Monday, February 2, 2009

Basuh Baju

Basuh Baju merupakan blog saya yang keempat. Dalam blog ini saya akan menulis segala macam mengenai kehidupan. Apa yang saya fikir- itu yang saya tulis. Saya cuba menjadi sejujur mungkin di dalam penulisan saya.

Saya tidak menganggap tulisan-tulisan saya sebagai komentar politik. Saya pernah terserempak dengan tulisan-tulisan politik tetapi seringkali mendapati ia bosan, berat dan skema. Jadi saya cuba melarikan diri sejauh mungkin dari teknik penulisan yang klise (cliche). Saya menulis dengan harapan akan melebarkan lagi ruang demokrasi di Malaysia.

Sebagai pengembang konsep N.G.I- Non Governmental Individual- yang dimulakan oleh Hishamuddin Rais, saya merayakan apa sahaja yang baru. Menolak apa sahaja klise yang membosankan serta menerima apa sahaja perbezaan dan kepelbagaian. Dalam konsep N.G.I, setiap susuk DILARANG MELARANG.

Saya akui gaya penulisan saya seperti Hishamuddin Rais- ini tidak saya nafikan. Tetapi saya percaya tidak ramai yang mampu mengikut cara penulisan beliau. Untuk itu saya berani mencuba. Dan harus diingat, gaya penulisan sahaja yang sama tetapi tidak pada kandungannya.

Saya amat berharap blog ini mampu untuk membasuh pemikiran-pemikiran klise yang ada pada kebanyakan kita. Saya percaya perjuangan terbesar setiap insan adalah membebaskan pemikiran mereka- tidak dikongkong oleh sesiapa mahupun apa-apa.

Terima Kasih dan Selamat Membaca!

No comments: