Friday, September 9, 2011

Menjawab pemikiran pejuang liberal demokrasi

Beberapa hari yang lepas di alam twitter, begitu hangat diperkatakan mengenai gadis 14 tahun 'Adinda Evans' yang tanpa segan silu bercerita di blog tentang 'sudah hilang dara'.

Maka ramailah pejuang liberal demokrasi yang mempertahankan tindakan si gadis ini. Seperti kebanyakan isu moral yang dipertahankan, argument yang paling kerap digunakan adalah: "apalah sangat gadis pecah dara seawal 14 tahun jika dibandingkan dengan pemimpin yang makan duit rasuah berjuta-juta."

Dan argument ini disubscribe oleh ramai pihak.

Memang benar mengambil rasuah itu salah. Tetapi adakah kerana ada sesetengah pemimpin yang makan rasuah bermakna kita boleh mengambil ringan terhadap fenomena gadis hilang dara seawal 14 tahun?

An evil is an evil. Kejahatan tetap kejahatan. Kejahatan perlu dihapuskan simply because ia adalah kejahatan. Bukannya kerana "apalah nak dibandingkan dengan....". Jika kejahatan hanya boleh dihapuskan hanya selepas satu lagi kejahatan dihapuskan, mana satu kejahatan yang pelru dihapuskan terlebih dahulu?

Jika kita bertindak hanya selepas satu pihak bertindak,di akhirnya tidak ada mana-mana pihak yang mengambil tindakan. Hasilnya semua kejahatan akan terus berlaku.

Kenyataan "apalah nak dibandingkan gadis hilang dara 14 tahun dengan pemimpin makan duit rasuah berjuta-juta" sebenarnya secara tersiratnya memberi pemahaman bahawa selagi pemimpin tidak berhenti makan duit rasuah juta-juta, gadis 14 tahun tidak perlu disalahkan jika pecah dara dan bebas mengamalkan seks bebas di luar perkahwinan.

Memandangkan adalah tidak logik dan tidak mungkin pemimpin berhenti makan duit rasuah juta-juta, maka pecah dara seawal usia 14 tahun tanpa ikatan perkahwinan would continue to exist. Adakah ini yang kita mahukan?

Seliberal-liberal mana pun kita- cuba tanya pada diri bagaimana jika yang hilang dara itu adalah anak, adik, kakak, ataupun sedara mara kita? Is that what we wish to see? Tidakkah kita merindui zaman di mana sekalipun pemimpin makan duit juta-juta tetapi generasi muda tidak se'daring' tanpa segan silu berbangga akan 'sudah pecah dara'? Generasi muda sepuluh tahun dahulu masih tebal rasa malunya dan tidak seliberal ini walaupun ramai pemimpin yang makan rasuah juta-juta.

Pemikiran 'apalah nak dibandingkan ini'lah yang menyebabkan kejatuhan nilai moral.

Oh, in any case jika ada yang kata 'biarlah negara tu rakyat makan babi, buat seks rambang, minum arak- tetapi negara maju, berkebajikan dan rasuah tak ada- saya ingin tanya kepada anda- is that what we wsih for? Tidakkan kita boleh menjadi maju dengan acuan kita sendiri without perlu compromise berkenaan dengan value system masyarakat kita?



ps: Artikel ini bukanlah untuk memprovok siapa-siapa mahupun mana-mana pihak. Tetapi untuk membetulkan pemikiran yang saya kira salah berkenaan isu ini. I've done my part and I hope if you guys think this is the right thing to think, yuo're allowed to copy paste this article and RT it on tweeter.

Please do that if you love our people. May God bless you.

13 comments:

ajip said...

ini kenyataan belit

"biarlah negara tu rakyat makan babi, buat seks rambang, minum arak- tetapi negara maju, berkebajikan dan rasuah tak ada"

kalau ada darah si kitul, memang suka membelit ye

apakah negara yg maju, berkebajikan dan rasuah takde, maka masyarakat tak boleh jadi bertamadun, menjaga kehormatan, kesihatan dan menghormati hak orang lain ?

belajar dari panddy kutty ye buat kenyataan belit macam ko tulis kat atas tu?

ZAHIRAH IBRAHIM said...

i sokong you, i mean, mereka selalu ja salahkan pemimpin dan terlupa isu gadis 14 tahun yang bangga tada dara tu, asyik cakap "apalah kalau dibandingkan..."

p/s ; masing-masing ada pandangan masing-masing kan :)

Wan Suhail said...

suka hati ja panggil orang panddy kutty ye...

kalau hari ni kita panggil org anak babi, esok2 orang tengok hang pun macam babi la !!!

Hazirah Mustaffa Kamal said...

@ajip - saya tercari-cari jugak kat mana berbelitnya kat situ.

tak ada, rasanya.

Wan Suhail said...

ntah ajib ni..

suka2 hati ja panggil org panddy kutty

Anonymous said...

PEMIKIRAN DEMOKRASI LIBERALISME YG BELANDASKAN KEFAHAMAN SEKULAR, MENJADI DIRI MEREKA TAK UBAH SEPERTI (!*#!*(!#()..NAK BEBAS MEMANJANG..BAIK JADI LEMBU..HAHA

yusuf mujahidin said...

salam BB

maju dengan acuan sendiri - setuju!!

sape2 yg kata, "...apalah sgt budak 14tahun hilang dara dibandingkan dgn pemimpin rasuah juta2.." sbnrnya menegakkn benang yg basah.

perkara ni dua kenyataan yg berbeza. adakah dgn melakukan kesilapan dan kita dengan tenang menuduh org lain bersalah dgn apa yg terjadi pada kita?


bila isu "saya gay, saya ok.." dan "hilang dara tapi masih ada maruah.." terjadi, kita dapat lihat betapa kita sebenarnya tak ke mana2 dalam arus pembangunan.

bangunan pencakar langit, highway berselirat dan gedung2 perniagaan elit di mana2 tk ada gunanya jika masalah moral semakin berleluasa.


aku tak juga kata perasuah juta2 lebih baik dari gadis yang hilang dara pada usia 14tahun..

tk payah tengok org lain. sebelum nak ubah dunia dengan tangan kiri, perhati dan jaga dulu adik, kakak, kenalan dan orang sekeliling yg kita sayang dan kenal dulu.

Anonymous said...

whats the big deal? pecah dara je pun? bagus la bdk tu dh merasa 'hidup',she tasted life! enjoy weh 14 tahun dh rase sex, sape2 yg blum rasa tu mmg LOSER!! lps tu kecoh2 marah2,padahal dengki hahaha...

US,denmark, europe smue tu rilek je,maju pun maju,xde kes buang bayi pun,rilek je bersekedudukan,free sex,xde pun buang bayi mcm kt sini? ko rase sbb ape? fikir2kan sndiri...dont use religion as an excuse coz its FUCKIN BULLSHIT and not relevant anymore!!! ko tgk je ngara2 islam mcm kt iraq,bangladesh,pakistan,ko nk jd mcm tu ke? bodoh dan x maju,psl kolot sgt dan x liberal...

akari durranie said...

nice.bro lepak lepak minum teh jom bila bila.haha

cranberries said...

nice one!rational and neutral..sometimes ppl always use the fundamental rights as their excuse to rationalised their act like 'this is my personal life blah.blah...' but in society life we must care to everyone within the relevant space..an evil is always an evil.

mamai said...

hidup perlu ada batasan, yang salah tetap salah, bila teralu ikut ilmu logik bukan akal maka tersembam akhirnya..... lama tak ketemu kamu

diskopi said...

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times - An essay and short story writing competition in Bahasa Malaysia and Bahasa Inggeris.

More than RM6,000 worth of cash, books and a super cool limited edition diskopi's bersih t-shirt "melawan atas jalan bukan hanya atas talian" to be won + a chance to get your writings published in a book to be launched this year!

For those interested to capture the zeitgeist of our era through essay or short story and won those prizes please check it out the details, terms and conditions of the competition at:

http://diskopi.wordpress.com

You can also download the competition poster in jpeg files at diskopi blog and publicised it in your blog and facebook.

And please spread the good words to all your online and offline friends.

Thanks.

Anonymous said...

sesuatu yang dirancang dengan rapi xkn mungkin akan memberi kesan dalam masa sepuluh hari...akan tetapi kesannya akan dapat dilihat dalam tempoh yang lama 10 20 bahkan 50 tahun kemudian...setiap sesuatu ad kesan negatif o positif...y baek menara klcc n putra jaya...yang buruk rasuah berleluasa ok la termasuk anak dare y buntuing seawal 16taun dan hiris perut anaknye semata2 kerana masa depan dan darjat...so kt manakah letaknya kepentingan kemajuan 2 klau nyawa y tidak berdosa jadi galang gantinya...skali lg ini semua adalan perancangan rapi utk memberi penyakit mental kepada rakyat dan dengan ini ubat utuk ketenteraman akan dijual seperti rumah diputrajaya dan shooping komplex serta restoran bertaraf tinggi termasuk layan istimewa pd pesakit vip...ni semua cara kapitalis buat duit...rancang penyakit selama 10tahun tggu kesan 15-20 tahun dan buat duit..yehaaaaaa...game over...