Sunday, September 19, 2010

Idea that works or idea doesn't exists?



Selepas 8 Mac 2008, pejuang demokrasi sering membayangkan sistem dua parti akan mengubah landskap politik Malaysia. Pakatan Rakyat diharapkan dapat menggantikan Barisan Nasional. Ini samalah seperti yang berlaku di Amerika Syarikat (Demokrat dan Republikan), UK (Buruh dan Konservatif) dan Australia (Buruh dan Konservatif).

Mereka yang anti-kapitalisme pula sering berkata sistem dua parti adalah 'tidak demokratik' kerana ia ibarat keluar mulut harimau masuk ke mulut singa. Selagi mana sistem ekonomi yang berkiblatkan kapitalisme ini tidak diubah- tidak ada gunanya mempunya sistem dua parti. Para cukong, towkey bisnes akan tetap berada di belakang para politikus di kedua belah pihak. Sebenarnya inilah yang terjadi apabila demokrasi digunapakai. Demokrasi- sistem yang memberi kebebasan untuk memilih kerajaan juga adalah sistem yang membenarkan sesiapa sahaja untuk dipilih.

Agak ironi pejuang anti-kapitalisme ini yang bermati-matian menolak kapitalisme tetapi pada masa yang sama mahukan demokrasi liberal- demokrasi seluas-luasnya. Ini samalah seperti tidak mahu membayar GST tetapi mahukan kerajaan menyediakan segala kemudahan asas secara percuma. Mereka ini adalah golongan buku teks- mengikut apa sahaja teori yang ditulis. Masalah dengan buku teks ialah, ianya bersifat idealistik, utopia dan tidak praktikal.

A good idea is idea that works. Sekiranya buku teks yang mereka baca itu mengajukan teori di mana segala masalah seperti kemiskinan, kebuluran, rasisme, fasisme, dapat diatasi dengan hanya menjadikan dunia ini tanpa konsep negara dan juga menggunapakai 100% ekonomi sosialisme- mengapa tidak ada satu pun model atau negara yang boleh dijadikan contoh? Mengapa selepas beribu tahun idea dan teori itu tidak dapat digunapakai? Adakah kerana terpaksa menunggu beribu tahun lagi? Atau sebenarnya idea itu doesn't works?

Sememangnya idea is bullet-proof. But it's simply because the idea is unproven and untested. Even bullet-proof vest need to be tested thousand times before it can be claimed bullet-resistant. What more merely a text-book idea.

Sebenarnya kita sudah lihat idea dunia tanpa negara (komunisme) dan sosialisme diaplikasikan bersama di dunia ini. Semenjak beberapa dekad, kita saksikan kemunculan negara seperti Korea Utara, Cuba, China, dan Soviet Union(dahulu). Adakah negara-negara ini begitu demokratik dan ekonominya 100% berkiblatkan sosialisme? You know better. Even the world's largest communist country- China can't afford to not open up their economy. They need restricted-capitalism to feed their one billion plus citizen. And the reason why currently they are world's second largest economy is much to the fact they have less democracy. China wouldn't be the same today if they choose to become liberal-democratic country.

Bagaimanapun mereka masih berdegil dengan mengatakan tidak ada negara yang fit in communist definition because communism means stateless. How come a country claims she is communist when it should be none? So what is Soviet Union, Cuba, North Korea and China represent? If these countries weren't communist nor socialist then I do not know what is communist and socialist means.

Maybe the idea is as good as non-existence. It should be ignored and buried. Better still the idea should be regarded as myth not even a bad idea.

10 comments:

eszol said...

idea,theory and practicality

often debated

the one we need is pure democracy

Holden Caulfield said...

Because you're oftenly have a wrong ideas about stateless world.

Cuba kalau gua cakap Islam ni cuma sebat,sebat,sebat.Pukul,pukul,pukul,bunuh bunuh bunuh,lu boleh terima tak?

Stop the spin-winding la bro.
Lu orang dah tengok the biggest capitalist in the world are already become the biggest debt in the world.Berapa banyak pokok lagi nak tebang?Berapa banyak sungai nak kau cemar lagi bai?Berapa tinggi bangunan lagi kau nak bina?

According from your ability and according from your need la.Ini falsafahnya.Kalau lu tak faham ni - jangan ulas pasal komunisme bai.Jangan ulas pasal anarchism.Jangan bukak mulut.Jangan cakap benda yang kau tak tau.

I'm done here.The rest is up to you.

Ez Puella Sapiens said...

The idea will be myth,if the people didn't want to follow it.

If let's say satu hari semua orang tak follow religion,just like bunch of people in Scandinavia,I can easily said,religion is a myth.

Their countries work like a clockwork orange without religion.Corruption,zero.Education on the tip of humanity.And you know what,in Norway,any profit from company will be taken by state for collectivity to its own people.

And they're also do collective farming within themselves and they're the most developed region in the world.And less-debt than capitalist America.

Now,it's a myth?

Can I say that capitalism - that you're saying bring peace and prosperity are also a myth?Because it's seems not on that way.

People that never read Marx,or Bakunin,or become a servant for hot soup kitchen for the poor in winter shall never talk about anarchism.You don't deserve that.

Go to Food Not Bomb and be a volunteer worker for the poor first,then we're talking.

Anonymous said...

where did u sleep last nite blogger? in ur own room or under a coconut tree? hahahaha... :)

i dont think you even know aper itu anarkis, sosialis, komunis dan sebagainya.... so plz do your research, luaskan otak you yg sempit tu, u xkan capai merdeka tanpa komunis.... you dont even know anything bout the left, yet you wanna talk bout it.... klaka seyh....

muzikri said...

haha

Agak ironi pejuang anti-kapitalisme ini yang bermati-matian menolak kapitalisme tetapi pada masa yang sama mahukan demokrasi liberal- demokrasi seluas-luasnya

ape yang kontradiknya kanan atau kiri bila kita menolak kapitalisme tp kita nk demokrasi liberal?

aku x rasa itu benda yang sama klu ko nk compare...
demokrasi itu essential,sistem itu optional,dan bnda yg ko nk try to contradict tu,nmpak cm x kena je..
ak bukan la kiri,jauh lagi kanan,
tapi kadang,kita terlampau nk menegakkan benang yang basah,jadi lawak la plak..
maybe ko dh tamat dan percaya bahawa demokrasi liberal tu the end of the ideology yg manusia akan anuti kot,mcm samuel huntington ckp dlm clash of civilization,
tp ak rasa x,sebab kita semua evolve,dan ak x nmpak ideolgy itu sesuatu yg stagnant.
dan dari apa yg ko tulis nie,mcm ko lost je,ape isu yg ko nk touch sebenarnya?ekonomi ke,ideology ke?

muzikri said...

n psal praktikaliti of ideology,
ak x nmpak kontradiknya sistem di mana,contohnya,healthcare,
between free n paid healthcare,logiknya.
manusia mahu free,tapi we are being force to pay for it,logiknya itu essential,dan mcm ak ckp,demokrasi itu essential,tapi di mana jika sistem itu sendiri yg mahu kita terpaksa pilih,
then bleh x klu ak nk ckp yg liberal democracy tu pure shit?
x boleh,sbb it is being made essential to the system,samela dgn ape yg ko try nk gtau nie,cumanya argument ko terlampau dasar,x mendalam...
kiri dan kanan,ak x kisah,janji it was being mould according to the milieu..thats all n of cos,ntuk ak,in line wif my religions,that transcends people with different walk of life....
jgn limitkan argument kita hanya pada tempat yg kita selesa, try to broaden our horizon...

Holden Caulfield said...

muzikri:gua tak tau la,tapi gua percaya satu perkara - if you want to learn about ideology,never separate it from economy.

bai - kita jangan bercakap tentang kiri atau kanan.gua pun bukan mat buku sangat.gua ambik fikrah logik.

kenapa kita kena ada negara?kenapa dunia ni berperang dan bergaduh?

Ekonomi bai.takde benda lain.Bharat berpisah jadi India-Pakistan bukan sebab agama - ekonomi.Agama tu secondary je.Sebab orang Muslim percaya mereka perlu ada tanah mereka sendiri untuk diri mereka usahakan - begitu juga dengan Hindu di India.Korea Utara dan Selatan bukan sebab ideologi.In fact kalau lu nak panggil Korea Utara ni komunis - salah.Dorang Juche.Siapa yang proclaim dorang tu komunis - Ronald Reagan.

Kalau lu ni third person,lu nak tau pasal Islam,lu patut tak tanya evangelist Christian ke Pastor Terry Jones yang nak bakar Quran?Lu biar betik?

Nak tau pasal communism,anarchism,dunia tanpa negara bukan rujuk buku Samuel Huntington ke Francis Fukuyama bai.Banyak lagi buku lu kena refer.

Senang la - lu fikir logik.Lu pergi sekolah untuk apa?Bekerja untuk apa?Semua kerana ekonomi.

Bak kata Hisham Rais,"when you do analysis in politics,when you separate it with economy,your analysis is fail".Sama la gak dengan ideologi bai.

Sekarang ni - democracy is essential.Apakah lu nak cakap greed is essential too?Apa lu nak follow ke semua id dalam hati lu?Kita ni adalah speisis yang berkumpulan.And capitalism will never work in mutual understanding.Semua kerana persaingan.But in the end,lu kena realize yang kita ni berkongsi.

We're not seek for absolute freedom - we know the limit.And we're believe in our ability and our need.Itu yang paling pokok bila bercakap pasal communism or anarchism.

Ada Korea Utara cakap pasal ability and need?Kalau ada,kenapa nak bina nuklear kalau negara miskin?Perlu ke bina nuklear?Then they're not communism.

According from ability and needs is communist syahadah.Kau tak boleh dismiss this idea if you're communist.

Now,boleh tak kau mengaku kau Islam kalau kau tak pernah mengucap yang Allah tu Tuhan kau,dan Muhammad tu pesuruh Tuhan kau?

Same as well.

'izzat said...

bagus.

artikel yang ni pun kalau lu tak pernah baca lah,

http://lantera-jiwa.blogspot.com/2009/10/mengapa-yang-kaya-dan-miskin-mesti.html

baju baru said...

tak payah la nk lawan derang basuh baju
derang ni byk membaca, byk menonton
nnt x larat nk ckp
biar la derang dgn ideologi derang
susah susah

Oh Me said...

Semua helah musuh Islam je tu nak bagi orang2 muda ni keliru.

ya mereka memang membaca, tapi mereka hanya membaca apa yang nak musuh nak mereka baca.