Wednesday, July 1, 2009

Gaji Setiap Minggu?

Macam mana kalau gaji dibayar setiap minggu? Setiap hari Isnin, gaji masuk.

Agak-agak boleh rancakkan ekonomi tak? Orang mesti sentiasa ada duit je kat tangan. Tak adalah nak hutang sana pinjam sini.

Dapat gaji pun sikit-sikit. Bukan sekali banyak. Manusia ni bila dah pegang duit banyak-banyak mulalah fikiran tu terbayang macam-macam. Jadi bila pegang duit sikit-sikit, terkawallah sikit nafsu tu. Tapi kalau dah memang orang tu bernafsu sakan, duit tak ada pun boleh belanja macam-macam. haha

Cara ni bagus untuk pekerjalah. Siapa yang tak suka dapat gaji kan. Tapi majikan mesti tak setuju punya. Tak ada duit nak pusing modal. Kalau duit asyik keluar dari akaun je tiap-tiap minggu, macam mana nak cukup duit beli barang? Kadang-kadang bayaran untuk projek pun tak masuk lagi. Bayaran tak masuk, duit mana ada nak bayar gaji pekerja.

Rasa-rasa macam mana idea gaji dibayar setiap minggu?

Jom diskusi!

25 comments:

nami o fish said...

AKU SOKONGGGGG!!!
SEBAB AKU MENDERITA GAJI BAYAR BULAN2~!

hahaha!

p/s:Cristiano Ronaldo bayar gaji minggu no problem pun?

hai said...

kalau yg bergaji banyak tu mungkin ok,tapi kalau stakat gaji 2000 ke bawah tu...seksa!Bayang kan gaji seminggu 500...duit ansuran kereta je..hampir 500...duit bayar rumah,bil2,belanja dapur...duit sekolah anak...agak2 mau terkangkang diorang nak aturkan...tah mana satu nak didulukan...sementara nak tunggu gaji minggu seterusnya,kemungkinan duit yang dikumpul untuk langsaikan hutang2 tu terguna la plak...

Baginda Reformasi said...

ada sesetengah tempat mmg bayar seminggu tapi kite kene tahu selain kebaikan bayar mingguan ada juga keburukan... contoh... kalau gaji 1500 sebulan maka bahagi 4 tgl berapa? kete umah dll? ops same cam akak hai... sme la komen nye tu... :)

sis_nita said...

hmm..
payah gak laa gaji by weekly ni..
nnti kan..
kalo tak pandai planning..
sumerr leh tunggang langgang..

azhar said...

giji tiap2 minggu nanti tokey rmah sewa akan collect sewa rumah tiap2 minggu jugak..

TNB akan hantar bil letrik tiap2 minggu jugak kot..

bil air..astro..internet..aduss!!

semua orang nak dibayar gaji tiap2 minggu..

mungkin sama jugak peginya macam gaji bulan..

aduhai!!

mamai said...

aku kurang setuju sikit pasal lagi cepat abis duit tak sempat nak menabung....

Redz da Tsar said...

aku tak kerja lagi tapi aku tak berapa nak setuju la..

1. Payah nak bajet duit mingguan sebab banyak perkara bayar bulanan (kalau dah lama-lama, ok la nanti)
2. Majikan akan penat sebab setiap hari Isnin kena pergi bank untuk bayar gaji pekerja
3. Stok wang terhad dalam kes tiba-tiba perlukan wang kecemasan cth: eksiden, kena guna banyak duit sekali gus...
4. kes gaji tertunggak akan bersepah

Tapi ada jugak kebaikan
1. ~nanti la aku pikir~ Aku kena study

nami o fish said...

Macam ni cadangan aku.

Bagi 'fringe worker' atau dalam istilah paling senang,part time,lebih baik gaji minggu.

Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku.Seksa nak tunggu sebulan dengan duit takde,nak makan semua takde.

Biasanya orang dapat stabilkan ekonomi sendiri dalam 3-4 bulan(tu pun kalau tak joli katak).So,4 bulan tu dapat gaji minggu,kemudian boleh tukar ke gaji bulan.

nami o fish said...

Bab sewa rumah tu pandai2 la tolak bajet beb.

Pasal tu aku cakap,kalau tak joli katak.Boleh sebenarnya.

zahirlunatik said...

klo jenis mcm aku ni mmg x ngam sgt la gaji tiap mggu..
mmg cepat abes..
pe jadah aku hari2 nk g kfc nnt...

DIK AN said...

Makin boroi la saya dibelanja orang. Awak bila nak belanja student mcm saya ni?

Abang Terrer said...

Kalo jenis pandai jimat, ok je. Kalo jenis boros, mmg lagi parahnya jadinya... silap2 bil2 hujung bulan semua x cukup nak bayar...

p/s: Kalo bil2 api, letrik etc pun dtg tiap2 minggu, gua setuju la... hehe...

abu muaz said...

Dah tanyake pandangan ALONG wahai basuhbaju? Aku bukan apa takut duit nak beli sabun nak basuhbaju pun tak cukup nanti.

Marniyati said...

Salam.

Gaji minggu pertama, bayar ansuran rumah...

Gaji minggu kedua, bayar ansuran kereta...

Gaji minggu ketiga untuk kos minyak dan tol berulang-alik ke sana ke mari...

Gaji minggu keempat untuk belanja dapur, anak-anak dan buku-buku...

Serupa aje, tapi tak sama... Letih pula membayangkan nak menguruskan kewangan sampai 4 kali sebulan sedangkan sebelum ni uruskan sekali je setiap kali lepas dapat gaji...

SwEeTFoResT said...

huhuhu..skunk pon sweet dpr gaji minggu2..tp dr ayah la..hehehe..

Basuh Baju said...

semua: Tak pun majikan buat option. siapa yang nak dibayar mingguan pun boleh, bulanan pun boleh..

amacam?

Fa-T said...

financial planning tu penting..
kalo buat minggu2.. takut duit tercicir kat tempat lain... susah la...

Fa-T said...

kalo employer buat macm tu kesin pulak kat budak2 hr n finance.. nak kire2... takut terlepas pandang overtime... haa diskus lagi... cari ramai2 ajak diskus.. bleh jadi parlimen rakyat2 bloger...

Lionel Azry said...

ada baik dan ada keburukkan!

tapi ada setengah manusia ada duit je lupa diri terus! :P

PenagihAyamGoreng said...

leceh nak bajet....

DeePo said...

bulanan la effective...bayangkan klu mingguan, nanti mcm2 nk beli sb kemaruk ada byk duit stiap mggu, hujung bulan duit dh hbis nk bayar sewa rmh, keta, hutang sana sini...

at least klu bulanan, bila gaji msuk jer, biasa org akan trus byr bil2 n rumah...then, bru shopping sakan.

weekly planning lgi teruk dari monthly planning, saudara BB...

DeePo said...

p/s:Cristiano Ronaldo bayar gaji minggu no problem pun?
----------------

nami....org byr ronaldo hmpir 100,000 GBP seminggu....kita brp jer....kdg2 bnda ni kena fkir guna logik akal

che said...

Betol tu deepo,

ade ke nak banding dengan ronaldo kelaka a cara Nami tu berfikir.

Basuh Baju said...

jadi semuanya berkaitan dengan pengurusan duit kan?

cukup tak cukup ni bergantung pada diri masing2.. gaji 10 ribu pon kalau gaya hidup 20 ribu pon sakit jgk kan. :p

tapi aku ttp sokong majikan beri gaji secara mingguan utk org yg baru kerja sbb dia tak stabil lagi. mesti nak guna duit cepat..bagilah gaji mingguan dalam 3 bulan pertama ke..

amacam?

Hanz_Azdi said...

Sokong 100% gaji minggu.

Financial intelligence & management masing-2 saja nak tentukan kita berjaya atau tidak untuk jimat ker boros ker duit gaji tu yg tetap byk/sikit tu gak. Kalo ada RM500 seminggu, memang ler tak cukup bayar sewa rumah + bayar hutang kereta..simpan ler dulu, jgn gi joli lak..hehe..dah cukup bayar terus..jgn tunggu lg. Sama jer..bayar tetap kena bayar gak. Simpan/ saving pun boleh, jika pandai jimat tolak semua belanja, ada belen, boleh simpan duit mggu pun..kalo x cukup duit bulan-2 & x leh simpan,tu masalah lain kot... cari ler duit lain/ kerja lain/meniaga..hehe

Negara maju hampir semua bayar mggu-2.