Thursday, May 27, 2010

Noktah Sebentar- Isu Malaysia-Singapura

1. Mengikut Point of Agreement (PoA) tahun 1990, KTM mesti mengosongkan operasi di Tanjung Pagar.

2. Sekalipun KTM mempunyai tanah seluas 217 hektar dari Woodlands ke Tanjung Pagar, ia tidak boleh dimajukan melainkan hanya untuk operasi kereta api. Ini menyebabkan tanah yang bernilai RM9.5 billion (mengikut kadar 2008) terbiar begitu sahaja.

3. Malaysia tidak ada pilihan lain selain duduk berunding. Oleh itu apa yang perlu diteliti ialah apa yang Malaysia perolehi dengan melepaskan Tanjung Pagar.

4. Setakat apa yang disiarkan di akhbar, Malaysia mendapat 'a good deal'. KTM masih boleh beroperasi tetapi di Woodlands dan tanah-tanah KTM akan dimajukan bersama melalui MS Pte Ltd. Malaysia juga mempunyai opsyen untuk menukar tanah KTM dengan tanah yang sama nilai di Marina South dan Ophir Rocho. Ini yang dihighlightkan oleh media.

5. Tetapi ramai yang tidak melihat bahawa Singapura berjaya menjadi 'equal partner' untuk membangunkan Living City di Iskandar Malaysia. Lupakan hasrat untuk melihat koridor pembangunan Iskandar ini bersaing dengan Singapura. Kawasan ini berada di perairan yang menghadap Singapura.

6. Fast Transit Link akan dibina pada 2018. Lebih 120,000 rakyat Singapura akan lebih mudah memasuki Iskandar Malaysia apabila Malaysia Automated Clearance System (MACS) diperkenalkan. Hanya sticker diperlukan. Ia samalah seperti stciker kereta di universiti.

7. Mini Singapore di Iskandar Malaysia?

8. Kita mungkin mendapat tanah RM9 billion di Marina South tetapi mereka dapat tinggal di Iskandar Malaysia dengam mudah.

9. Still 'a good deal?'

10 comments:

Holden Caulfield said...

Bagi aku,macam nko arguing pasal "pintu belakang" - kenapa benda ni tidak dibawa ke Parlimen terlebih dahulu dan berbincang?OK - kalaupun KTM hanya boleh membangunkan 217 hektar tu untuk operasi keretapi dan bukan benda lain - bukankah perlu bertanya kepada rakyat sebab KTM milik rakyat?

Oh!aku bernostalgia rupanya - sudah ada Akta Keretapi 1993 - KTM dikorporatkan.Jadi dua tiga ekor malaon yang digelar decision-maker buat keputusan tanpa perlu bertanya kepada rakyat.Anyway,kalaupun Tanjung Pagar dan sepanjang laluan keretapi tu ditukar kepada tanah di Ophir Rocher atau Marina South,apa yang KTM dapat?Aku tanya dari sudut KTM bukan dari sudut kenegaraan.Adakah dalam 60 peratus share Malaysia tu ada share KTM?Berapa banyak?

2)Dengan MACS,matlamat untuk menjadikan Iskandar Malaysia sebagai Wilayah Singapura Utara semakin terserlah.Hampir 80 peratus tanah di Iskandar Malaysia - sudah menjadi milik syarikat atau rakyat Singapura.Ini merealisasikan Wilayah Singapura Utara.

Apa komen BB dalam soal ni?

p/s:Harus diingat,Pulau Sentosa dahulu adalah milik Indonesia.Melalui perjanjian pembelian inilah - Pulau Sentosa akhirnya menjadi milik Singapura.Soalnya - adakah rakyat Malaysia rela - Iskandar Malaysia yang 2,600 kilometer persegi itu menjadi Wilayah Singapura Utara?

yusuf mujahidin ™ said...

Salam BB

smpai skrg aku rs walaupn kita buat win win situation deal dgn singapura, kita tetap akn rugi. tk byk sikit..

Aku nk musykil bila isu KTM ni tertangguh bertahun2. takanlah TDM bodoh tk nmpk deal yg lebih baik dr DSN. kn?

Iskandar Malaysia akn jd 'singapura' Malaysia. itu yg aku yakin.

adekah berlakunya ketirisan dlm isu ini?

adekah kita dlm keadaan situasi menang menang sepertimana digambarkn?

Singapura tahu, PTP adlh saingan terdekat mereka. dn skrg PTP lemau. apa cara terbaik utk melemaukn lg PTP? kuasai Iskandar Malaysia. dn akhirnya Singapura akn menjadikan PTP sebagai hub mereka pula.

Pemimpin Singapura tk bodoh. tk jugk bijak. tp aku rs dlm hal ni, strategi kita (membangunkan koridor Iskandar) sebagai senjata makan tuan.

Dari sudut FDI kita dpt berbilion dollar. Tapi kita bakal kehilangan wilayah yg sgt strategik.

Aku harap DSN dn delegasinya ke Sentosa baru ni dibuai2 dgn kebaikan Lee dn keluarganya memberikan loji dan fasiliti PUB kpd Malaysia 'gratis' sbg istilah menang menang.

Mereka beri percuma tapi hasilnya lebih daripada tu.

Dan sebb itulah Singapura no 1 negara paling kompetitif di dunia

Sedih sekali lagi.


p/s: skrg aku tk hairan knp ms zaman TDM, hubgn kita dn seberang tambak dingin.

reverie said...

apa yang boleh kita buat bila suara bertanya sebab dan suara ketidakpuasan hati rakyat tidak diambil peduli oleh mereka yang memegang kuasa?

Selain daripada berdemo, apa lagi solution yang kau boleh bagi untuk benda ni. Bukan kita saja BB, ketua pembangkang pun minta penjelasan tapi belum tentu dilayan kerana kuasa ditangan mereka. Hantar memorandum? berjuta memorandum dah diterima mereka sejak dulu lagi.

Ironinya kuasa demokrasi yang kononnya kuasa rakyat adalah rakyat hanya berkuasa 5 tahun sekali.

yusuf mujahidin ™ said...

Oh lupe..
sebagaimana kita hilang Pedra Branca..

mcm tula jugk kita akan hilang Iskandar Malaysia nt..

Bila nk dpt Wake up call?

Johan 23.01.84 said...

senang je,kalau it's a good deal,kenapa details dia shrouded in secrecy?..

Basuh Baju said...

Holden: So masa Tun Daim buat PoA, KTM masih belum dikorporatkan. bermakna i amasih milik rakyat dan sudah jelas ketika itu pekerja KTM sendiri yang mahukan isu KTM di Tangjung Pagar diselesaikan.

Bagus juga soalan berapa share KTM dlm 60% share dlm MS Pte LTD. Tapi setahu aku, kau just check shareholder dlm Khazanah. Then dptlah tahu. :)

Wilayah Singapura Utara- agenda freemason kot? wakaka

Itu yang aku risaukan. Sekarang ni pun berapa banyak tanah kat Johor dah dirembat. Tapi at least nak ulang alik tu susah. So diorang sekadar cuti hujung bulan je lepak johor.

ni kalau dah sampai ada MACS, macam kau bawak kereta kat Universiti dan duduk luar. :p

Yusof:

if the deal is too good to be ture- then it is too good to be true..haha

Kalau sesenang ini Najib boleh selesaikan, aku rasa cekai giler Mahathir masa jadi PM tak mampu nak settlekan..haha

Kita jgn lupa, di belakang PM Singapura sekarang adalah Lee Kuan Yew.

Kita mungkin dapat tanah- tp tanah itu apa manfaatnya pada kita? Nak develop buat hotel? nak devlop buat kasino? nak jual? berapa billion sgt boleh dapat. tu pon one shot,

cuba bandingkan dgn Singapura?

dapat satu wilayah lagi..yg kekal sampai anak cucu..:p

Reverie: dalam hal ini aku rasa kerajaan tidaklah terlalu bodoh. cuma tidak lebih cerdik berbanding singapura.

kau bayangkan kalau Pak Lah pergi runding? silap2 tanah tu dia bagi free je..haha

mungkin di satu sisi at least, Najib dapat gak tanah kat sana yg sama nilai.

apapun, ia bukan a good deal. Jangan kata ketua pembangkang, Mahathir pun tak tau detail perjanjian. apa cer?

hans said...

pada pendapat den..
den masih tak setuju dgn apa yg berlaku
rasa kurang bijak disitu
tak tahu kenapa

Orang Temasek said...

Salam BB
Hai anak2 muda semua. Jgn sekali2 mati semangat. Jgn terlampau gusar. Berdiskusi baik2 dan ma'alum keadaan sekeliling.
Harapan ibubapa berada dipundakmu. Tingkatkan ilmu, Tunjukan kepandaian mu. Jaga tata susila Melayu. Datang timba ilmu dan kerja diSingapura melalui projek2 Marina Bay/Rochore Ophir atau Iskandar. Sharenya 60/40. Kelebihan pada Malaysia. Melayu Singapura menunggu2 kedatangan mu. Ayuh sama2 kita hidupkan Nusantara. Kalau boleh - 'Go global'.

Anonymous said...

singapura utara... haha
tak payah tunggu wilayah iskandar kat balakong ada jugak.

kat bukit gita bayu serdang dah ada banyak singaporean. rumah mewah tu..
mines balakong pun orang singapura jugak... orang2 kat balakong melayu duduk rumah flat... wakakaka.



tak duduk rumah flat..

epul

Anonymous said...

dah tu gambar minah monggol ada kat singapore...tu yang diorang dapat good deal

ada hati nak sokong najib lagi?
masih nak salahkan pak lah?

ahhh...tun manusia paling hipokrit...kalau pak lah habis dikutuk hinanya orang tua tu....

kalau najib cakap masih berlapik....sama sama jahat la katakan....dasar keling pariah...

jumpa mahathir dengan ular....ketuk kepala basuh baju....hahaha...gurau sikit