Saturday, June 13, 2009

Satu penilaian kembali pandangan


TIDAK SEMUANYA BETUL DAN SALAH

Setiap orang mempunyai pandangan mereka masing-masing. Tiada siapa yang pandangannya betul seratus peratus dan tiada pula pandangan yang salah sesalah-salahnya. Setiap pandangan boleh jadi betul untuk golongan ini dan boleh jadi salah untuk golongan lain. Betul atau salah pandangan itu tidak penting.

Yang penting yang perlu kita rayakan ialan: Kita semua perlu dibenarkan berbincang dan bertukar pandangan untuk memperbaiki pandangan kita.

Hari ini Basuh Baju ingin menunjukkan bagaimana kita memperbaiki pandangan kita dan juga mengakui kelemahan pandangan kita.

*********************************************************************************
LEPAS RUNTUH APA PULA- Basuh Baju

Ketepikan semua benda ini. Saya ada satu cadangan apa yang patut dilakukan mengenai stadium yang sudah runtuh ini. Saya mencadangkan agar MENGEKALKAN SAHAJA STRUKTUR yang tinggal sekarang.

*********************************************************************
Komen dari: Neollene


" proses construction sesebuah bangunan bukannya mudah. architecture yg berjaya adalah apabila bangunan itu functional. monumen bukan function. kita sudah banyak membazir..jangan bazirkan lagi duit , tapak, idea dan kreativiti people in construction industry."

*********************************************************************************
BASUH BAJU

Your argument is based on the fact monument is not functional. I beg to differ.

With all due respect (especially you’re my senior and friend) I certainly sure monument is not useless. You see, monument that I propose is functional. Maybe we both see things differently. But rest assured, I’ll clear the air.

The function of this monument are:

1) Give a reminder to the current and next generation.
2) It serves as a tourist attraction. Let me give you a fact:

What do a colloseum in Italy, Hanging Garden in Baghdad, and Great Wall in China have in common? There are structures that collapse and unfinished. One question: Why do the authorities did not repair and rebuild it? And you see these structures have become one of the major tourist attraction.

***********************************************************************************
NEOLLENE

monument. one of the function Of monument is to become the symbol of the ancient civillization:

“SUCH AS “…

1.colloseum is an amphitheatre that had been very useful- since the Roman empire.

2. Great wall china-great age and size. defense purpose.

3. hanging garden babylon- great garden structure, terrace roofs and water pipes..

they have been built in the world history for thousands of years.. great architecture..great structure..great history and uses.

but what does the stadium has? great..largest structure? showing the culture? footballs?

if i am a tourist.. would i decide to visit the stadium just because of it has been collapsed and became a monument?

*************************************************************************************
BASUH BAJU

You’re contradict with yourself.

1) You said: monumen bukan function. But now you said: monument. one of the function Of monument is to become the symbol of the ancient civillization.

2) You said: jgn bazirkan lagi duit , tapak, idea…. But from what you’ve been suggesting, we have to repair the structure/stadium. I wonder how can we rebuild/repair the roof without cost us amount of money? Or perhaps is there a new technology that can doesn’t involves single of penny? But to buy the ‘not-existing technology’ too, money is still needed.

Do I hear the sound ‘flip’ after ‘flop’? Lets wait for some explanation.

I wonder, is the stadium will be fully utilised if it was reopen to the public again? The fact that before the stadium is collapsed, only 10%-20% of its capacity are utilised by the people. The rest has become an empty seat. My fact based on the attendance when Terengganu hosted a football match. Such a not functional stadium after SUKMA 2008.

I wonder, is just because the stadium has not been built a thousand years ago, then you made a decision it can’t become a monument?

If this is your case, then until forever, we may not have any monument in Malaysia. Or else, we need to wait for thousand years later. Then, I’ll become a corpse; buried underneath the earth.

*****************************************************************************************
NEOLLENE

I said that the monument such as the ’stadium’ is not functional if it become a monument..

a monument is functional IF;

” it become the symbol of the ancient ‘civilization’.”- is the stadium reflect our civilization, or culture dear friend?

i’m asking u my friend, Is the stadium act as the first and the last stadium that had ever built in the world history? until it can be the most uniqueeeee structure in the world?

and.. what is the ‘unique history’ that the stadium has until it will be remembered except for its weakness in construction.

“”in architecture, useless/unfunctional building is a big wastage..”" lets do modification.. make it functional n dont do the mistakes again. use appropriate materials for the finishes and structure. reexamine the load. 25Million is still much lesser than 292Million..think again.

*****************************************************************************************

KESIMPULAN

Ini merupakan pertukaran pendapat antara dua minda. Di akhirnya kita dapat memperbaiki kelemahan pandangan kita.

Jadi, setiap kali kita mempunyai pendapat dan pandangan tentang sesuatu- kita juga perlu bersedia membuka minda kita dengan idea-idea baru dari pandangan orang lain. :)

(Dalam contoh ini, pandangan Basuh Baju telah salah. Neollene telah memberikan pandangan yang lebih bagus. Untuk itu, terima kasih :)

16 comments:

Marniyati said...

Debat yang menarik! Boleh dijadikan satu usul dalam mana-mana pertandingan debat di IPT, mungkin dalam Debat Kepenggunaan atau Debat Integriti. Hehehe..

fararusdi said...

cool, gua suka :)

Dari Jalan Kopi said...

yang perlu kita rayakan

1. i agree to disagree
2. i disagree to agree.

kahkahkah.

buatlah apa saja asalkan yang baek

kuSut said...

ini baru btul bro...
kkuatan hujah lawan debat dihargai...
bukan mengkondem...
congrats

abu muaz said...

Negara kita mana suka debat mendebat ni. Kalau ada pun tajuk akan dipilih urusetia, ahli panel pun begitu, tempat pun ditentukan. Kalau boleh debat tu buat kat tapak stadium yang runtuh tu... lagi nyata orang boleh tengok.

mamai said...

semua benda ada pro dan kontra..sebab itu kita berdebat berhujah guna fakta bukan logika semata-mata....persetujuan di capai apabila kita melihat yang mana lebih mendatangkan kebaikan....

DilOt said...

semuanya ada kebaikan dan keburukan,,

sebab tu perbincangan dan pertukaran diperlukan bagi mendapatkan satu persetujuan yang membawa kebaikan..

Anonymous said...

Salam,

Saya mengalu-alukan sebarang komen dari semua pihak tidak mengira fahaman. .
Idea anda saya hargai .Saya tidak kisah apa yang anda tulis.


http://penpusaka.blogspot.com

Anonymous said...

ckp je la ko nak mng fakhrul.
ko sedar x yg bangunan runtuh tu imej buruk negara.
kalo ko jadi arkitek esok igt org caye ko sgt, overseas nye org dah x respect negara ni nye architecture.
cakap jangan main ikut sedap mulut je.
propaganda pembangkang.

Basuh Baju said...

anonymous:

nak menang? tak faham ke entry ni aku cuba tunjukkan yg pandangan aku salah dan aku telah mengubah pandanganku?

propaganda pembangkang?

ada ke pembangkang kata nak kekalkan bangunan tu?

fahmi said...

perbezaan pendapat adalah rakan berfikir yg baek.. kita dpt jd lebih rasional & berfikir lebih dalam bile adenye ia.. syabas!

Redz da Tsar said...

perbezaan pendapat itu nikmat dan rahmat

nami o fish said...

Hmm..benda yang dah rugi tu kita nak fikir nak runtuh atau tak buat apa lagi?

Cost demolition dah sekian-sekian.

Cost repair balik dah sekian-sekian.

Nasi dah jadi nasi goreng belacan,dah tak boleh buat apa.

Sultan Mizan Stadium bukan Colleseum sebab takde nilai sejarah.Yang tinggal hanya kebebalan sekumpulan manusia yang bergelar ahli politik.

Nak tinggal salah,nak runtuh salah.

Lain kali bina stadium takat 2,000 je.Toksah gatal2 nak challenge Anfield ke,Old Trafford ke..

S.YanaZ said...

Tepuk~tepuk!

INDRA QIRANA said...

blog yg menarik ni bro..kene selalu lawat!

aya said...

blog yg sgt menarik. i can see that you are an observant. dan tidak cepat melatah.bagus2.most people debate sbb nak menang, tak boleh terima pendapat org. but not you.