Saturday, July 11, 2009

Tun Dr Mahathir


Semalam Dr M sudah berusia 84 tahun. Suka ataupun tidak, manusia yang bernama Mahathir Muhammad ini telah memerintah Malaysia lebih daripada 22 tahun.

Suka ataupun tidak, kehidupan kita telah dipengaruhi dengan dasar-dasar beliau. Dasar Pandang Ke Timur, PPSMI, Penswastaan, Malaysia Inc. Mungkin ada dasar yang baik, mungkin ada yang tidak. Bergantung kepada bagaimana kita melihatnya.

Suka ataupun tidak, kita membesar dengan melihat KLCC, KLIA, Litar Sepang, Putrajaya, Cyberjaya dan Kl Sentral. Ada yang kata kita tidak perlukan projek-projek ini. Namun ada yang kata kerana projek-projek inilah ekonomi kita berkembang.

Suka ataupun tidak, Mahathir Muhammad seorang ahli politik yang cukup berpengaruh. Tak percaya? Lihat sahajalah, setiap kali beliau membuka mulut (dan menulis blog) pasti media dan kita semua akan memberi perhatian dan komen. Tak kisahlah komen baik ataupun tidak. Hakikatnya beliau memang berpengaruh.

Suka ataupun tidak- marilah kita menilainya bersama.

Basuh Baju ingin mengajak para pembaca memberi pandangan mengenai mantan Perdana Menteri Malaysia yang keempat ini. Sila berikan pendapat anda. Kalau suka- beritahu mengapa suka. Jika tidak suka- berikan sebab.

Selamat Berdiskusi

41 comments:

SYAFIQASALIM said...

pada aku, Tun Dr Mahathir memang pemimpin yang bijak. Beliau telah banyak memberi idea2 yang gah dan bernas untuk Malaysia.

Namun, pabila beliau telah tidak menjadi PM lagi, diharap beliau boleh ke tepi. Berilah kepercayaan pada pucuk pimpinan baru. Beliau sering sahaja mengkomen itu ini terhadap apa jua yang PM baru (termasuk PAK LAH) cadangkan.

sis_nita said...

suka atau tak..
segala jasa beliau untuk memajukan negara kita..
tetap dipandang mulia..

tiada nilai tersembunyi..

Ikanbilis said...

dalam satu peringkat negeri, yg mana di pengerusikan Tun..

"Ini pen berwarna Biru..." kata Tun..


"Tapi Dato' (masa tu mana la dapat Tun lagi..) pen itu pen hitam...." jjawab salah sorang ahli dalam mesyuarat..


"saya kata BIRU!"

zahirlunatik said...

serius la die mmg byk berjasa giler kat malaysia ni...
aku rse parti pembangkang pon bersetuju..
haha

a kl citizen said...

membesar di bawah kepimpinan beliau...

jasanya tetap dikenang... bisanya tetap dirasa

Fadhlah said...

gua respec ar kat diaaaaa

Basuh Baju said...

okey, jadi mengapa anda semua (syafiqa, sis nita, zahir, fadhlah, a kl citizen) mengagumi Dr M?

:)

dila john said...

pemikiran beliau,
perancang beliau,

kreativiti mengenai masa hadapan,
di dalam gengaman beliau.

ya. aku cukup bangga pernah berada di bawah pimpinan beliau. membawa malaysia ke arah yang tidak pernah terjangkau oleh pemimpin lain.

UXOP said...

aku mmg tak berapa berkenan dgn dia sejak dia hina Nabi Muhammad S.A.W & hukum hudud..tak kira lah bab janggut potong tangan ke apa..lagipun idea dia tuk majukan ekonomi malaysia je,bab2 nak majukan akhlak dan akidah org Islam (tk kira melayu,cina,india)tak berapa nak difikirkan sgt oleh dia..

tp terima kasih juga utk dia sbb ms dia memerintah tak huru-hara..cuma lps dia tak memerintah terus haru biruMalaysia ni..mmm

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Basuh Baju; sy teringin nak brcakap pasal TDrM tetapi kita kena berborak di Kopitiam..hehe.. dan ada interbiu seseorang dalam buku "Tentang Mahathir" beberapa tahun lalu..;-)

SYAFIQASALIM said...

Aku kagum dengan cara beliau berfikir. Beliau berani buat sesuatu yang orang rasa cukup mustahil untuk dilaksanakan. Lihat saja KLIA, KLCC, Cyberjaya, Litar Sepang..semua itu idea bernas beliau.

Oh ya, dan lihat saja beliau handle kegawatan ekonomi tahun 97,98 (kalau tak silap tahun la..)
Itu belum masuk kisah-kisah beliau yang berhati murni membantu orang yang dalam kesusahan semasa beliau jadi doktor dahulu.

Beliau memang mengagumkan masa zaman dia jadi PM dulu

Xpuasati said...

Gua memang suka masa pemerintahan Tun Mahathir dulu kerana lihat je la pada pemerintahan Pak Lah. Banyak yang tidak dapat disiapkan oleh Pak Lah selain islam Hadari.

Minyak naik harga masa pemerintahan Pak Lah kerana permintaan dunia katanye. Tapi kenapa bila harga minyak turun. Harga2 barang yang naik akibat minyak naik tidak dapat diturunkan. Itu pun tak bole handle.

22 tahun mahathir memerintah, Pak lah cuma beberapa tahun sahaja. Kerajaan pun tak dapat bonus.

Orang gomen marah masa Pak Lah Tak bagi bonus, bukan sebab tak bagi tapi Pak Lah Tak dapat membuat keputusan yang muktamad dalam membuat keputusan. Bila sebut pasal bonus, dia akan suruh tanya pada KSN. Bila tanya KSN pulak, dia kata tunggu pak lah pulak. begitula sebaliknye.

Mahathir banyak buat pembangunan walaupun islamik ia agak sedikit tercicir sedikit. Ada juga la beberapa kesalahan pada mahathir but he still better than Pak Lah.

reek said...

No doubt, he's a great man, just a few minutes he retire and look what happen to Malaysia. a hardball i might say, but only he knows Malaysia best.

I do support PPSMI, even thou Mahathir designed it to strengthen the Malays but a little it will replace one of ketuanan Melayus component, Bahasa Melayu. One down two to go.

But forget him, now its time for a change, he groom anwar to become a leader, let us support anwar for a new Malaysia.

Down to ketuanan Melayu. Hail ketuanan Rakyat.

abgBro said...

bro, bg gua Dr ni mmg pintar di sepanjang karier politik beliau..

mamai said...

aku suka dalam duka
mewah dalam sengsara

dia memang hebat tapi hati ku berat
apa pun terima kasih juga dekat dia

biar ada benci

tolong jangan tanya kenapa hehehehe..

abu muaz said...

Aku kagum juga pd Tun M. Aku percaya keluarga para tahanan ISA tu lebih-lebih lagi kekagumannya.Kehebatan beliau menganyang Anwar pun aku kagum. Tidak ada yang tidak kagum pd Tun M melainkan kagum belaka.

Lionel Azry said...

bagi gua ada pro & kontra disini..die membawa kita keperingkat yang tertinggi dan terkenal dimata dunia pada masa yang sama anak2 die mengaut semua projek2 negara..tak begitu?

Lionel Azry said...

bagi gua ada pro & kontra disini..die membawa kita keperingkat yang tertinggi dan terkenal dimata dunia pada masa yang sama anak2 die mengaut semua projek2 negara..tak begitu?

Night Crawler said...

lebih suka bila dr M yg memerintah..walau ade sikit kepincangan semasa beliau berkuasa tapi masih dapat ditutup dengan kemajuan yg beliau bawa untuk malaysia.. bila pak lah yg memerintah sume menjadi kucar kacir..nasih baik lima tahun..kalau lh lama tak tau la pa jd ngan malaysia nie... bila najib plak memerintah sume cite kat tv politik jer semata-mata.. kuar tv pasti menang pilihanraya tu tup tup kalah.. cakap lagi boleh menang pilihanraya last2 kalah juga..nie lagi pilihanraya baru nie..sume turun padang woo..tak leh main2 nie..kalah lagi mana nak sorok muka woo.. atleast belajar dari kesilapan..^_^v peace bro..

Baginda Reformasi said...

tak suka... dia bijak tp zalim... die speceis drop org lain untuk menaikan diri dia... tak percaya cb perhati setiap kenyataan dia

Marniyati said...

Salam.
Saya setuju dengan Encik Abu Muaz. Saya kagum dengan Dr. M, dahulu, kini dan selamanya. Jika dahulu beliau digelar Bapa Pembangunan kerana sibuk membangunkan negara, mungkin sekarang layak pula diberi gelaran 'bapa' yang baru, sesuai dengan betapa 'sibuknya' beliau bersuara.

api said...

kalo da ptai lg pndai dri org lain,
baik dngr je...
tak slah pon kn.....

ruyom said...

The name Melayu is an Indian word to denote hills or mountain range. There is a place in South India called Melayur.

Indigenous people who marry Muslim Indians from Melayur identified themselves as Melayur.

Over time, as the Malay kingdom spead through insular SEA, the word Melayur became simply as Melayu.

If one were to do genetic test on the modern Malay in Peninsula Malaysia, they would invariably carry genetics from Indian to explain the darker complexion and kinky hair of most Malays as opposed to the Mongolid look of some Malays of original Malayo Polynesian, Dusun or Dayak stocks.

The real natives or indigenous people of the Peninsula Malaysia can be found in the Northern parts of Peninusla Malaysia apart from the aborigines.

julee said...

This country has racist laws that discriminate against minority citizens. Over the last 3 decades the discrimination has gotten from bad to worse.

The policies of this government reminds us of South Africa apartheid days which was condemned by all humanity.

I wonder how these racists can reconcile their actions with the tenets of their religion.

kok said...

"Racial polarisation in the country is not caused by the country vernacular school system but more by the government political, education and economic discriminative policies." - an educationist said today.

The prime minister and all the Umno ministers will never admit that polarisation arises more out of the race-based policies and privileges one race gets over another.

Similarly, there are other areas of our daily lives where terminologies used have made us view certain practices as privileges rather than sacrifices. For instance, the bumi discount for houses.

The total sale value to the developer is still the same. It is just that the non-malay buyer is likely to be required to pay for some of the discount given to the malays.

But the longer the NEP policies continue and the greater the vehemence with which Umno politicians issue threats, terminologies will change and more people will talk about these practices or policies in words that may not sound as pleasing to the ears of the beneficiaries.

Obviously, at that point we shall probably see a new round of discriminations and disagreements. Unfortunately, as long as only weak people take on leadership roles within Umno, threats will continue, NEP policies will be sustained and corruption will prevail.

That unfortunately is the legacy we have as Malaysians.

The basic building blocks of unity, whether you are uniting different ethnic groups in a country or trying to re-engineer a corporation of differing cultural values, are the same.

The principal parties have to be treated as equals - nor special privileges no favours that would favour one group over another. Any privilege that is given should be given to all on the same basis - for example, special privilege given to the financially poor regardless of race or ethnic origin.

It is only on this equitable footing that you can foster true nationalism and build lasting unity, since each component group will have the same stake in the nation and has equal likelihood in reaping the rewards or suffering the consequences.

My recommendation to the government, not simply as a businessman but also based on pragmatism, is not to waste any more taxpayer ringgit on nationalism programmes until it has established the pre-conditions for its success.

What is sad is that, after almost five decades of independence, we have been unable in Malaysia, to bring globally vision leaders to the forefront - leaders who can see beyond racial boundaries to recognise the immense sociological and economic potential that can benefit all Malaysians.

yuking said...

· The Malaysia Constitution has been amended some 690 times. The USA has been in existence for more than 200 years and their constitution was only amended 27 times.

· Because of the overwhelming power available to the executive, the judiciary has been corrupted and emasculated, the legislature has been reduced to a rubber stamp, the power of the Agung has been clipped.

· The legal system is a sad joke, serving only further the desires of the ruling group.

romsam said...

My school in the 50s and 60s when terms like bumis and non-bumis did not exist.

Back then, there was a kind of kindred among school children then that does not exist today. We were racially different but we were all equal in every other way. Nobody was - special.

Today when a non-malay student goes to school, he has already been told over and over again by his parents that, "You will have to do superlatively in order to get into a local university."

The child comes back having done creditably well, and doesn't get the university course of his choice. But his malay classmate, with worse marks than him, gets more than he asked for.

All these double standards and retrogressive policies were put in place by our selfish politicians whose aim, rather than uplifting the malays, was to perpetually stay in power for their own good.

The end result is a new generation of Malaysians who are not united in the least.

The first thing to be done towards a real Bangsa Malaysia is to pull down all divisions that categorise us along racial and religious lines.

All, irrespective of race and religion, must be subjected to a truly merit based system in every sphere of Malaysian life.

All political parties that exploit any form of religion should be banned.

romsam said...

My school in the 50s and 60s when terms like bumis and non-bumis did not exist.

Back then, there was a kind of kindred among school children then that does not exist today. We were racially different but we were all equal in every other way. Nobody was - special.

Today when a non-malay student goes to school, he has already been told over and over again by his parents that, "You will have to do superlatively in order to get into a local university."

The child comes back having done creditably well, and doesn't get the university course of his choice. But his malay classmate, with worse marks than him, gets more than he asked for.

All these double standards and retrogressive policies were put in place by our selfish politicians whose aim, rather than uplifting the malays, was to perpetually stay in power for their own good.

The end result is a new generation of Malaysians who are not united in the least.

The first thing to be done towards a real Bangsa Malaysia is to pull down all divisions that categorise us along racial and religious lines.

All, irrespective of race and religion, must be subjected to a truly merit based system in every sphere of Malaysian life.

All political parties that exploit any form of religion should be banned.

Gedung Akal said...

PPSMI Jiwa Bangsa
Aku patut gelak besaq dulu..kah..kah..kah..
Melayu mahu jadi clever
misti pulun cakap English...kah..kah..kah
misti pandai cakap Ingglish macam
paddayappa dan heroin pilem Tamil..kah..kah..kah..
Melayu belajar Sains dalam bahasa Melayu
mistinya Melayu kangkung
Melayu maju misti speaking English..kah..kah..kah..
Bahasa PPSMI Jiwa Bangsaku kah..kah..kah
Melayu patut tahu Inglish kerana
jiwa Melayu adalah jiwa Ingglish....
kah..kah..kah..
Melayu bijak kerana Inglish
Jangan cakap dan tulis ikut ejaan Melayu

Pyanhabib said...

suka atau tidak,
ya, dr m tetap tera!

Basuh Baju said...

Ruyom: so whats wrong if the malays have their genetic from India?

Is Indian genes are not good? Is the problem of the malays in this country just because the so-called Indian genes?

I wonder what u're trying to say.. Please do clarify.. :)

Basuh Baju said...

Kok, Ruksam, Yuking- I agree with all of your points.. Tq for ur comment. :)

I would like to know (I really want), what are your views about Dr M?

Tq

Basuh Baju said...

Semua: tentang ISA dan kes Anwar,

Ya, aku setuju memang dari segi prinsip kemanusiaan dan agama, memang Dr M bersalah.

Tapi..

Kita semua harus ingat bahawa Dr M ialah Ahli Politik. Dan kita semua maklum ahli politik akan menggunakan apa sahaja untuk kuasa, untuk menghadapi ancaman kuasa dan mengekalkan kuasa.

Dalam isu Anwar, nak tak nak kita kena beri kredit kepada Dr M sebab akhirnya beliau adalah pemenang. (Ya, caranya mungkin salah tapi dah nama pun ahli politik kan). Akhirnya, beliau berjaya melalui krisis politik (Anwar) dan krisis ekonomi 1997-98 dengan jayanya.

Bagi aku- ini pencapaian beliau yang hebat sebagai ahli politik..

Itulah orang kata- dalam politik, matlamat menghalalkan cara..hmmm

nami o fish said...

Orang Cockney England panggil dia "bloody fucking senile old bastard".

Itu saja ucapan hari jadi dia,sekian terima kasih.

Joe said...

Pada aku, aku memang benci gila dengan dia ni.

Tak kira la berapa banyak jasa dia kat negara ni ataupun kat rakyat Malaysia tapi apabila dia kata Nabi Muhammad tak bercukur janggut pasal zaman Nabi takde Gillete aku rasa dia dah menghina Nabi dan Rasul kepada umat-umat Islam.

Kalau aku jadi Raja atau Sultan negara ni, dah lama dia ni aku rejam..

Anonymous said...

Hahaha sbb dasar buy british last. Ada jgk org tak merdeka kat sini

nami o fish said...

Dulu:buy british last.
Sekarang:PPSMI.

p/s/Buy British Last tu bahasa apa ek?Bahasa Sweden ke?

Che said...

org cina mmg pndi men politik, dulu a bl mahathir tolak saranan anwar dr pnjm dr IMF lu bg BN menang, psl tgk apa jd pd org cina di indon dan thai, dasat dr 13 mei o.

waktu itu 1999, majoriti bn merudum, tp org cina kasi BN mng, DAP kalah teruk, PAS mng terengganu n pertama kali jd ketua pembangkang di parlimen.

org Melayu dgn semangat kepartian kasian dgn anwar undi BA. Org cina syg sm madey sbb selamat kan dorg dr kena sembelih bg bn mng.

sikalang a bl luolang nmpk peluang baru a, lu sokong anuar.

dulu kita sm2 undi PR pasat itu umno lasuah, sikalang lu olang mng, azan teresa kok tatak bg pki loud speaker, itu india hina sultan, tak mau pki songkok.

Kita pun suda pndi kita mau undi mcm org cina, umno lasuah kita undi PR, cina naik kepala, kita undi balik UMNO.

Dulu mmg melayu bodo, klu UMNO, umno smpi mati, klu PAS, PAS smpi mati, sikalang tarak o, mn bg melayu untung kita undi, impian 2nd singapore lu olang akan berkubur pru13 nnt. wa mau undi umno blk.

Basuh Baju said...

Nami: boleh cerita tak beb nape nko tak suka Dr M? :)

Lina said...

bagi saya beliau seorang pemidato terbaik, bila saja dia berucap semua org bagaikan kene pukau bg perhatian pd apa yg diucapkan walaupun tanpa teks... seorang pemikir... pandangannya mmg jauh ke hadapan

saya tak taulah org lain pk mcm mane tp bg saya yg mmg dr lahir & hidup di bawah pemerintahannya... tak pernah rasa kekurangan makanan, pakai, tak penah rasa tak selamat, mmg rasa bersyukur sgt2 berada di bawah pemerintahan yg baik

kalaupun ada perbuatannya yg boleh dikatakan jahat di mata org biasa mcm kita tp takkan sampai kita nak lupakan segala jasa2 & kebaikan yg telah dicurahkan

sama ada suka atau tidak kita dpt hidup dgn sempurna semasa pemerintahannya

firdausrosli said...

Betulkah kita sudah benar-benar keluar dari krisis ekonomi 1997/1998?

Dari segi pertumbuhan ekonomi selepas tempoh itu, nampaknya pertumbuhan kita sudah terencat berbanding sebelum kegawatan tersebut. Wawasan 2020 hanya dapat dicapai dengan kadar pertumbuhan ekonomi setara dengan zaman sebelum krisis tersebut, iaitu purata 7% setahun.

Dari segi nilai matawang pula, kita tidak dapat kembali ke tahap sebelum krisis tersebut, iaitu RM2.50 untuk 1 Dolar Amerika.

Dari segi defisit ekonomi, negara kita sudah mengalami defisit belanjawan selama 12 tahun. Sebelum krisis, negara kita punya cukup lebihan belanjawan/"surplus", yang sebenarnya membantu Mahathir untuk mengeluarkan Malaysia dari krisis ekonomi ketika itu, dan meneruskan projek-projek mega-nya.

Jadi, saya tidak bersetuju bahawa Mahathir telah berjasa memulihkan negara dari krisis ekonomi 1997/1998. Urus tadbir ekonomi sebelum itu yang cekap, itu yang telah menyelamatkan kita.

Saya rasa semua orang tahu siapa Menteri Kewangan ketika itu yang telah menguruskan ekonomi dengan cemerlang sebelum dipecat oleh pihak yang gila akan kuasa.