Sunday, September 12, 2010

Sambungan.. jawapan kepada Mitos Merdeka (Bhg 2)

Kita teruskan dengan merungkai beberapa mitos tentang merdeka yang sering dicopy-paste di blog-blog mahupun dibincang di merata tempat.

#Mitos 5- Kita mendapat kemerdekaan tanpa pertumpahan darah

Sememangnya ada insan yang terkorban semasa perjuangan mendapat kemerdekaan baik dari gerakan kiri mahupun dari gerakan kanan. (Ya, yang mati bukan dari gerakan kiri sahaja. Orang awam, orang UMNO, MCA juga ada yang mati.)

Dan UMNO tidak pernah menafikan hakikat ini. Malah menghargai sumbangan dan jasa pengorbanan mereka dengan menceritakan sejarah perjuangan Tok Janggut, Mat Kilau, Dato' Bahaman dan Leftenan Adnan.

Malah kalau kita kaji dengan lebih mendalam, pemimpin UMNO sendiri juga mengangkat senjata dan 'menumpahkan darah' dalam perjuangan menentang penjajah.

Tun Razak adalah anggota Force 136 yang melawan Jepun dan berpangkat Kapten. Tun Hussein Onn adalah anggota Timbalan Setia Johor yang berpangkat kapten. Tun Ghazalie Shafie juga berpangkat kapten.

Tunku Abdul Rahman pula mempunyai dua orang anak saudara Tunku Osman dan Tunku Yusof di dalam Force 136 yang mana keduanya bertarung nyawa menentang Jepun. Sudah jelas sekalipun mereka ini golongan elit, bangsawan yang kononnya hanya pandai membodek British- mereka tetap sanggup mengangkat senjata menentang penjajah.

Bezanya ketika British menawan Malaya kembali daripada Jepun- mereka telah mengubah strategi. Mengapa?

Simply because mereka merasakan strategi mengangkat senjata adalah tidak berhasil. Dan it is very costly dari segi kewangan dan nyawa yang melayang.

Jadi secara logiknya mengapa di sebalik penglibatan pemimpin UMNO mengangkat senjata (baca: pertumpahan darah) dalam mendapatkan kemerdekaan, mereka masih berkata 'kita mendapat kemerdekaan tanpa pertumpahan darah?' Mengapa?

1) Kerana UMNO mahu berbangga dan memegahkan kebijaksanaan bangsa Melayu dengan kerjasama bangsa lain mampu mencapai kemerdekaan melalui rundingan dengan kuasa besar British sedangkan dari segi kekuatan, rakyat Tanah Melayu ketika itu ibarat kancil melawan harimau ataupun semut melawan gajah.

Ala- dalam bahasa mudahnya nak bagi generasi sekarang ada self-pride la. Hey- korang tak rasa brilliant ke kita merdeka tanpa rakyat kita mati berpuluh atau beratus ribu? Atau korang nak camtu baru nak rasa merdeka kita genuine?

2) Keduanya, UMNO nak menekankan betapa berharganya nyawa rakyat tak berdosan yang sudahpun banyak terkorban di zaman Perang Dunia kedua dan 14 hari pemerintahan Bintang Tiga. UMNO tidak mahu lebih ramai lagi yang mati sia-sia. Dalam erti kata lain- apa gunanya darah mengalir tapi kemerdekaan tetap tak dapat-dapat. Lebih baik berunding dan cari jalan menang-menang.

Okey- korang mungkin nak kata biasalah tu nak merdeka kenalah ada collateral damage. Biasalah tu kalau ada yang mati terkorban. But the question is korang sanggup tak kalau yang mati tu kaum keluarga korang? Main retorik memang bestlah kan. Tapi cuba rasa dulu.

Jadi kesimpulannya- memanglah kita merdeka ni ada yang mati terkorban. Ada darah yang mengalir. Darah polis, darah tentera, darah komunis dan darah penjajah- tetapi apa yang dimaksudkan 'merdeka tanpa pertumpahan darah' ialah kita merdeka tanpa perlu nak berperang dan menyebabkan kematian puluhan ribu rakyat jelata.

Bukankah ini lebih bermakna?ps: kalaupun tidak bersetuju dengan cara merdeka ini tapi janganlah sedap-sedap nak discredit orang yang dah berjasa.

pss: UMNO di atas adalah UMNO pada zaman kemerdekaan. Jangan nak divert isu kepada UMNO yang korup hari ini.


bersambung di bahagian tiga nanti........

3 comments:

Oh Me said...

Oh basuh baju...Left wing dont like to read this u know that.

U not gonna be popular by posting this Basuh Baju haha...

Basuh Baju said...

Oh me: dah memang tak popular pun..haha

zan said...

Perjuangan menuntut kemerdekaan Leftenan Adnan? Sejarah mana ni? masa tu leftenan Adnan berjuang untuk siapa? Memang dia seorang panglima askar melayu tapi terang2 yang ketika itu raja dan ratu beliau ialah Ratu Britain.

Sejauh mana UMNO mengiktiraf golongan kiri ni? Siapa pula golongan dari ISTANA yang menerima pelawaan British untuk berlindung di England ketika mana tanah melayu diserang oleh jepun sedangkan ayahanda beliau sanggup tinggal di kampung bersama rakyat jelata menahan penampar jepun? Sehingga akhirnya dihalau dari Istana? Agak2 nya macamana la asal usul Kampung Lindungan Raja di Baling, Kedah mendapat nama?

Aku lupa yang Ahmad Boestamam, Ishak Haji Muhammad, Burhanudin Helmi sempat mendapat gelaran Tun sebelum mereka menutup mata dan tak pernah ditahan dibawah ISA SELEPAS tanah melayu merdeka...