalau ahli-ahli politik Malaysia yang kaya banyak membeli asset di Australia dan membawa wang yang banyak ke dalam Australia?

Kekayaan Australia sebab banyaknya permintaan terhadap apa yg ada di Australia.

Nizam Mahmud said...

Pilihan migrasi adalah pilihan peribadi.

Dato Nazri Aziz menyatakan kerajaan mungkin tidak akan beri lagi biasiswa pada pelajar utk belajar luar negara utk mengelakkan 'brain drain' iaitu perpindahan tenaga berkemahiran tinggi.

Belia dilaporkan berkata, pelajar2 ini belajar di negara lain kemudian bila menamatkan pengajian tak mau balik Malaysia.

Saya bukanlah pelajar yang mendapat biasiswa kerajaan.

Tetapi kita fahami bahawa mereka yang ditawarkan biasiswa ke universiti luar negara ini sudah tentulah pelajar-pelajar cemerlang dari Malaysia.

Pelajar-pelajar ini sendiri tak mau balik Malaysia walaupun kemungkinannya kalau mereka balik, mereka akan mendapat pekerjaan yang baik ataupun kedudukan yang baik.

Belum dicampurkan lagi dengan mereka yang sudah sedia ada di Malaysia yang berhijrah ke negara lain. Yang berhijrah ini bukanlah golongan yang berpendidikan rendah.

Saya bukan bersendirian dalam hal ini. Samada berjaya atau tidak, itu adalah rezeki. Kita cuma boleh berusaha sahaja.

Sekurang-kurang nya saya berusaha utk mengubah nasib. Kalau yang ada lebih suka tinggal di sini & berpuas hati dgn hidup sekarang, terpulanglah.

Saya timbulkan soal ini pun sebab BB yang timbulkan dulu. Lihat posting beliau terdahulu sebelum itu.

Nizam Mahmud said...

Sekarang ini aku ank tambah sikit utk berlaku adil.

BNM dilaporkan mula terlibat dlm spekulasi wang pada tahun 80an. Tapi tak ada isu yg keluar dalam tahun 1980an.

Jadi kalau tak silap aku pada tahun 1980an, Bank Negara Malaysia telah berjaya meraih keuntungan besar dari aktiviti ini.

Berapa banyak keuntungan pada tahun 80an tidak diketahui.

Apakah pada jangka masa ini, kita katakan bahawa Ringgit telah dinilai lebih tinggi dari sepatutnya sebab BNM merupakan pemain spekulasi wang yang berjaya?

Apakah USD 1= RM2.50 pada masa itu merupakan satu angka tak realistik?

Jadi sekarang USD 1 = RM3.3 adalah realistik?

Nizam Mahmud said...

BB,

Aku tahu hang obsesif sgt dengan Petronas, aku bagi link:

http://www.freemalaysiatoday.com/fmt-english/news/general/7496-petronas-uses-middlemen-to-sell-crude-oil

"PETALING JAYA: Former land and cooperatives deputy minister Tan Kee Kwong has alleged that state-owned oil firm Petronas was using middlemen to sell its crude oil.

In an open letter to the government, Tan, who is now with PKR, dubbed the middlemen as “option holders” and claimed that Petronas was forced to sell crude oil to them at “ridiculously low prices”."
---------

Ingat statement hang kata:

"Petronas nak jadi orang tengah kenapa dah kita ada minyak?

Maknanya bila buat oil bunkering baru boleh dikatakan petronas tu maju?"
----------

Jadi tidak mengapalah kenyataan bekas Timbalan Menteri ini bahawa
Petronas menjual Crude Oil pada orang tengah dgn harga yg tersangat rendah.

Kalau ikut pemikiran hang, biar orang tengah kaut untung banyak2. Kita tukang sedut minyak dah la.

Kita kan ada minyak buat apa nak jadi orang tengah?

Nizam Mahmud said...

Membaca kenyataan Tan ini tentang Petronas menjual crude oil melalui orang tengah dengan harga yg rendah.

Membaca posting tuan rumah bahawa tak penting Petronas masuk dlm bunkering business iaitu mereka sendiri menjadi orang tengah.

Mengetahui bahawa jiran kita yang tak ada setitik minyak berjaya dlm perniagaan orang tengah iaitu bunkering ini dengan jayanya.

Malas nak cakap apa2 dgn orang fanatik. Sukati la Malaysia nak tenggelam ker, bangkrap ker, kena tipu ker.

Apa-apa boleh salahkan spekulator wang kan?

Malas betul aku tengok attitude macam ini.

Basuh Baju said...

Nizam: masih lagi tak puas hati walaupun dah bagi thumbs up kat cara pengurusan ekonomi malaysia ketika 97-98.

1) Malaysia mmg terlibat dgn currency trading dan kerugian berpuluh billion ringgit. Malah ada juga projek2 kerajaan yg jadi gajah putih dan kerugian.

ttp please be fair.

kenapa kau cuba nak salahkan Mahathir untuk semua benda yg berlaku di zaman dia? Just because dia prime minister?

Ok, fina. now tell me siapa pemimpin di dunia ini yg tak pernah lakukan kesilapan?

Yg penting bukannya pemimpin itu tidak melakukan kesilapan ttp tidak mengulangi kesilapan yg telah dilakukan.

Mahathir tahu currency trading mmg buat untung ttp selepas kerugian, ada tak malaysia terlibat dlm currency trading?

Begitu juga dgn aktiviti jual saham melalui CLOB. Mahathir haramkan selepas tahu benda ni wlpn menguntungkan ttp membahayakan.

The point is- even Mahathir bukannya superhero. He's just human being. Let alone anwar.

weyh, kau hidup perfect sgt ke tak buat silap?

bila pemimpin buat benda bagus- kau tak nak bg kredit tp bila buat salah- hentam bukan main.


2) apalah kau ni thick skulled sgt?

kekayaan australia dari benda2 yg real spt permintaan barangannya aku tak pertikaikanla. tolong baca dan faham statement ni boleh tak?

Yang aku pertikai dan persoal dari awal ialah kekayaan yg tak menghasilkan barangan dan perkhidmatan.

kenapa payah sgt nak faham? Otak serabut sgt ke fikir nak migrate ke negara mana?

3) aku lagi malas nak cakap dgn org yg pesimis sbb at least kalau ckp dgn fanatik- diorang ni akan berbangga dgn apa yg ada. Self belief tinggi..

berbanding dgn kau yang pesimis- semua benda tak kena.. petronas tak kena wlpn dah sumbang tax kpd kerajaan RM500 billion. Proton tak kena wlpn dah create berpuluh ribu peluang pekerjaan. silap2 cuaca kat malaysia pun bagi kau tak kena sebab panas sgt....

At least org yg fanatik ada stand.

kau akan realise satu hari nanti, dgn sikap kau yg against semua benda- kau sebnarnya tak ada pegangan. Bila tak ada pegangan, hidup kau tak akan hepi. asyik nak marah je sebab semua benda tak kena.

hidup ni terlalu singkat untuk marah je- angry young man......

Farah Yaman said...

Input sebanyak kurang lebih 14cm kat scroller page ni telah menyebabkan aku google economy 101.

*Masih cuba nak digest debate korg*

And now aku mula wonder if posting dan perbahasan korg yang panjg and agak menyeluruh ni akan menarik perhatian seseorang yang penting in malaysian punya dunia ekonomi? Hmm.. Wonder jela. u never know. :)

Even tak paham penuh idea2 ekonomi n facts korang ni, I still think Average Joe agak betul di situ, Nizam Mahmud. Prinsip rkun ngara no5 konon kat 'Kesopanan dan kesusilaan'. ;)KPKK lagi pergi kata 'Budi Bahasa Budaya Kita'. Hihi. Goodluck to the both of you BB, NM.

Average Joe said...

mana pergi si Nizam Mahmud, tak menjawab pun? ke, dah berambus ke negara idaman?! jangan dihantar pulang sudahlah!

karate said...

ni pandangan ikhlas dari aku yg pernah belajar di adelaide, australia

negara tu berjaya sebab punya sistem pendidikan yg kukuh dan takde ahli politik bangang masuk dlm universiti buat kacau macam di malaysia

boleh dikatakan setiap ibu negeri paling kurang ada 3 universiti eg di Adelaide saja ada Uni of SA, Flinders Uni dan Adelaide Uni. Di bandar besar seperti Sydney, Melbourne dan Brisbane ada lebih banyak universiti. Tu belum termasuk universiti2 di bandar2 kecil lain

australia adalah negara yg promosi gila2 universiti mereka sebab market depa dari benua Asia cukup besar. maka bertaburlah foreign students belajar kat sana. so, dari sistem pendidikan universiti saja berjuta-juta AUD depa kaut. local students pulak untung sebab foreign student bayar berkali ganda lebih tinggi, secara tak langsung org luar yg support pendidikan anak2 tempatan

bab pertanian juga dahsyat. pergilah ke area country (luar bandar) tengok ladang2 kapas dan ladang2 buahan, besar gila babi. satu batas pokok kapas berbatu-batu punya panjang (aku pernah kerja kat sana)

sistem kerajaan juga bagus dan tak lembab macam kat malaysia. jarang dengar bab rasuah sebab kat sana kalau ada kes menteri rasuah memang akan kena tindakan

banyak lagilah kalau nak cerita. tak payah beretorik wawasan 2020, kalau sistem tu betul dan pemimpinnya amanah dan bebas dari rasuah secara auto negara tu akan jadi maju

Average Joe said...

mana Nizam Mahmud, lama tak muncul nih... dah berhijrah ke negara yg takde internet ker?