Thursday, July 2, 2009

Patutlah....

ADUN PAS TIDAK PERLU ILMU TINGGI- Utusan Meloya

KUALA KRAI 1 Julai – Pas berpendapat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di negeri ini tidak perlu berpendidikan tinggi kerana peranan mereka hanya dalam ruang lingkup di kawasan yang diwakili.

“Berkhidmat kepada rakyat lebih penting. Kalau ada Ph.d (ijazah doktor falsafah) sekali pun tidak boleh guna ilmu itu kalau sekadar jadi ADUN Tendong yang berkhidmat untuk rakyat Tendong saja,” kata Pengarah Pilihan Raya Pas Kelantan, Abdul Fatah Haron kepada pemberita di sini hari ini.

Kadang-kadang rasa nak buat kajian je berapa ramai MP dan ADUN Malaysia yang ada Phd. Berapa ramai ada Master. Berapa ramai ada ijazah. Berapa ramai belajar luar negara. Berapa ramai belajar dalam negara.

Berapa agak-agaknya?

36 comments:

sis_nita said...

dah penah dah..

tapi bukan tuk mengetahui berapa ramai laa kanss..

wat ujikaji..

antara khir toyo ngan khalid berahim..

jauhhhhhhhh beza woooo..

opsss.. terlebehh sodahhh..

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

bagi aku leadership dan knowledge penting. dan juga lifestyle.

mamai said...

PHD tu rasanya ramai MBA pun ramai

PHD= Perasaan Hasad Dengki
MBA= Mentality Below Average

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

mamai, kau jangan lah sinakal sangat...

noorlara said...

adele betui gaks tu, tapi semolek-moleknye yg memimpin yaule yau lebih ilmunya dari yg dipimpin terutama dalam bab agama dan peradapan kan kan kan

Marniyati said...

Salam.
PhD, MA, MBA dan apa sahaja yang disenaraikan sebagai prasyarat orang berilmu hanyalah kelulusan di atas kertas semata-mata. Ada PhD berderet sekalipun, tidak menjamin seseorang itu layak menjadi pemimpin (lebih-lebih lagi jika PhD itu adalah hasil usaha orang lain dan diletakkan nama orang lain, hehehe)...

Harus diingat, jika seseorang itu memiliki PhD. dalam bidang kejuruteraan (contohnya), maka dia hanya boleh disahkan sebagai pakar dalam bidang kejuruteraan sahaja. Dalam bidang lain? Dalam bidang ilmu kemanusiaan dan keagamaan? Belum tentu. Jadi, kelulusan di atas sekeping kertas bukan jaminan seseorang itu layak menjadi pemimpin yang baik.

Guru saya pernah berpesan, "Orang yang benar-benar berilmu adalah orang yang banyak membaca dan rajin membaca."

Firol said...

ramei yoep....

deme banyek yang gagel exam...

pemimpin kena lah berilmu dan paling penting tau undang-undang Allah.... tau hukum Allah...

Baru rasuah tarak.....

reek said...

Hahaha "Meloya" what a nice term to represent Melayu hahaha. Even you yourself feel ashamed to be a Melayu, am I right? Hail ketuanan rakyat hahaha.

Just passing by.

a kl citizen said...

reek...

feeling ashamed of being melayu... do you, basuh baju?

to me... never an inch did i fell ashamed of being a melayu... but i do feel ashamed of some melayu.. that is a big difference...

such as the orang putih...do they feel ashamed of being orang putih...no.. but put that george bush up front .. don't they feel ashamed of him?

Dari Jalan Kopi said...

nak jadi pemimpin kena ada karisma.
kalau ada PHD tapi becakap macam nordin kardi nak buat apa...

tanya soalan org pun tak paham.

buatlah apa saja asalkan yang baek.

azhar said...

PHD , master ,ijazah bukan penentu seseorg itu pemimpin yang baik.

nami o fish said...

ADUN PAS TIDAK PERLU ILMU TINGGI..

OK,mungkin ni nko rembat dari Utusan Meloya,so statement agak bangang terkeluar la.

Biasalah,nko bukak page Liverpool FC akan kutuk Ferguson.Bukak page MU akan kutuk Benitez.Biasalah tu.

Tapi kalau tak perlu ilmu tinggi,serupa nko cakap tak payah belajar langsung.

Ketua puak orang asli tak payah ambil SPM boleh jadi leader.

Tapi apa dia boleh buat dalam perkampungan orang asli tu?

Kalau itu mentaliti orang PAS(kalau benar jika dikata Meloya,yang selalu tak benar),memang aku datang kat pusat pilihanraya,aku bawak petrol dan mancis.

Aku bakar kertas undi tu je.

Mengarutlah pilihanraya ni,makin lama makin mengarut.

nami o fish said...

anyway Ravi CWI cakap dia harap dapat jumpa nko lagi.Dia suka berborak dengan nko,bincang petang hahaha!

nice to hanging out with you bro!

Basuh Baju said...

Reek:

commonla bro. wake up..

1) Utusan Malaysia not Utusan Melayu. So when I use the term meloya, its for the word Malaysia. Not Malay.

2) A kl citizen- you've answering reek's question for me.. That's my stand..

I see a lot of chinese are corrupt too. Eric Chia, Lim Goh Tong fro exmple- may I ask u, did you feel ashamed because of them?

Yes, I believe you did. If you dont' then I wonder what ketuanan rakyat u uphold..

But does it mean you're ashamed being a chinese? No. Surely not my friend..

Why? You figure it out.. :)

Basuh Baju said...

Nami: tq. sorry tak dapat jumpa lama. Kau dtg pon kol berapa kan? haha

Naruto sensei said...

Salam

basuh baju..

Apa khabar Babi di Melaka ye..

Senyap je cerita... lawat sini...

http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/07/apa-khabar-babi-di-melaka.html

Naruto alu2 kan..

Fa-T said...

ahaha...loya...

Abang Terrer said...

Kalo gua ada benda lagi penting drpd Phd atau MBA tu... iaitu kefahaman agama... berapa mendalam ilmu agama dia? x semestinya kena jadi ustaz... then kalo ada Phd atau MBA dlm bidang lain, itu dikira advantages la... bagi non-muslim nak pakai kriteria apa ek??

hai said...

BB,
rasanya reek tu cam nak provoke je!

nami o fish said...

Reek a racist Chinese trying to spread hatred to Malay.

Reek a fascist,racist and attempt to call the other race as racist.

Reek trying to stand his "ketuanan rakyat" which he didn't got a single idea about it.

Reek,a Chinese fundemental freak.

p/s:sorry to say that,your attempt seems shows that way.I never judge people as Chinese,Indian,Malay,Kadazan Dusun or whatever.You're the one who spread the prejudice and hatred,here.

Your attack is towards Malay,not UMNO.

nami o fish said...

Ketuanan Rakyat=BS.

Why?

Go to Selangor,Penang,or Kedah,where the rakyat are still relatively poor.Go to Sekinchan,your CHINESE community still live in the poor condition although Pakatan is taking over.

Go to Kampung Sungai Pala where rakyat's house has been demolished by Pakatan Rakyat's government.

Go to Baling Kedah where 40% of the population are below the poverty line.

Pakatan Rakyat is no more or less than Barisan Nasional.

Politicians will always be oppurtunistic,pathetic and somehow idiotic to get attention.

I don't fucking care about Altantuya.Give me jobs and decent salary,give my fellow working class their decent condition and salary.

We,the rakyat doesn't feel that your idiotic "ketuanan rakyat" terms are exist.

Don't BS us just because your ignorances.

nami o fish said...

sorry beb Basuh Baju,aku terpaksa 'serang' Reek ni.Aku tak suka racist.Dia kata orang Melayu racist tapi dia sebenarnya racist.

Dia kata umat Islam fascist sebab tak benar masuk agama lain padahal dia sendiri fascist sebab benci agama Islam.

Aku tak pernah benci kaum lain,aku tak pernah benci agama lain,dan aku tak pernah benci orang yang seksual orientasinya lain.

Aku hormat orang dan bila orang tak hormat aku,maknanya hilanglah kehormatan dia bagi aku.

Aku Jawa,aku Islam tapi aku tak pernah benci kaum lain.

Pasal lewat tu sebab aku berteduh kat bawah flyover Nilai sebab hujan ditengah hari.Harap maklum.

Ikanbilis said...

Pasal Utosan Meloya pon nak bergaduh..

kahkahkah...

meloya- memualkan..

utusan meloya- sokabar yg memualkan untk dibaca..penuh ampu-bodek, analisis prof kangkung (kredit RM10 kepada TT), sana sini ketuanan melayu..

Seingat aku..cadangan "calon tak perlu berpendidikan tinggi" ni bukan ker dAri cadangan pihak "barisan Bersekutu' (kredit seploh jugak utk Nami) satu masa dulu (awal 2008 kalo tak silap)..

Basuh Baju said...

Reek: I can see u're frustrated with some malays esp those who are in corridor of power..

so, despite we argue whether who ara racist or not, its better for us to discuss and share our view on how we can brign our nation back on track..

ok? :)

DilOt said...

yg penting seseorg itu berilmu pengetahuan dan pandai menggunakannye sebaik mungkin

tinggi mcm mane pun pelajaran seseorg tu, ilmu seseorg tu tp kalo xpandai gune...dan salah gunekan...bukan setakat jadi pemimpin,,,,jadi manusia pun org tak pandang sgt....

abuyusof said...

jangan percaya sangat berita dalam paper..

reek said...

fish,

so u did'nt approve my comment oh?

why a? If i'm a racist I would join MCA.

U expected a one year n a half old government to solve everything ka?

I hail Anwar. Anwar Ib is a Malay n a Muslim, so since when my hatred is towards malay n muslims?

so I didn't have a single idea bout ketuanan rakyat?what about U, u don't have a single idea abt what U a talking abt also, talking crap always, how can U want to achive 1 human race without a party?

also talking cock, i do wanna see u go and burn that kertas undi, a typical UMNO goon la U.

reek said...

also a typical Malay,

"Give me jobs and decent salary," fish.

Why dont set up a business n pay salary instead?

nami o fish said...

reek:not a typical Malay you moron.

the whole world working class are asking the same thing too.

I'm working with working class plantation at Negri Sembilan,most of them were Indians.

Start the new business?It's a guy like you who bribe our government to oppress working class.

reek said...

fish,

can't accept the truth oh? whos to blame of U getting less pay? if you urself "no action talk only"

Basuh Baju said...

Nami and Reek:

I won't stop you guys from arguing with each other. I respect the fact that my blog is about freedom of expression.

But bear in mind this is not ur right. It's only ur privilege. And I as the owner of this blog, will take a necessary action such as deleting some of ur commnet if there are going to divert from the topic.

Am I clear? :)

Cheers.

reek said...

fish is like PAS just a pawn of umno,

umnobn put a bill of no children convert bellow 18. In the case of indra gandi the court ordered the father riduan abdullah to return the child to her not converted mother. but until today there is no sign of the father.

we don't know if the police hid them, but we do know the police dosent try to find them.

and everybody knows the police answered (under umno power) to umno the defender of islam. but cleverly umno shift the fear of non muslims towards PAS.

umnobn is the enemy of equality. the king of quota.

nami o fish said...

What if I tell you reek,that I'm an anarchist who hate politicians?

Do you still believe I'm an umnogooner?

Or your brain has been infected by oxymoron political drug played by Pakatan?

I hate quota.I hate discrimination.I hate politicians.They divide us.

p/s:About your suggestion to the working class to join business instead whining about decent wages,

A question to you is,

How do you tell to over 13 million working class in Malaysia to go business?

If everyone join business,then there's no such thing as free anymore.Breath the air will cost RM1 per breath.

You want that situation?

Your level of understandings about problems we're facing is z.e.r.o.You know none about the real problem we're facing.

Anwar Ib,a guy that you call as God,the man that you worship every night and day,is capitalist backed,IMF and World Bank are behind him.

So,you want to be like Indonesia 1997?Where IMF tell you to do this and that?So,what's a point to be "Merdeka"?

nami o fish said...

Sorry Basuh Baju,aku nak tengok point dia banyak mana lagi.

Aku nak tengok sejauh mana 'dadah politik' dah infect otak dia ni.

reek said...

fish,

at least with anwar we have an option. option of equality. Go ahead and talk crap, after graduate apply and work with 'gomen' so that you can be pampered by umno.

Basuh Baju said...

It's okey Nami.. Go ahead. The same goes to Reek.

Reek is a auporter of Pakatan. While Nami is a anarchist.. hmmm.. interesting..