Thursday, April 1, 2010

Ini Bukan April Fool

KTMB TO HAVE 'WOMAN ONLY' CARRIAGES SOON- NST

KUALA LUMPUR: The railway will soon have separate compartments for men and women in commuter trains serving Klang Valley, Rawang and Seremban.

This is to ensure the safety of women in packed trains during peak hours, Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) president Dr Aminuddin Adnan said yesterday.

There are three compartments in each carriage and these will be designated for men, women and families or couples.

*
Ini langkah yang bagus. Harap-harap PERKASA jangan tentang.

15 comments:

Jerinho said...

aku x setuju...

sebab? nek komuter dari sentral smpai pdg jawa tu lama beb. xkn nak ne layan muka lelaki jek. nape perlu diragut keindahan2 dunia drpd diri ini. huaaaa ktmb kejam...

miss_syla said...

komuter sux..
da bape puluh ribu kli ak stuck lam kom..
bpe kli plak jdik bhan pegang2 sbb da crowded gile lam tuh..
klo xnk wat division cmtuh,suppose d0rg upgrade system n timing..xla tngu lame pdahal tmpt jauh sjgkal

deus X machina said...

siap la ibrahim ali n perkasa wat demo kat kl sentral nanti
erk888

joegrimjow said...

bagus sangat!

Holden Caulfield said...

tak dapat la gua ngorat awek dalam komuter lagi.cibs!

p/s:gua gigi pun takde,lepas accident itu ari..

hdyh said...

ini sangat bagus.xpayah nk berhimpit dah ngan laki gatal n pakcik gatal semua.YESSSS.

Muhammad Shahrain said...

the idea is good, but it would be greater if ktmb could TAMBAH gerabak lagi...money problem? i dont think so.

Jerinho said...

aku cadangkan buat division utk negeri2 kat malaysia. 1 bhgian utk lelaki. 1 bhgian utk pmpn. dijamin mampu mengurangkan kes2 jenayah2 index melibatkan kaum wanita. nice x idea ni?

Noel St Augustine Meldan said...

1Well, maybe next time they'll put up a different carriage for pickpockets/rude KTM counter staff/immigrant workers/people of the 3rd gender.

I mean, it sure is a much better solution that increasing the efficiency and overall satisfaction while ridding in one of these sardine cans!

Ingenious indeed.

1Malaysia,1Carriage KTM.

Basuh Baju said...

langkah ini hanya utk masa sesak je dan juga solusi jangka pendek.

Langkah ini bukan diskriminasi. sebab ada 3 jenis gerabak. Kalau rasa nak usha awek, atau bawak awek, naiklah gerabak couple/ famili. :p

Langkah ini juga bukan sebab nak tunjukkan KTM islamik daripada Putra.

Sesiapa yg rajin naik KTM time sesak2 balik keje mmg korg akan dapati kesian kat perempuan2 yg berhimpit2 dlm tren mcm sardin.

sebagai menghormati kaum wanita, bagusla ktm buat gerabak khas. tak gitu?

ttp sbg langkah masa pjg dan juga solusi sbnr, of course ktm tambah gerabak.

Tapi mengikut perancangan, tahun depan ada gerabak2 baru.

As for now, depa nak asingkan penumpang.

Besi Karat said...

Cuba bayangkan kalau komuter lebih efektif & menepati waktu?Aku yakin tren tak akan sesak & padat macam kebiasaannya.Tak guna gak buat pengasingan kalau tahap perkhidmatan tren masih ditakuk lama.

Basuh Baju said...

besi karat, macam aku ckp td- ini lgkh sementara dan berjangka pendek. nk jadi efisien ikut kata KTm tnggu thn depan bila gerabak2 baru sampai.

so mana satu lg bgs- kita asing atau tidak?

tp keadaannya skrg, ktm mmg tak efisien.

hehe

hans said...

walaupun saya lelaki tapi saya bersetuju
untuk keselesaaan dan keselamatan si gadis2, wanita2 dan makcik2 serta nenek2

tukangkomputersekolah said...

Gerabak berasingan?
Cantik! Memang idea yang bergeliga. Selalu yang suka tolak-tolak waktu puncak ni kaum wanita la. Tak kira la makcik ke awek ke cun ke tak cun ke, perangai sama je.
Ada ke patut ada ibu mengandung pun diorang gi bantai tolak jugak. Tak pasal aku yang tolong coverkan akak mengandung tu dari kena himpit time nak masuk tren.
Buatnye akak tu terberanak depan-depan aku, taknak aku jadi bidan terjun kat dalam komuter. Bukannya aku tau sangat nak sambut-sambut bayi ni.

Jerinho said...

kepada warga-wargi KV...

korang kat KV sesak dpt komuter, lrt, monorel

aku kat kota bharu, pasir mas ni sesak dpt ape?

dah laa gaji (royalti) tukaq jd wang mintak sdekah (ehsan)

maka berdekah2 laa pemimpin yg ligat melipat wang rakyat masuk poket

patutke "kelantan tolak pembangunan berunsur maksiat" dijadikan alasan korang pi transit duit kami antaq pi KV?

kenapa? adakah sebab korang hanya lulus ketas keja utk "pembangunan berunsur maksiat"?

kpd warga KV, xsoh la duk komplen merata2. pdhal korang dh dpt hak mcm2 yg negeri2 len dinafikan haknya

bersyukur je laa. xkan nk tggu smpai dpt keta sorang satu br nak sujud syukur?