Saturday, August 29, 2009

Setan dan Meriam.

Sebagai menghormati gencatan politik, aku tak akan menulis pasal politik sampai merdeka. Hari ini mari bercakap tentang bola sepak.

Aku ingin menulis mengenai previu perlawanan Manchhester United vs Arsenal.

Awas, pandangan ini memang berat sebelah. Bias dan tidak adil. Kerana aku adalah peminat MU. Lagipun nama pun pandangan. Mana ada pandangan yang tidak berat sebelah. Pandaagan mestilah berat kepada orang yang memberi pandangan itu.

*
Malam tadi bila dah selesai solat terawih 8 rakaat, Alex Ferguson say Hi kat aku. Tak sangka pakcik Alex pun tak larat nak buat terawih penuh. Katanya, haitnya tak khusyuk mengenangkan perlawanan malam ini menentang kelab 'diving' iaitu Arsenal. Bukanlah runsing apa sangat- cuma tengah fikir nak cakap apa bila diinterbiu oleh soccernet/sokernet bila dah menang game tu nanti.

*
Pakcik Alex tanya aku nak letak siapa 1st eleven. Aku cakap jangan taruk Ferdinand dan Van Der Sar. Nanti kesian adik-adik Arsenal tak dapat main style free-scoring. (peh- bunyianya macam free sex pulak). Mendengar cadangan aku itu, terus pakcik Alex lempang aku. 'Memanglah aku tak taruk depa, dah depa tu injured.' Aku memegang pipi yang berbirat. Dalam hati 'celaka kau orang tua, tak tau bezakan antara gurauan dengan keseriusan ke.'

Pakcik Alez tanya lagi- nak taruk sape sebagai 1st eleven. Aku dah tak ada mood lantas menjawab- taruk je lah sesiapa asalkan bukan winning eleven. Dan terus aku blah naik motor balik ke bilik. Karang tak pasal-pasal kena karate pulak.

*
Mengikut rekod dari mula season, Arsenal adalah kelab yang bermurah hati dalam menghadiahkan gol kepada lawan mereka. Tiap kali game, mesti diorang akan bagi 1 gol. Oleh keran itu, adalah sangat pasti MU akan dapat 1 gol percuma malam ini. Macam fixed deposit la lebih kurang.

Aku rasa Berbatov yang gol- itupun dengan syarat dia baca bismillah bila nak sepak bola tu. Agar kencanglah sikit tendangannya.

*
Jadi berapa keputusan untuk game malam ni? Aku rasa 1-0 je. Sempena bulan Ramadhan Mubarak ni tak baik membazir. Cukuplah sekdar bersederhana dalam setiap perkara. Apapun keputusan tekaan aku tertakluk pada terma dan syarat. Sebabnya kalau ikut suka aku, aku nak MU menang 7-1 dengan Arsenal. Tapi aku kena sedar jugak hakikat yang sekarang ni tengah krisis ekonomi dunia, kena berjimat dan berhemat.

*
Tadi dapat sms dari Abg Giggs. Dia kata game malam ni semua player MU puasa. Sebagai menghormati bulan Ramadhan. So diorang tengah sahur bubur lambok sekarang. Nak bagi energy. Palyer Arsenal tak tahulah pulak puasa ke tidak. Tapi kalau tak puasa memang nak kena sebat di khalayak ni. Ops..

*
Okeylah, tren aku dah tiba. Jumpa di Old Trafford ok?



ps: masa terawih semalam, ada pakcik pakai baju arsenal buat solat. Masa pergi bazar pulak, ada brader pakai baju setan (MU) untuk kuar dating dengan awek. Pakcik dan brader oi, baju bola untuk main bolalah.

18 comments:

bangunberdiri said...

bila nk tarawikh kt stamford bridge...heh

Lionel Azry said...

2-2 kelab tu macam tak best ja..

Shemmi said...

dua2 kelab aku tak suka...

ada baju bola, abg kasi tapi aku buat sampul bantal jer..

fahmi said...

pergh... btul2 red devils abes ni... ok2.. xpe2... kite tgok dulu gamenye nnt ok.. hehehe

Bainun Waheeda said...

Kisah bola yang sinikal..7-1..hehe

a kl citizen said...

bab bola yang lemah nak baca nih...
sori tak baca abis...

cuba lak citer pasar tudung keluaran terbaru ke, fesyen manik ke... pulak, atau bagi resepi baru ke...

kuSut said...

glory2 mu...
=)

green said...

saya penyokong mu..hoho
glory~

Xam said...

Setan ditembak Meriam!

Izzat Jonid said...

eh, exam UNGS pun sempat blogging lg ke?
anyway, go go Man U!!
tiba jah~

zahirlunatik said...

aku slamber je pakai baju bola buat g kelas...
ok je...

Anonymous said...

Dan jangan juga lupa game AC Milan vs Inter pagi ni...

Abdul.Fatah.Firdaus said...

haha. pakcik tu takde baju bazar untuk ke bazar. itu pasal dia pakai baju bola. ;) nice one..

lafemmerouse said...

Both teams were cheaters when against my team,Celtic.

Man United:Last year Berbatov's two offside goals.But stupid/bias reff ignores it.

Arsenal:Stupid Eduardo's diver.

No Celtic No Champions League.
It's the first team who won quadriple(even Man Utd just did treble),and the first British who won Champions League.

nami o fish said...

Aku taulah nko bias dalam hal ni,tapi perlu ke nko tulis Arsenal - arse-anal?

Ada satu fahaman fan MU - panggil chelsea - chelshit,liverpool - liverfool,barcelona - bakar onar.Apa ni?Cuba orang panggil Manchester United - Mancister Unitik ke,Setanirojim ke,mesti nko pun marah gak.hahah!

Kot yer pun bias janganlah sampai mencarut weh.Fan Arsenal pun ada hati dan perasaan jugak.

p/s:sebenarnya masa kat London dulu ada awek cun fan Arsenal belanja aku macam-macam.Tu yang sikit teremo tu hahah!

p/s lagi satu:jangan marah.Wayne Rooney dah jadi top scorer dah.hahah!

nami o fish said...

to Lionel Azry:

Barcelona jugak yang best kaaaaaaannnn!

Basuh Baju said...

nami: hahaha rileklah bro..tu gurau je..kui3

tp skrg arsenal main cantik kan? aku suka gak..

yg ptg MU menang..tp nasib..huhu

nami o fish said...

MU akan main cantik bila Valencia dah mantap.

Giggs macam umur 17 tahun je main semalam.Bukan 37 tahun.